Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KKTC'den Avrupa Konseyinin Loizidou kararına ilişkin açıklama:

"Alınan bu kararla Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi, Loizidou kararının incelemesini kapatarak Taşınmaz Mal Komisyonunun etkinliğini bir kez daha teyit etmiştir" "Böylece, Rum yönetiminin Loizidou kararına atıfla yıllardır iadenin gerçekleşmesi yönünde yaptığı propagandanın ne kadar mesnetsiz olduğu ortaya çıkarken, tazminat ve takas seçeneklerinin mülkiyet taleplerinin karşılanmasındaki etkinliği bir kez daha teyit edilmiştir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesinin AİHM'in Loizidou kararına yönelik, KKTC tarafından alınan önlemleri etkin ve yeterli bularak, incelemeyi kapattığını belirterek, alınan bu kararla Komite'nin Taşınmaz Mal Komisyonunun (TMK) etkinliğini bir kez daha teyit ettiği vurgulandı.


Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesinin Loizidou kararı değerlendirildi.


Açıklamada, "Delegeler Komitesi, 22 Eylül 2022'de AİHM'in Loizidou kararına yönelik, ülkemiz tarafından alınan önlemleri etkin ve yeterli bularak, incelemeyi kapatmıştır." ifadeleri kullanıldı.


Kıbrıslı Rumların mülkiyet hak iddialarını değerlendirmek maksadıyla 2005'te KKTC tarafından oluşturulan TMK'nin, AİHM'in 2010'da açıklanan Demopoulos ve müteakip kararlarıyla etkin bir iç hukuk yolu olarak kabul edildiği hatırlatılan açıklamada, şunları kaydedildi:


"Alınan bu kararla Komite, Loizidou kararının incelemesini kapatarak TMK'nin etkinliğini bir kez daha teyit etmiştir. TMK, ülkemizdeki mülkiyet düzenine uygun olarak hak sahibi olanları koruyarak, Rum başvuru sahiplerinin tazminat, takas ve iade taleplerini değerlendirmek suretiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun şekilde çareler üretmektedir."


AİHM'in Loizidou kararının incelenmesi sürecinde TMK Yasası'na göre, Loizidou'nun dava konusu mülklerinin iadesinin mümkün olmadığı ancak TMK'ye müracaat ederek tazminat ve takas talep edebileceği yönündeki tutumunun Komite nezdinde de kabul gördüğü vurgulanan açıklamada, "Böylece, Rum yönetiminin Loizidou kararına atıfla yıllardır iadenin gerçekleşmesi yönünde yaptığı propagandanın ne kadar mesnetsiz olduğu ortaya çıkarken, tazminat ve takas seçeneklerinin mülkiyet taleplerinin karşılanmasındaki etkinliği bir kez daha teyit edilmiştir." ifadeleri yer aldı.


Açıklamada, alınan bu karar ile TMK Yasası'na uygun bir şekilde verilecek tazminat ve takas kararlarının, iade kararı kadar geçerli olduğuna değinildi.


Bu kararın, bir kez daha KKTC'nin uluslararası hukuka uygun bir mülkiyet rejimi tesis ettiğini gösterdiği belirtilen açıklamada, Kıbrıslı Rumların, KKTC sınırları içerisinde bulunan mülklerine ilişkin taleplerinin adresinin TMK olduğunun altı çizildi.


Açıklamada, şöyle devam etti:


"Komite içerisinde siyasi saiklerle hareket eden Rum tarafı ve bilinen destekçileri, her ne kadar Loizidou kararının incelemesinin kapatılmasını yıllardır geciktirse de bugün alınan karar olumludur. Aynı toplantıda mülkiyet haklarına ilişkin IV. Rum kararının ilgili başlığının kapatılmaması ise bilinen çevrelerin teknik değil, siyasi gailelerle hareket ettiğini göstermektedir. Makamlarımız, bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de uluslararası insan hakları standartlarını gözeterek adımlar atmaya devam edecektir."


- Loizidou davası


Kıbrıslı Rum Titina Loizidou, 22 Temmuz 1989'da, KKTC'de toprak ve mülkünün kaldığı gerekçesiyle Türkiye aleyhine AİHM'e başvurmuştu.


AİHM, Loizidou'nun başvurusunu karara bağlayarak, Türkiye'yi Loizidou'ya maddi tazminat ödemeye mahkum etmişti. Türkiye, 2 Aralık 2003'te Loizidou'ya yaklaşık 900 bin dolar tazminatı ödemişti.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English