Son Dakika Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazına ilişkin "Dün gece yarısı iletim hattına verildi, 30 saatte karaya ulaşacak" açıklamasını yaptı.

Karadeniz gazı yola çıktı
Bakan Fatih Dönmez, Karadeniz gazında gelinen son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Dönmez, gazın yarısının dün gece iletim hattına verildiğini, 30 saatte karaya ulaşacağını söyledi. Yakıt geldikten sonra da bazı test, kalibrasyon işlemlerinin tamamlanması gerektiğini söyleyen Dönmez, ilk ünitenin 2024'te devreye alınacağı bilgisini verdi.27 Nisan'da da nükleer yakıtın sahaya getirileceğini ifade etti.

"4 ana başlıkta çalışma yürüttük"
Karadeniz gazının perşembe günü karaya çıkartılacağını söyleyen Dönmez, sözlerine  şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle de açacağız. Tabii Karadeniz gazı bize çok yeni ufuklar açtı. Herkesi mutlu etti, heyecanlandırdı. İnşallah bundan sonra Karadeniz'deki arama ve araştırma faaliyetlerimizi artarak devam edecek. Bildiğiniz gibi biz son 2020'den iki buçuk üç yıl gibi hem arama faaliyetlerine devam ettik. Hem de sahayı geliştirerek gerek kuyuların tamamlanması, üretim kuyularının gerekse deniz tabanında yapılacak birçok iş var. Bunların yapılması üretim sahasıyla karadaki, saha arasında iletimi hattı borularıyla alakalı, borulama çalışmalarını tamamladık. Karada devasa bir gaz işleme tesisi. Yani bir yerde gaz rafineri tesisi diyelim. Onu tamamladık. Bu dört ana başlıkta projelerimiz çalışma yürüttük. İş sonuna doğru geliyoruz inşallah."

"Bayrama mutlu gireceğiz, çifte bayram olacak"

Bakan Fatih Dönmez, ilk fazdan 10 milyon metreküp doğalgaz ihtiyacının karşılanacağını ve birinci fazın 2023 yılında tamamlanacağını ardından iki ve üçüncü fazlara geçileceğini aktararak sözlerine şöyle devam etti: "Bayrama mutlu bir şekilde gireceğiz. Aslında çifte bayram olacak desek herhalde yeridir. Kuyuların başındaki vanaları açıldı. Denizin altındaki iletim hattına yavaş yavaş basmaya başladık. Otuz saatte karaya çıkacak. Yarılarda inşallah. İlk fazla on kuyu biliyorsunuz planlamıştık. Bu yıl içerisinde on kuyuyu inşallah üretime alıyoruz. Ardından da iki yıl içerisinde maksimum üç yıl içerisinde bu kuyu sayısını biz 40'lara kadar çıkartacağız. Ve günlük 40 milyon metreküpe ulaşmış olacağız. Ilk fazda 10 milyon metreküp. İkinci faz bitince Türkiye'deki konutların ihtiyaç duyduğu tüm gazı artık Karadeniz gazıyla karşılayabilir hale geleceğiz. Ardından faz üç gelecek. Hemen onun ardından onu da çalışıyoruz. Çünkü yeni sahalarımız biliyorsunuz keşiflerimiz olmuş. Amasra bölgesinde ve Çaycuma bölgesinde birlikte tabii üretim miktarımız öyle tahmin ediyorum. 60 milyon metreküplere kadar çıkmış olacak. O miktarla birlikte hem konutların hem de ülkedeki tüm ticari kuruluşların, hizmet sektörünün, doğal gaz ihtiyacını karşılar hale gelecek. Faz bir 2023, faz iki 2026'a bitecek. Faz üçün 2028 gibi planlıyor arkadaşlar çalışıyorlar. Henüz daha orada takvim netleşmedi. 2028'de inşallah faz üçü bitirmiş oluruz."

"Kendi gazımız ithal ettiğimiz gaza göre çok daha ekonomik"
Karadeniz Gazı'nın ithal gaza göre çok daha ekonomik olduğunu ve gazın sisteme verilmeye başlamasıyla birlikte bu faydanın devlet ve millet tarafından görüleceğine dikkati çekti.

"İlk günden beri yaptığımız tüm hesaplamalar bize şunu gösteriyor. Kendi gazımız ithal ettiğimiz gaza göre çok daha ekonomik. İnşallah sisteme vermeye başladıktan sonra da bu faydayı hem devletimiz hem de insanımız görecek. Fiilen yaşayarak görecek. Biraz sabırlı olalım. Inşallah perşembe günü Cumhurbaşkanımızın da bu konuda müjdeleri olacak diye değerlendiriyorum. Bunun dışında tabii aslında Türkiye Petrolleri derin denizlerde yani Offshore teknolojilerinde ciddi bir know how ve bir tecrübe kazandı birikim elde etti. Dünya tabii çok en iyi en iyi firmalarıyla çalışıyoruz bu alandaki. Birçok ülkeden Türkiye petrollerine gelin biz beraber çalışalım veya bizi servis sağlar mısınız şeklinde teklifler de geliyor.` `Başka ülkelerden teklifler geliyor ancak şu anda Karadeniz'e odaklandık."

TPAO'nun gaz arama çalışmalarıyla ilgili Akdeniz coğrafyasının yanı sıra Asya'ya kadar teklifler geldiğini söyledi.

"Bu Karadeniz coğrafyası Akdeniz coğrafyası bazen çok uzak doğuya uzak şeye Asya'ya kadar gidebiliyor. Bizim tabii önceliğimiz kendi gazımız şu anda biliyorsunuz Karadeniz'e odaklandık. Ama bu ilk faz biter bitmez artık diğer ülkelerin bu tekliflerini de biz karşılar hale geleceğiz. Çünkü Türke Petrolleri bu alanda gerek sismik araştırma gemileri gerekse derin deniz sondaj gemileri ve buna destek sağlayan diğer gemilerle birlikte dünyanın sayılı filoları arasına girmiş durumda. Bunu da elbette tabii durum kendi lehine değerlendirecek, kullanacaktır diye düşünüyoruz."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 4
  • 3
  • 0
  • 4
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English