Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da bu yıl kaç kurbanlık hayvan olacak?

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü 2023 yılı Konya’da Kurbanda kesilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısını açıkladı.

Konya’da bu yıl kaç kurbanlık hayvan olacak?
Hayvansal üretim ve hayvan sayısı bakımından zengin olan Konya Türkiye’de büyükbaş sayısında birinci, küçükbaş sayısında ikinci olarak yer alıyor.

Büyükbaş ve küçükbaş sayısı belli oldu
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Konya’da bu yıl kesilecek olan kurbanlıkların sayısına ilişkin veri paylaştı. Buna göre;  43 bin 491 adet büyükbaş 242 bin 497 adet küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesilebilecek.

Son aylardaki ‘Şap’ hastalığına karşı önlemler alındı!
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve belediyelerde görevli veteriner hekimler kurbanlık hayvan satışlarının olduğu hayvan pazarlarının girişinde sağlık taraması yapmaktadır. Sağlıksız hayvanların pazarlara girişine izin vermemektedirler.

Son aylarda ülkede görülen Şap hastalığı Konya'da 2 noktada bulunmaktadır. Buralar karantinaya alınmış olup aşı ve dezenfeksiyon gibi her türlü tedbirler alınmıştır. O noktalardaki hayvanların kurbanda kesimi engellenmiştir. Kırım Kongo Kanamalı ateşi bilindiği üzere hayvanların üzerindeki keneler vasıtası ile bulaşmaktadır. Konya'da genellikle dağlık bölgelerde bulunan bu hastalıkla ilgili gerekli tedbirler alınmaktadır. 

Bu çerçevede, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle gerek hayvan satış gerekse kurban kesim yerlerinde alınacak tedbirler ile bu yerlerdeki çalışan ve müşteriler için uyulması gereken kurallar, Cumhurbaşkanlığınca (Diyanet İşleri Başkanlığı) hazırlanan ‘2023 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulama Tebliği’ 25.05.2023 tarihli ve 32201 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlandı.
İşte Kurban Bayramı nedeniyle alınacak tedbirler;
1. İl ve İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinin günlük kesim kapasitesi bilgisi çeşitli iletişim kanalları kullanılarak kamuoyuna duyurulacaktır.

2. Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerlerin işletmecileri/sorumluları kurban kesilecek her bir gün için oluşturacakları randevulu kesim bilgisini içeren listeyi kurban kesim yerinin girişinde ve görülebilecek şekilde asacaktır. Ayrıca kurban kesim yerlerinin işletmecileri/sorumluları tarafından her bir kişinin kurban kesim saatine ilişkin randevu bilgisi kurban kesim yerinden hizmet alacaklara SMS yoluyla bildirilecektir.

3. Kesim işlemlerinin Bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirler alınacaktır. Kesim yerlerinde kesim yaptırmak isteyen kişilerin talepleri mümkün olduğunca Bayramın üç gününe eşit sayıda randevu verilecek şekilde planlanacaktır.

4. Kurban kesim yerlerinin işletmecileri/sorumluları 27 Haziran 2023 Arife günü Kurban Bayramının birinci günü için oluşturulan randevu bilgisini; 28 Haziran 2023 tarihinde Bayramın ikinci günü için oluşturulan randevu bilgisini; 29 Haziran 2023 tarihinde bayramın üçüncü günü için oluşturulan randevu bilgisini İl/İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonuna bildirecektir.

5. Kesim yerlerine gelecek kişi sayısının mümkün olduğunca az olmasını sağlamak amacı ile hisse sahipleri dışında kimsenin kurban kesim yerlerine gitmemesi teşvik edilecektir. Büyükbaş kurban kesecek hisse sahiplerinden bir kişinin hissedarlardan vekalet alarak kesim yerine gitmesi yoğunluğu önleme açısından daha uygun olacaktır. 

6. Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerler dışında çevre ve görüntü kirliliğine neden olacak şekilde yol kenarları, park ve bahçeler, dere yatakları gibi yerlerde kurban kesilmesine kesinlikle müsaade edilmeyecektir.

7.Kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanlar kurban satış yerlerine alınmayacaktır. Kurban olarak kesilecek hayvanlar; koyun, keçi, sığır, manda ve deve olup bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Kurbanlık hayvanın yaşı hususunda kameri yıl esas alınır. Kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın; deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Ancak koyun, semizlik ve gösteriş olarak 1 yaşındakilerle aynı olursa 6 ayını tamamladıktan sonra kurban edilebilir.
Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar
Kurban döneminde il, ilçe müdürlükleri ve belediyeler Hem yetiştiricilere iyi bir hizmet vermek adına hem de vatandaşların mağduriyetine mahal vermeden beğendiği hayvanı satın alması için hizmetlere devam ediyor.

Bu hususta Kurbanlık alırken; Veteriner Sağlık Raporu ile büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olan, küpelenerek kayıt altına alınmış çok zayıf olmayan, gebe olmayan, yeni doğum yapmamış olan, yüksek ateşi olmayan, dış görünümü canlı olan, salya, pis kokulu burun akıntısı ve gözde akıntısı bulunmayan, pis kokulu ishali olmayan, öksürük, nefes darlığı olmayan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmayan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olmayan, yara, şişlik ve ödemi olmayan hayvanlar kurban olarak tercih edilmesi gerekmektedir. Yine damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak tercih edilmemesi büyük önem taşımaktadır.(Tahir Yılmaz)

Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaşını ayrıca küpe numarasını sorgulamak için tıklayınız

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 1
  • 2
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    ahmet
    2 yıl önce

    bizde tarlada ağılda tarım ürünü 1 lira marketde pazarda 3-5 lira diyen üreticiler bakıyorsun gidip almak istiyoruz marketden kasaptan bile daha pahalıya satıyorlar. Nasıl oluyorda markette kasapta 1 kilo olarak aldığın 350 TL olan etin kilosu kurbanda (toplu olarak almış oluyorsun ) 500 TL ye geliyor hemde hiç aracı olmadan ve ticari ( kira + vergi vb. ) masrafsız !!!

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”