Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya’da 'Adli Kolluk Koordinasyon Toplantısı' düzenlendi

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli hizmetlerin yürütülmesinde yaşanan sorunların tartışılması ve çözüm yollarının aranması, soruşturma işlemlerinin en seri ve sağlıklı biçimde yürütülmesinin sağlanması suretiyle adli soruşturma sürecinin adil yargılanma hakkına en uygun şekilde sonuçlandırılmasına yardımcı olunması amacıyla “Adli Kolluk Koordinasyon Toplantısı” düzenlendi.

Konya’da ’Adli Kolluk Koordinasyon Toplantısı’ düzenlendi

Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal’ın başkanlığında Konya Adliyesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Konya İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul, Konya İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Gümrük Müdürü Hasan Hüseyin Koçak, Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, Merkez Komutanı Hv.P.Albay Özgür Kılıçarslan, Konya Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri ve Cumhuriyet Savcıları, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Merkez Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlükleri ve İlçe Jandarma Komutanlıklarında görevli tüm adli kolluk görevlileri katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Cumhuriyet Başsavcısı İnal, “Devletin en önemli görevlerinin başında, toplumun ve bireyin güvenliğini sağlamak gelmektedir. Bunu gerçekleştirmenin en temel yolu ise etkin bir ceza adalet sistemine sahip olmaktan geçer. Ceza adalet sistemi etkin olan uygar toplumlarda vatandaşların devlete ve adalete güveni yüksektir. Kolluk kuvvetleri, ceza adalet sisteminin etkinliğinin sağlanmasında en önemli faktörlerdendir. Ceza muhakemesi sisteminde, suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi oluşturan soruşturma kısmı, muhakemenin çok önemli bir aşamasıdır. Zira yargılamanın yapıldığı kovuşturma evresinin sonunda verilecek hükmün adil, hukuka uygun, sağlıklı ve adaletli olması, iyi yapılmış bir soruşturmaya ve bu soruşturma sonucunda ortaya konacak delillere bağlıdır. Soruşturma evresinin en önemli faktörleri Cumhuriyet savcısı ve adli kolluktur. Uygulamada birçok işlem Cumhuriyet savcısının gözetiminde adli kolluk tarafından yerine getirilmektedir. Bundan dolayı adli kolluğun soruşturmadaki rolü de büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.


Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal’ın konuşmasından öne çıkanlar:


 “SORUŞTURMA MUHAKEMENİN CAN DAMARIDIR”


“Soruşturma evresi gerçekten çok önemlidir ve muhakemenin adeta can damarıdır. Çünkü kovuşturma evresinde kullanılacak delillerin büyük çoğunluğunun toplanması soruşturma evresinde gerçekleşir. Bu nedenle muhakemenin sağlıklı ve etkin bir şekilde yürümesi ve adil yargılanma hakkının tesisi aynı zamanda soruşturma evresinin hukukun çizdiği sınırlar içerisinde ve etkin bir şekilde icra edilmesiyle gerçekleşmektedir. Adalet, toplumun bir arada, güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşaması için temel şarttır. Bir ülkede yaşayan bireylerin birbirlerine karşı adil davranışlar sergilemelerinin yanında, ülkenin tüm kurumlarının da aynı şekilde adaletten ayrılmadan görevlerini yerine getirmeleri zorunludur. Adaletin olduğu yerde huzur, sevgi, saygı ve mutluluk vardır.” 


“ TOPLANTININ AMACI GÖREVLİLERİMİZİ TENKİT ETMEK, ELEŞTİRMEK DEĞİL”

"Bu toplantıyı düzenlememizin amacı bir kısım kurum ve görevlilerimizi tenkit etmek, eleştirmek değildir. Tek amacımız soruşturma işlemlerinin adalet ve hakkaniyete uygun şekilde makul süre içinde tamamlanması ve vatandaşlarımızın yargı erkine ve adli kolluk birimlerine olan güveninin korunması, güven oranının en üst seviyeye çıkarılmasıdır."


Başsavcı İnal konuşmalarının devamında soruşturma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususları belirtti.

Cumhuriyet Başsavcısının konuşmasının ardından, Cumhuriyet Başsavcı Vekili  İzzet Yurteri moderatörlüğünde Cumhuriyet savcıları Arif Şentürk, Alparslan Şirin,Salih Demircan, Nebi Erken, Ahmet Zahit Demirhan, Şüheda Oktay Arslan, Osman Genç tarafından görevli oldukları değişik soruşturma bürolarının görev kapsamında kalan suçların soruşturma ve işlemleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlarda sunumda bulundu.


Katılımcıların dile getirdikleri talep ve sorunlar not alınarak çözüm yolları bulunmaya çalışılarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduktan sonra toplantı sona erdi.


Toplantının genel özetinde; Soruşturmaların daha etkin, verimli ve hızlı bir şekilde tamamlanması ve bu süreçte vatandaşların hak kaybına uğramaması, adalet duygusunun zedelenmemesi için alınacak tedbirler dile getirildi.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English