Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya deprem riski altında

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıldönümünde, ülke genelinde şehir içinden diri fay hattı geçen kent sayısının 24’e yükseldiğini açıkladı. Aykan, aralarında Konya'nın da bulunduğu 24 ilin risk altında olduğunu ileri sürdü.

Konya deprem riski altında
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan, Türkiye’nin pek çok kentinin deprem yönünden riskli durumda olduğuna dikkat çekerek, can ve ekonomik kayıpların yaşanmaması için uyarılarda bulundu.
Ülke genelinde şehir içinden diri fay hattı geçen kent sayısının 24’e yükseldiğini belirten Aysun Aykan başta Balıkesir olmak üzere Kocaeli, Bursa, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl’ün risk altında olduğunu ileri sürdü.

"PEK ÇOK KENT RİSKLİ DURUMDA"
Aysun Aykan, Düzce Depremi ile ilgili, "12 Kasım 1999 tarihinde Düzce‘de meydana gelen ve 845 insanımızı kaybettiğimiz, yaklaşık 2 bin 700 kişinin yaralandığı, 15 bin civarında yapının ağır hasar gördüğü 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından 22 yıl geçti. Türkiye’nin pek çok kenti riskli durumdadır. Can ve ekonomik kayıpların yaşanmaması için afet riskini azaltıcı çalışmalar yapmalıyız" diye konuştu.
"24 İL BÜYÜK RİSK TAŞIYOR"
Türkiye’nin önemli bir bölümünün deprem tehlikesi ve riski altında bulunduğunu kaydeden Aykan, "Ülkemizin önemli bir bölümü deprem tehlikesi ve riski altındadır. Türkiye Diri Fay haritasına bakıldığında; 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip yaklaşık 500 diri fay bulunmaktadır. Bu faylardan özellikle kırılma zamanı gelmiş olanların yani sismik boşluk olarak tanımladığımız, yerleşim yerlerinden geçenler büyük risk oluşturmaktadır. Marmara Denizi içindeki Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey koluna ait fay segmenti ve Balıkesir-Gökçeyazı Fayı da sismik boşluktur ve Buralara çok dikkat edilmesi gerekir. Şuan ki yapılan çalışmalara göre şehir merkezinden diri fay geçen kent sayısı 24 olmuştur. Risk altındaki bu iller; Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl’dür. 24 kentimiz, 80’i aşkın ilçemiz doğrudan fay hatları üzerindedir; Bu fayların kırılması durumunda ilk önce fay zonu üzerindeki yapılar zarar görecektir" ifadelerini kullandı.
"MARMARA DEPREMİNİN KAYIPLARI ÇOK FAZLA OLACAK"
Marmara Bölgesi’nde olması beklenen depremin nüfus yoğunluğu dikkate alındığında çok büyük kayıplara yol açabileceğini dile getiren Aysun Aykan, "1999 Depremleri Türkiye için milat oldu, Biz ondan önce de deprem Yaşadık ama bu depremler sanayinin, nüfusun, yapı stokunun fazla olduğu yerde idi. Dolayısıyla yapısal zararlarımız fazla oldu, çok fazla vatandaşımız hayatını kaybetti, çok büyük ekonomik kayıp yaşandı ve gelecek Marmara Depreminin de çok parlak olmadığı, kayıpların fazla olacağını ifade edebilirim. Marmara genelinde düşünürsek 6 milyon yapı stoku var ve bu çok fazladır. Burada, çok eski tarihi yapılar var, eski semtlerimiz var, kaçak yapılar var; Bu yüzden buradaki yapıların depreme hazır olduğunu söylemek doğru değil" dedi.
"BALIKESİR’DE 7.2 BÜYÜKLÜKTE DEPREM ÜRETECEK FAYLAR VAR"
Balıkesir özelindeki depremsellik hakkında da açıklamalarda bulunan Aysun Aykan, "Balıkesir il ve ilçeleri dünyanın sismik yönden en aktif faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fayının güney koluna ait fay segmentleri üzerinde konumlanmıştır. Balıkesir ve İlçeleri, geçmişte 1577, 1672, 1845, 1867, 1897, 1898, 1944, 1935, 1953, 1964 yıllarında meydana gelen depremlerden önemli bir şekilde etkilenmiştir. Balıkesir ilinde gelecekte yıkıcı deprem oluşturabilecek 20 fay zonu bulunmaktadır ve bunların büyük bir kısmı 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahiptir; Bu yüzden Balıkesir’in deprem tehlikesinin yüksek olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Balıkesir’deki yerleşim birimlerinden geçen; Edremit Fayı, Balıkesir Fayı, Bandırma İlçesi’nin yerleşim birimlerinden Bandırma Fayları ve Yenice-Gönen Fay Zonu boyunca yoğun bir yapılaşma ve dolayısıyla nüfus yoğunluğu söz konusudur. Bu yüzden buralara çok dikkat edilmesi gerekiyor ve gerekli tedbirlerin titizlikle alınması gerekiyor. Balıkesir-Gökçeyazı Fayı’nın 7.2 büyüklüğe kadar depremler üretebildiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu fay üzerinde yapılan paleosismolojik çalışmalarda, 2 bin yıldır kırılma olmadığı görülmüştür. Normal şartlarda bin yılda bir deprem üreten bir fay. Böyle olunca ciddi bir enerji birikmesi vardır. Buralara dikkat edilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
"10 YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR DEPREMİN OLMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK"
Marmara Denizi’nde 10 yıl içinde büyük bir deprem olma ihtimalinin yüksek olduğu yorumunu yapan Aysun Aykan, "Marmara Denizi içerisinde beklediğimiz deprem 60 yıl beklemeyecek; zaman aleyhimizde ilerliyor. Ülkemizde istatistiki olarak her 7 yılda bir büyük deprem oluyor. Zaten her 50 yılda bir Marmara çevresinde 7’den büyük bir deprem gerçekleşiyor. Dolayısıyla şu an bile olsa şaşırmayız. Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içinden geçen, kuzey koldaki deprem dağılımlarına bakıldığında, en son depremlerin 1509 ve 1766 yılında gerçekleştiğini, 200–250 yıllık tekrarlama periyotları olduğundan bu alan bir sismik boşluktur. Tarihsel dönemde 1766 yılında olmuş olan deprem, Avusturya’dan İtalya’ya kadar geniş bir coğrafyada hissedilmiş olup tüm Marmara Bölgesinde tahribat oluşturmuştur. Düşünün ki böyle bir depremin tekrarı tüm Marmara Bölgesinde çok fazla yıkımlara neden olacaktır. Ulusal ve uluslararası yapılmış çalışmalara göre; 1999 Depreminden sonra 30 yıl içerisinde yüzde 65 ihtimalle 7’den büyük maksimum 7.6 büyüklükte bir depremin Marmara Denizinde olacağı yönündeydi. Bu süreden 20 yıl geçtiğini düşünürsek, 10 yıl içinde olma ihtimali yüksek. Fakat depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz. Tam tarihini bilemesek de Marmara Denizi’nde mutlaka büyük bir deprem olacak. Marmara Denizine kıyısı olan tüm illeri; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ ağır bir şekilde etkileyecektir. Balıkesir, özellikle Bandırma, Erdek gibi kıyı ilçelerimiz bu depremden çok fazla etkilenecek ilçelerimizdir. Bu deprem, Türkiye’nin ekonomisine zarar verecektir. Bu yüzden bu depremi çok fazla önemsememiz ve gerekli önlemleri almamız gerekiyor" diye konuştu.
"İNSAN YAŞAMI RİSKE ATILIYOR"
Mevzuata uygun yapılmayan zemin etütlerinin insan yaşamını riske attığını ileri süren Aysun Aykan, "Son 22 yılda depreme dayanıklı bina yapmaya başladık; Eskiye göre şanslıyız. Deprem yönetmeliklerimiz iyi, kötü zeminleri iyileştirebiliyoruz. Türkiye’de 99 yılı öncesi binalar problemli. Çünkü eskiden bir yeri imara açarken Jeolojik Etüt zorunluluğu yoktu, zemin etütleri yapılmıyordu. Bu yüzden eski yapılar riskli. 2018 Tarihli Bina Deprem Yönetmeliği bu güne kadar ülkemizde en güvenilir bina yönetmeliğidir. Bu yönetmelik ülkemizdeki yerleşimlerin deprem güvenliğinin sağlanması açısından hayati işlevlere sahiptir. Binaların bu yönetmeliklere uygun olarak projelendirilip inşa edildiği taktirde depremler sırasında meydana gelebilecek hasarların önüne geçebiliriz" dedi.
"HİÇ BİR PROJE İNSAN HAYATINDAN ÖNEMLİ DEĞİLDİR"
Yerel yönetimleri zemin etütleri konusunda uyaran Aysun Aykan şunları söyledi: "Ülkemizde geçen yıl, 30 Ekimde Ege Denizinde meydana gelen depremde, 80 km mesafede İzmir-Bayraklı ilçesinde 117 vatandaşımız hayatını kaybetti, bin 32 kişi yaralandı. Can ve ekonomik kayıplar açısından çok ağır faturalar ödedik. Binaların zemin özelliklerine göre dizayn edilmemesi, deprem hasarları üzerindeki etkisini açıkça göstermiştir. Balıkesir’de yıkıcı deprem üretme potansiyeline sahip 20 fay zonu bulunuyor ve bu faylardan şehir merkezinden geçen 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olanlar var. Gelecekte olası bir depremin, İzmir-Bayraklı örneğinde olduğu gibi, can kayıplarına neden olacağı bilinmesine rağmen; Bazı yerel yöneticiler, yerleşim yerlerinin içinden diri fay geçmesine rağmen, yönetmeliklerin, mevzuatın titizlikle uygulanmasını sağlayacakları yerde; mevzuata uygun olmayan hatalı zemin etüt raporlarının kabul edilmesi için baskı yapmaktadır. Bu yanlış uygulama, olası bir depremde zeminden kaynaklanan yıkımlara neden olarak, vatandaşımızın yaşamını riske atmaktadır! Hiçbir proje insan hayatından önemli değildir."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 12
  • 11
  • 14
  • 10
  • 7
  • 11
  • 53
  • 20
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (16)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • qwerty
    2 yıl önce

    KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KOLAYLAŞTIRIN ACİL ŞEKİLDE. AĞZINA KAŞIK SIĞMAYAN ARSA SAHİPLERİNE BİR YAPTIRIM GETİRİN GEÇ OLMADAN. DEPREME DAYANIKLI BİNALAR YAPILMALI RİSKLİ BİNALARIN YERİNE. İHSANİYE, MUHACİR PAZARI, NİSPETEN BOSNA VE NALÇACI , BURDAKİ RİSKLİ BİNALAR YIKILMALI.

    • Cevapla
    • Begen (6)
    • Begenme (2)
  • Avatar
    Erkan
    2 yıl önce

    Agzına kaşık sıgmayan arsa sahipleri yerine aç gözlü belediye ve mutahitler Bi güzellik yapsada garibanın yüzü gülse mübarek

    • Begen (0)
    • Begenme (1)
  • Mehmet
    2 yıl önce

    Bir an evvel günahları terkedip doğru yola girmeliyiz artik milletçek!

    • Cevapla
    • Begen (13)
    • Begenme (3)
  • Besıktaslı
    2 yıl önce

    Konya deprem olmaz diyenler Konya yine deprem olucak 5 uzerı 6 bulur buraya yazıyorum en gec 1 2 hafta ıcınde

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (32)
  • V
    Vatandaş
    2 yıl önce

    Yatarken üstün açık kalmış yegenim.

    • Begen (3)
    • Begenme (3)
  • DU
    Deprem Uzmanı
    2 yıl önce

    Konya şehir merkezinde bugüne kadar 5 olmamış ki, 6 olsun. Konya'da 6 olursa, Türkiye'de kıyamet kopar. Bu durumda diğer şehirlerde örneğin İstanbul'da, İzmir'de, Bursa'da %8 olur ve kıyamet kopar.

    • Begen (2)
    • Begenme (1)
  • H
    H.G.
    2 yıl önce

    Allah (c.c.) rızası için Zilzâl Sûresinin meâlini, tefsîrini okuyalım ve düşünelim. Komşu, trafik, iş, gıda, ekonomi..terörleri. Ortalık terörist dolu. HafazanAllah, sabah evden çıkıp akşam tekrar sağ dönmek; akşam eve girip, sabaha sağ çıkmak artık büyük mesele oldu. Âhir zaman alâmetleri hızla zuhûr etmeye devam ediyor. Bencillik, hırs, fitne- fesat, kin-nefret, öfke, sabırsızlık almış başını gidiyor. Dişimizim kestiğini ezme peşindeyiz. Halbuki mazlûmun duası reddolunmaz. Muhterem Müslümanlar;gelin emr-i bilma'rūf- nehyi anil münkeri ( iyiliği emredip-kötülükten alıkoymak) ayağa kaldıralım. Gelin şu andan itibaren en başta kendimize çeki düzen verelim. Belânın deprem yada başka bir şey olması farketmez. Cenâb-ı Allah, en büyük olan ve herşeye gücü yetendir. Lâ Ğâlibe İllAllah ( Allah'tan (c.c.) başka gâlib yoktur.) Selâm ve duâ ile...

    • Cevapla
    • Begen (35)
    • Begenme (7)
  • A
    aksaçlı
    2 yıl önce

    ALLAH razı olsun kardeşim

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Konyalı severler
    2 yıl önce

    Allah (cc)bilir depremin nerede kac şiddetinde olacagını.Jeologlar olmuş depremleri inceleyerek tahmin sallıyorlar Ya deprem olmamış gizli fay hatlari varsa.Uahut şoddetini nasıl bilecekler?Konya nın yarısı yığma binalarla dolu..Esas Risk bu..

    • Cevapla
    • Begen (12)
    • Begenme (4)
  • Beyza
    2 yıl önce

    Konya halkı depreme alışık değil son depremde çok korktuk hepimiz telaşe ettik ama bu tarz yazılar yazıp bizleri korkutmanız hiç doğru değil

    • Cevapla
    • Begen (13)
    • Begenme (6)
  • S
    Selçuklu
    2 yıl önce

    Konya'da bugüne kadar 5 şiddetinde deprem olmamış bundan sonrada olması mümkün değil. Olur diyenlerin arka planında iki nene yatmaktadır. Birincisi depremler üzerinden sürekli ekranlarda olmak isteyenler, kendisine sürekli mikrofon tutulsun isteyenler ikincisi sigorta gibi parayı götürmek isteyenlerdir. Yani deprem üzerinden meşhur olmak isteyenler ile parayı götürmek isteyenler deprem korkusu salmak isteyecektir. Geçen ki, 5 şiddetindeki deprem de Konya merkezde olmamıştır. Konya'dan 30-40 km uzakta olmuş ve Konya'da 4 şiddetinde etki yapmıştır. Konya'da yıkıcı etkisi olabilmesi için bu Kızılören depremin enaz 7.5 şiddetinde olması gerekir ki Konya'da 7 şiddetinde etki edebilmesi için ama bu mümkün değil. Halbuki maksimum gerçekleşen 5 şiddetindedir. 5 neresi 7.5 neresi! Konya'da merkezde maksimum ilerde olabilecek deprem 5 şiddetindedir. Halbuki 5 şiddetinde Konya merkezdeki evler yıkılmaz. Yıkılma bir taraf çatlama dahi olmaz. Çatlama olabilmesi için enaz 6 şiddetinde olması gerekir. Bugüne kadar Konya merkezde 5 şiddeti dahi olmamışken 6 olacağını varsaymak sadece kuruntu olur ancak buda sadece maksimum bazı duvarları çatlatır. Bu ihtimalde %1'dir. Halbuki kısmen evlerin yıkılması için enaz 7 şiddetinde depreme ihtiyaç vardır. İşte bu sebeple Konya'da 7 şiddetinde deprem şöyle dursun 6 şiddetinde dahi olmaz, bugüne kadar değil 6, 5 dahi olmamıştır. Olanlar şehir dışıdır. Konya'da ise ancak bu 5 şiddetindeki deprem 4 şiddetinde etki edecektir ki, bilgisi olmayanları panikletecek ve sokağa çıkartacaktır, bizim gibilere ise vur çatlasın çal oynasın hesabı ile biraz eğlence olacaktır. Kısacası Konya şehir merkezinde (Kızılören gibi kırsalda değil) depremden duvarların çatlama ihtimali %1 iken, ölüm olayının olma ihtimali binde birdir.

    • Cevapla
    • Begen (25)
    • Begenme (18)
  • MK
    Mustafa. K
    2 yıl önce

    Allah bilir nerden biliyorsun olmayacağını nerde neyin

    • Begen (8)
    • Begenme (4)
  • H
    H.G.
    2 yıl önce

    Kula belâ gelmez Hakk yazmadıkça, Hakk belâ yazmaz kul azmadıkça. Cenâb-ı Allah"ın gadâbından emîn olmak ne büyük gaflettir. Yâ Hafîz, Mazlumları koru ve zâlimlerle aralarındaki hükmünü ver. Âmîn

    • Begen (15)
    • Begenme (5)
  • Avatar
    Özel sektör
    2 yıl önce

    Geçen günkü depremde sen sallanmadın galiba kısa sürdü uzun sürse eski yapıların çoğu zarar görürdü nereden biliyorsun yüksek deprem olmuyacağını nerde nezaman kaç şiddetinde olacağını Allah bilir

    • Begen (11)
    • Begenme (1)
  • Avatar
    Konya
    2 yıl önce

    Konya'da geçen günkü depremin olduğu yerde fay hattı bile yokmuş kardeşim bu kadar kesin dille konuşmayın bilimsel açıklaması bile yoktu bu depremin ama ahir zaman geldiğinde deprem ve salgın hastalıkların artacağı belirtilmiş gerçeği apaçık ortada nezaman olcagini kimse bilemez

    • Begen (3)
    • Begenme (1)
  • OD
    önemli değil
    2 yıl önce

    süslü sen ha

    • Cevapla
    • Begen (7)
    • Begenme (6)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English