Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Katar'ın doğal kültürel mirası ve jeolojik simgesi: Çöl gülü

Oluşması zaman alan, hatta asırlar süren çöl gülü, rüzgar, tuzlu su ve kumun birleşmesiyle ortaya çıkan jeolojik bir kaya oluşumu olarak biliniyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

DOHA (AA) - AHMED YUSUF - Katar'da rüzgar, tuzlu su ve kumun birleşmesiyle oluşan ülkenin doğal kültürel mirası çöl gülü, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.


Rüzgar, tuzlu su ve kumun bir araya gelmesiyle oluşan, Katar'ın kültürel mirası ve jeolojik simgesi haline gelen çöl gülü, Katarlılar için önemli bir yere sahip.


İsminin aksine gerçek bir gül bitkisi gibi dikeni ve kokusu olmayan çöl gülü, oluştuğu yerde yeraltı sularının varlığına da işaret ediyor.


Çiçek benzeri forma bürünen oluşum, doğal olarak ufalanan toprakta minerallerin, sığ bir tuz havzası yüzeyinde bir dizi yassı plaka halinde kristalleşmesiyle oluşuyor.


- Çöl gülü tasarımlı Ulusal Müze


Katar mirasını ifade eden en önemli simgelerden biri haline gelen "çöl gülü" ülkenin en büyük müzesine de ilham verdi. Müze binasındaki en dikkat çekici unsur, son derece ilginç görünen müzenin mimari tasarımı.


Katar'ın başkenti Doha'da Mart 2019'da açılışı yapılan Katar Ulusal Müzesi, ünlü mimar Jean Nouvel tarafından "çöl gülünden" esinlenerek tasarlandı.


Çöl kültüründen, modern dünyaya kadar binlerce eserin sergilendiği müze, başlı başına bir sanat eseri özelliği taşıyor. Tarih, kültür ve kültürel mirasa ilgi duyanları kendisine çeken müze, ziyaretçilerini binlerce yıllık bir yolculuğa çıkarıyor.


Katar'ın doğal mirasını ifade eden ve Katarlılar için önemli bir yeri olan çöl gülünün, ülkenin en büyük ulusal müzesinin tasarımında temel alınması ise "gurur verici" olarak nitelendiriliyor.


Ziyaretçilerine özgün bir deneyim yaşatmayı hedefleyen ve içerisinde müzik, şiir, arkeolojik obje, sanat eseri ve sanat filmlerine kadar birçok materyali barındıran müze, milyonlarca yıl önce Katar Yarımadası'nın oluşumundan Katar'ın şimdiki zamanına kadar gelişimini anlatıyor.


Katarlı yazar Abdullah bin Lahdan el-Mehnedi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çöl gülünün Katar'da doğal bir miras olduğunu ve Katar çölünü süslediğini ifade etti.


Çöl güllerinin, araçların rastgele geçişi nedeniyle yüzde 90 tahrip olduğunu ve sadece sınırlı bazı bölgelerde nadir bulunduğunu ifade eden Mehnedi, geri kalanların etrafına çitler gerilerek, turistik ve bilimsel geziler yapılarak korunabileceği önerisinde bulundu.


- Çöl gülü, turistlerin yoğun ilgisini çekiyor


Katar'da tarihi çarşılarda göze çarpan ve turistlerin rağbet ettiği hediyelerin başında çöl gülü tasarımlı çeşitli hediyelikler geliyor.


Alçıdan el emeği figürler ve minyatürler yapan Fahd el-Kabbani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöl gülü tasarımlı Ulusal Müzenin açılmasının ardından "çöl gülünün", Katar'ı ziyaret eden turistlerin yoğun ilgisini çekmeye başladığını söyledi.


Kabbani, tarihi çarşı ve pazarları ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin, ilk aradığı ve satın almak istediği şeyin çöl gülü formlu hediyelikler olduğunu ifade etti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”