Konya’nın Derebucak ilçesinde ilkbahar dönemindeki yağışlar, Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajındaki doluluk oranını daha da yükseltti, yöredeki çiftçilerin yüzü güldü.
Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı’nda kurak geçen kış mevsiminin ardından bahar döneminde gelen yağışlar su seviyesine olumlu katkılar sağladı. Barajdaki halihazırdaki su miktarı Gembos Ovasında birçok ürünün üretimini yapan çiftçilere yaz dönemi için umut oldu. Barajdaki mevcut suyun sadece bölgedeki Gembos Ovasında faaliyet gösteren çiftçilerin tarımsal sulama ihtiyacında kullanılması bekleniyor. Ancak, yetkililer barajdaki bu suyun da tasarruflu ve bilinçli olarak kullanılmasının ovada ürün kaybı yaşanmaması için elzem olduğuna dikkat çekti.
Beyşehir Gölü'nün can damarı, çiftçilerin göz bebeği
Geçtiğimiz yıllarda Beyşehir Gölü'nü beslemek ve çevresindeki ekili alanların tarımsal sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı, günümüzde gölü besleyen en önemli su kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Baraj, kar yağışıyla geçen yıllarda savak ve kapakların açılması ile birlikte Gembos Derivasyonu aracılığıyla beslediği Beyşehir Gölü'ne özellikle kurak dönemlerde can suyu oluyor. Ancak, önceki yıl ve bu yıl kış mevsimindeki yetersiz yağışlar nedeniyle Gembos Derivasyonu aracılığıyla barajdan Beyşehir Gölü’ne su takviyesi yapılamadı. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle Gembos Ovası ve çevresindeki ekili alanlar da susuz kaldı. Kuraklık yüzünden zor durumda kalan çiftçiler, sulama yapamayıp bazı ürünlerini kaybetti, hatta bazıları ekim yapmaktan vazgeçmek zorunda kaldı.
Kaynak: İHA
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
İnşallah tasarruflu kullanılır!
Bilinçsizce sulama yapında bitsin sular
Yorum Yap
Altının kilogram fiyatı 6 milyon 200 bin liraya geriledi
Bebek Bezi Seçiminde Alerji Riskini Azaltmanın Yolları
Okulda sürücüsünün geri manevra yaptığı hafif ticari aracın çarptığı Medine öldü
Konya Meram’da sağlığa bir yatırım daha! Aymanas ASM VE Sağlıklı Hayat Merkezi açıldı
Beyşehir'de mahsur kalan kediye itfaiyeden şefkat eli
Kayıp olarak aranan kişinin yanmış cesedi bulundu!
Gıda Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in ev sahipliğinde toplandı
Akşehir'de jandarmadan kaçak sigara operasyonları
Platonik aşık dehşet saçtı: 2 kişiyi öldürdü, 1'i polis 3 kişiyi yaraladı
Uydu internet hizmeti Starlink, 9 milyon aboneye ulaştı
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hem dilimiz kardeşliği, barışı söyleyecek hem elimizdeki evraklar kardeşliği, barışı söyleyecek
AJet biletleri 849 TL’ye indirdi