İSTANBUL (AA) - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Esenler Belediyesince düzenlenen "Kentsel Dönüşüm Sempozyumu"nda, kentsel dönüşüm ve akıllı şehirler konusu ele alındı.
YTÜ Davutpaşa Kampüsü'nde devam eden sempozyumdaki "Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehir Paneli"nde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü İsmail Tüzgen, 2007 sonrası yapı stoğunun iyi ve güçlü olduğunu, ancak akıllı bir yapı stoğu olmadığını söyledi.
Şehirlerdeki mevcut yapıların akıllı sistemlere entegre edilmesi gerektiğini belirten Tüzgen, yürüttükleri 25 temel projeye ilişkin bilgi verdi.
Bunlar içinde Esenler'de akıllı şehir projesi, bütün belediyelere sunulan e-belediye bulut kent sistemi alt yapısı projesi olduğunu belirten Tüzgen, şöyle devam etti:
"Şehirlere müdahale biçimi değişiyor. Yani tek bir bakış açısıyla müdahale etmiyoruz. Daha geniş bir perspektiften bakmak gerekiyor. Bu açıdan yeni nesil araçlar çok önemli. Şehir dönüşümü dediğimiz kavram yavaş yavaş yeni meslek grupları oluşturacak. Belki çevredeki yapılaşma dönüşümüyle ilgili, çevredeki yeşil alanların dönüşümüyle ilgili birçok kola ayıracağız. Belki gelecek 100 yılda bu disiplinlerin yerine 10-15 tane daha farklı disiplin gelecek."
- "Kentsel dönüşüm alanlarında akıllı uygulamalar gerçekleştirilebilir"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünde görevli Yüksek Şehir Plancısı Zeliha Özel Mazlum, kentsel dönüşüm uygulama alanlarında akıllı şehir uygulamalarının nasıl yapılabileceğine dair sunum yaptı.
Akıllı uygulamaların kentlerde hayata geçirilebilmesi için bir plan doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini belirten Mazlum, "Kentsel dönüşüm alanlarında akıllı uygulamalar gerçekleştirilebilir. Ancak bunun için bu dönüşüm alanlarını seçmemiz lazım, bir yöntem geliştirmemiz lazım. Seçilen kentsel dönüşüm alanlarında da akıllı uygulamalar gerçekleştirebiliriz." ifadelerini kullandı.
Streadlab Strateji ve Teknoloji Şirketinin Genel Müdürü Dr. Fatih Gündoğan ise akıllı şehirlerin bir vizyonunun olması, yaşanabilir bir hayat ve konforlu bir şehir yaşamı hedefini gerçekleştirirken sürdürülebilirlik ve verimliğin dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.
Kaynak: