Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da çevre duyarlılığında örnek çalışmalara imza atıldı: 12 milyon KW enerji tasarrufu sağlandı

Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Karatay Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 37 binden fazla ağacın kesilmesinin önüne geçen Karatay Belediyesi, 12 milyon KW’nın üzerinde de bir enerji tasarrufu sağladı.

Konya’da çevre duyarlılığında örnek çalışmalara imza atıldı: 12 milyon KW enerji tasarrufu sağlandı

Çevreci ve yenilenebilir enerjiye dair birçok projeyle Karatay’ı geleceğe taşıdıklarına vurgu yapan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; “Karatay’ımızda sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.


Çevreci kimliğini, gerçekleştirdiği her projesi ile yatırımıyla ve geleceğe dair güçlü hedefleriyle ortaya koyan Karatay Belediyesi, Sıfır Atık konusunda yaptığı çalışmalarla hem atıkları geri dönüşüme kazandırıyor, hem de ekonomiye önemli katkılar sağlıyor.


2023, KARATAY’IN “SIFIR ATIK” HEDEFİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YIL OLDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesi, Karatay’da da büyük bir başarıyla sürdürüyor.


Yürütülen çalışmalar ve projelerle hem çevreyi koruyan hem de ekonomi ile üretime katkı sağlayan Karatay Belediyesi, bu hassasiyetiyle Türkiye’nin örnek yerel yönetimleri arasında yer alıyor. Bu amaçla bugüne kadar 42 binin üzerinde konutta Sıfır Atık konusunda bilgilendirici eğitimler veren Karatay Belediyesi, Sıfır Atık alanında ilçe genelindeki tüm bu çalışmalarını 38 kişilik ekip ve 14 araçla sürdürüyor.


Bu kapsamda Karatay genelinde 2023’te 3 bin 700 ton ambalaj atığı toplandı. 215 farklı noktada oluşturulan Giysi, Ayakkabı ve Tekstil Ürünleri Geri Dönüşüm Kumbarası ile aylık ortalama 11 ton tekstil atık ekonomiye kazandırılıyor. Toplanan atıklar sayesinde 37 bin 756 ağacın kesilmesini önlendi, 441 bin 626 kilogram sera gazı salınımı önlemiş oldu, 1 milyon 535 bin litre yakıt tasarrufu sağlandı. 12 milyon 653 bin Kw enerji tasarrufu sağlandı ve 62 bin 185 metreküp suyun israfı önlendi.


SADECE 1 YARIŞMAYLA KARATAY’DA 57 TON ATIK TOPLANDI
Karatay Belediyesi tarafından gelecek nesillerde de çevre bilincini oluşturmanın yanı sıra ilçe genelinde geri dönüşümü daha fazla yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “1 Atık Çok Şey Değiştirir 2 – İlkokul Atık Toplama Yarışması” ile en çok puan toplayan ilk 3 okula para ödülü, piknik ve çeşitli hediyeler dağıtıldı. 42 okulun katıldığı sadece bu yarış yarışma kapsamında 2 ay boyunca toplamda 57 ton atığın ekonomiye geri dönüşümü sağlandı ve doğanın korunmasına katkı sağlanmış oldu.


ATIKLARI GETİREN VATANDAŞA SÜRPRİZ HEDİYELER
Karatay Belediyesi tarafından yürütülen “Atığın Sıfır Noktası” projesiyle de Karatay’ın çeşitli noktalarına yerleştirilen Atık Getirme Merkezilerinde günlük ortalama 2 ton atık toplanıyor. 5 Haziran 2022 Dünya Çevre Günü’nde başlayan “Atığın Sıfır Noktaları” projesi kapsamında atık getiren vatandaşlara karşılığında birçok sürpriz hediyeler veriliyor. Söz konusu projeyle bugüne kadar 6 bin 40 kişi, 839 bin 535 kilogram atık getirdi. Atıkları getiren vatandaşlara ise 6 bin adedin üzerinde hediye verildi.


MOBİL SIFIR ATIK ÇOCUK TİYATROSU 9 BİN ÖĞRENCİYLE BULUŞTU
Sıfır Atık Çocuk Tiyatrosu projesiyle ise, ilçe genelinde bulunan ilkokullarda yaklaşık 9 bin öğrenciye Sıfır Atık konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmak adına tiyatro oyunu sahnelendi.  Yaklaşık 25 okulda yürütülen projeyle öğrencilere israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, daha az atık oluşmasının yöntemleri ile atığın oluşması durumunda atıkların kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümünün sağlanması konuları öğrencilere tiyatral bir dil ve eğlenceli performanslarla anlatılıyor.


KARATAY BELEDİYESİ’NİN GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ, DOĞAYA VE EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAYI SÜRDÜRÜYOR
Karatay Belediyesi’nin çevreci yatırımları arasında yer alan 2 adet güneş enerji santrali de ilçeye önemli katma değer sağlıyor. Toplamda 1,8 MegaWatlık olan güneş enerji santralleri sayesinde Karatay Belediyesi, belediye hizmet binası başta olmak üzere ilçenin bütün park ve tesislerin aydınlatmasını söz konusu tesislerden karşılıyor.


Bölgenin oldukça yüksek olan güneş enerjisi potansiyelini değerlendirmek amacıyla kurulan 2 güneş enerji santralinden yılda yaklaşık 2,5 milyon liranın üzerinde bir kazanç sağlanıyor. Toplamda 1.8 KW güç üreten söz konusu GES‘ler sayesinde 1470 tonu aşan sera gazı salınımının da önüne geçiliyor. Karatay Belediyesi, Güneş Enerji Santrallerinden her yıl yaklaşık 3.750 MWh enerji üretiyor. Böylelikle hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.


KARATAY’IN KAPALI PAZAR MARKETLERİ DE ELEKTRİK ÜRETİYOR
Karatay Belediyesi tarafından son olarak ilçeye kazandırılan 2 adet kapalı pazar marketler de çevre dostu olarak tasarlandı ve söz konusu pazar marketlerin çatılarına güneş enerjisi santrali(GES) kuruldu.


Karatay Belediyesi, bu sayede hem elektrik üretiyor hem de sera gazı salınımının önüne geçerek doğanın korunmasına da katkı sağlamış oluyor. 2 bin 922 metrekarelik alana sahip ve tek kat olarak tasarlanan Büyüksinan Kapalı Pazar Marketi Projesi’nde idari bölüm, enerji odası yer alıyor. Kalenderhane Kapalı Pazar Marketi projesi ise 2 bin 350 metrekarelik bir inşaat alanına sahip olup, Büyüksinan Kapalı Pazar Marketi projesinin aynı özelliklerine sahip.
Büyüksinan ve Kalenderhane Kapalı Pazar Market projelerinin en önemli özellikleri güneş enerji santrallerinin(GES) bulunması. Her iki kapalı pazar marketin de çatılarında toplam 4 bin metrekare ebatında yıllık 950 MWH üretebilen 1728 adet tamamen yerli ve milli panele sahip güneş enerji santrali bulunuyor. 100 KWE’lik 6 adet inverterin bulunduğu söz konusu GES’ler, yılda 1 milyon 250 bin liranın üzerinde bir kazanç elde ediliyor. Bu miktar yılda yaklaşık 330 konutun elektrik ihtiyacına karşılık geliyor. Bu özelliğiyle doğanın korunmasına katkı sunan yeni yatırımlar sayesinde 585 ton sera gazı salınımının da önüne geçiliyor.


SIFIR ATIK’TA TÜRKİYE’DE İLKLER HEP KARATAY BELEDİYESİ’NDEN
İklim değişikliği ve Sıfır Atık farkındalığını artırmanın yanı sıra bu önemli konuları çok daha geniş bir tabana yaymak amacıyla birçok proje, yatırım ve programa imza atan Karatay Belediyesi, Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek ilçedeki tüm ilkokul öğrencilerine 8 bin adet “Sıfır Atık Eğitim Seti” hediye etti.


Tasarımı ve içeriği tamamen Karatay Belediyesi bünyesindeki alanında uzman personel tarafından ilkokul seviyesindeki Karataylı tüm öğrencilere özel olarak hazırlanan “Sıfır Atık Kitap Seti”, okullara ve öğrencilere dağıtıldı. Toplamda 5 kitaptan oluşan söz konusu sette, “Sıfır Atık”, “Çevre Kirliliği”, “Küresel Isınma”, “Yenilenebilir Enerji” ve “Ekosistem” konuları işlendi. Ayrıca anaokulu seviyesindeki tüm öğrenciler için de “Sıfır Atık Boyama Kitabı” hazırlandı.


KARATAY’IN GENÇ NESLİ, “KARATAY ÇEVRE VE ÇOCUK ŞENLİĞİ”NDE HEM EĞLENCEYE DOYDU HEM DE ÇEVRE DUYARLILIĞI KAZANDI
Karatay Belediyesi yine yıl içerisinde Karataylı çocukları, “Karatay Çevre ve Çocuk Şenliği”yle buluşturdu. Birbirinden renkli ve eğlenceli etkinliklerin yer aldığı şenliğe katılan binlerce çocuk ile aileleri; sahne gösterilerinden müzik gösterilerine, oyunlardan çeşitli atölyelere kadar birçok etkinlikte keyifli vakit geçirdi, çevreye dair duyarlılıklar artırıldı.


Söz konusu şenlikte; “Dönüştüratör ve Lemi Abi ile Geri Dönüşüm Atölyesi”, “Şarkılı Masallar”, “Meddah Gösterisi”, “Karacan Çocuk Tiyatrosu”, Bubble Show”, “Aslı Abla ile Sıfır Atık Tiyatrosu”, “Barış Kent ile Sıfır Atık Atölyesi”, Niloya Müzikali”, “Kukuli Müzikali”, “Elif’in Düşleri Müzikali” ve “Harika Kanatlar Müzikali”, ile binlerce çocuğa unutulmaz anlar yaşattı. Şenlikte eğlenceli etkinliklerin yanında eğitici atölyeler de yer aldı. Kurulan çadırlardaki; “Atıkball”, “Uçan Balon Atölyesi”, “Sepet Örgü Atölyesi”, “Akıl ve Zekâ Oyunları Atölyesi”, “Balon Katlama Atölyesi”, “Bileklik Atölyesi”, “Ebru Atölyesi” ve “Yüz Boyama Atölyesi”, çocuklar ve ailelerden tam not aldı.


KARATAY’IMIZDA SIFIR ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİ OLUŞTU
Çevreci ve yenilenebilir enerjiye dair birçok projeyle Karatay’ı geleceğe taşıdıklarına vurgu yapan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, çevreye ve doğaya sahip çıkan belediyecilik anlayışından ödün vermeden bu alanda etkin ve güzel hizmetler sunmaya devam edeceklerini kaydetti.


Hasan Kılca şu değerlendirmelerde bulundu; “Karatay Belediyesi olarak çevreye önem veren, doğanın korunması konusunda oldukça hassas davranan ve bu konuda projeler üreten bir anlayışa sahibiz. Çevremizdeki her şeyin tükenen, biten bir yapıda olduğunun farkında olmalıyız. Bu anlayışla hareket ederek Sıfır Atık ile ilgili birçok çalışmalarımızı hayata geçirdik. 2023 yılında da atıkların geri dönüşümünden yeşillendirme çalışmalarına kadar pek çok güzel iş yaptık. İlçemizdeki tüm kesimlerin sıfır atık konusunda daha duyarlı ve şuurlu olabilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çevre hizmetlerinde yakaladığımız başarı çıtamızı hem geliştirmek hem de daha ileriye taşıyıp örnek hizmetlerimizin sayısını artırmak için gayretle çalışıyoruz. Bundan sonra da bu alana yönelik yeni ve özgün projelerimizle hemşehrilerimizin hizmetinde olmaya devam edeceğiz. Temel hedefimiz gelecek nesillerimize çok daha güzel, yeşil ve temiz bir Karatay emanet etmek. Çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösterip hizmetlerimize katkı sunan tüm çevre dostu hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum.” (Veli Şengül)

 

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • BH
    Birgün herkes ölecek niyet ve akibetle amelle hesaba cekilecek, bunu yazan bende ölecem ama ahirette davacı olacam
    117 gün önce

    Gercegi görmeyenler yagcilar yalakalar ahirette mukafati görecekler. Tranvay kurup işletmeye alamayanlara menfeaati icabi yalakalık yapiptranvay cafede kahve ismarlayanlar bunu fark edemeyenler trafik sıkışıkligında, kaç insan bicaklandi kavga etti hapise gireni unutanlar. Cevre dostu ve milli ekonomiye bir okadar gonyada katki yapacak bu ulasımı yaptırmayanlara ahiret hatırlatılir.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • DA
    Devletin adamı
    117 gün önce

    Teşekkürler başkanım teşekkürler çocuklar duyar vurgusu verdiğiniz için

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (2)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English