Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kolombiya, Venezuela ile ilişkileri normalleştirmek istiyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

BOGOTA (AA) - Kolombiya'nın yeni Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, komşu ülke Venezuela ile bozulan diplomatik ilişkileri yeniden normalleştirmek istediklerini bildirdi.


Venezuela ile yeni bir sayfanın açılması için gerekli adımların atıldığını belirten Petro, öncelikli olarak kara sınırının ticari olarak açılması için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.


Petro, mevkidaşı Nicolas Maduro ile yüz yüze bir görüşmenin şimdilik söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Bir toplantı olsaydı, sadece bilgi değil aynı zamanda hazırlık da olurdu." ifadesini kullandı.


Ticari, kültürel ve askeri ilişkilerin tekrardan normalleştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Petro, "Tüm bu süreçlerin başlayabilmesi için bir şeyleri yeniden inşa etmeliyiz, yani bunlar normalleşmeden önceki adımlardır." dedi.


- Venezuela'dan normalleşmeye destek


Venezuella Savunma Bakanı Vladimir Padrino da Twitter'daki açıklamasında, askeri ilişkilerin tekrar kurulması için gerekli talimatların verildiğini belirtti.


Devlet Başkanı Maduro'nun süreci yakından takip ettiğini aktaran Padrino, "Başkomutan Nicolas Maduro, askeri ilişkilerimizin yeniden düzeltilmesi için Kolombiya Savunma Bakanı ile derhal temas kurmamı istedi." bilgisini paylaştı.


Kolombiya'nın yeni Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, 29 Temmuz'da mevkidaşı Carlos Faria ile Venezuela'nın Kolombiya sınırındaki Tachira eyaletinde bir araya gelmişti.


Kolombiya'da 19 Haziran'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Petro, 22 Haziran'da Maduro ile yaptığı telefon görüşmesinde iki ülke kara sınırının açılmasını ele aldıklarını duyurmuştu.


- İki ülke ilişkileri Ocak 2019'da kesintiye uğramıştı


Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque hükümetinin, Venezuela'da 23 Ocak 2019'da kendisini devlet başkanı ilan eden dönemin Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "meşru devlet başkanı" olarak tanımasının ardından iki ülke ilişkileri kesintiye uğramıştı.


Venezuela hükümeti, 23 Şubat 2019'daki açıklamasında, Kolombiya'nın "ciddi ve yasa dışı tehditlerini" gerekçe göstererek bu ülkeyle olan sınırı geçici kapatma kararı almıştı.


Maduro, 24 Şubat 2019'da basına verdiği demeçte, Kolombiya ile diplomatik ilişkileri kestiklerini, ayrıca Kolombiya Büyükelçisi'ne Venezuela'yı terk etmesi için 24 saat verdiklerini açıklamıştı.


Venezuela ve Kolombiyalı yetkililerin sınırları yeniden açma görüşmeleri en son 6 Eylül 2021'de gerçekleşmiş, müzakerelerde ilerleme olmakla beraber devamı getirilmemişti.







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English