Karaman'da bel ve göğüs kemiğinin zamanla eğrilmesiyle ileri derecede kamburlaşan hasta, Konya'da 8 saat süren yüksek riskli ameliyatla 30 yıl sonra sırtüstü uyumanın rahatlığını yaşadı.
Karaman'ın Ermenek ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki emekli maden işçisi Mehmet Bulut'un hayatı, ankilozan spondilit (omurga duruşunu bozan iltihaplı romatizma hastalığı) nedeniyle gençliğinden itibaren zorlaştı. Adeta iki büklüm zorlu bir yaşam süren, yere bakarak hareket etmek zorunda kalan ve sırtüstü yatamayan Bulut, hastalığın ilerlemesi nedeniyle yüksek risk taşımasına rağmen ameliyat olmaya karar verdi.
Konya'daki Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran Bulut, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Fevzi Kekeç ve Doktor Öğretim Üyesi Haluk Yaka'nın muayenesinin ardından ameliyata alındı.
Bulut'un kemiklerindeki dünyada nadir görülen ileri derece eğilme ve şekil bozukluğu (kifotik deformite) tek seansta 8 saat süren operasyonla düzeltildi. Ameliyatta iki farklı yerden kesilen omurga birleştirildi. Ameliyat sonrası Bulut, yıllar sonra dik şekilde yürüyebildi, aynaya rahatça bakabildi.
"Tıp literatürüne de kazandırmayı düşünüyoruz"
Doç. Dr. Kekeç, bu tarz ameliyatların genellikle aşırı kan kaybı yaşandığı için ciddi hayati risk taşıdığını ve operasyonun seanslara bölündüğünü söyledi. Hastanın ameliyatta kaybettiği kanını geri kazandıran özel bir cihaz sayesinde operasyonu tek seansta tamamladıklarını anlatan Kekeç, "Başarılı geçen ameliyatın ardından hastayı bir gün yoğun bakımda takip ettik. İkinci gün serviste ayağa kaldırdık, dik şekilde yürüdü." dedi.
Ameliyatı gerçekleştiren cerrahlardan Doktor Öğretim Üyesi Yaka ise operasyonun yüksek riskli olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Tamamen birleşmiş ve öne eğilmiş bir omurgayı düzelttik. Kemikleri kesip omuriliği koruduktan sonra implantla desteklediğimiz omurganın kaynamasını bekleyeceğiz. Bu tip ileri derecede kamburluklar akciğer ve kalp kapasitesini düşürüyor. Eğrilik vakası opere edilip (ameliyat edilip) de bu şekilde başarı sağlanan dünyada çok az vaka var. Çin'de böyle bir vakanın belgeseli çekilmiş. Bizimki de onun gibi bir vaka. Tıp literatürüne de kazandırmayı düşünüyoruz."
Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Kılıçaslan da nadir ve zor bir vakaya başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini, ailenin isteği ve ekibe duyulan güvenden dolayı ameliyata karar verdiklerini kaydetti.
"30 yıl sonra ilk defa sırtüstü yatıyorum"
Kamburluğu nedeniyle uzun yıllar aynada kendisine bakamayan Mehmet Bulut da "30 yıl sonra ilk defa sırtüstü yatıyorum. Bambaşka bir duyguymuş. Yaşamım çok zordu. Böyle dik durmak mutluluk verici." diye konuştu.
Zehra Bulut ise eşiyle yaşadıkları mutluluğu anlatmaya kelimelerin yetmediğini vurgulayarak, "Hocalarım sayesinde 30 yıl sonra sırt sırta dayandık. O mutluluk anlatılmaz. Mehmet'im bir tane, kimseye muhtaç etmedi. Bu haliyle kömür ocaklarında çalıştı." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
bilim her şeyin üstesinden gelir
Geçmiş olsun. Her şeyin başı sağlık. Sağlık olmadan paranın, malın, mülkün, makamın, mevkînin bile bir değeri yok.
Maşallah. Bu şekilde güzel haberler duymak müthiş...
Yorum Yap
Plajda katliam! 16 ölü, 40 yaralı, 1 gözaltı
6 araç zincirleme trafik kazasına karıştı! 12 yaralı
Bakan Fidan Üç Kademe Toplantısı'na katıldı
Konya'da silahlı bıçaklı kavga! 2 yaralı
Konya’da okuyan 2 öğrenci Hasan Dağı’nda mahsur kaldı! Askeri helikopterle kurtarıldılar
Doğum izni süresi uzatılıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay için taziye mesajı
Ev hayali kuranlar dikkat! TOKİ’de son hafta...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na 3 bin sözleşmeli personel alınacak
Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı
Yük treni hemzemin geçitte otomobile çarptı: 5 yaralı
Konya'da kız kaçırma iddiası cinayetle bitti! Olayla ilgili yeni gelişme
Haber Ara