Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KADEM'in 8. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi sürüyor

Görme engelli öğretmen Şengül Aydın: "Dijital ortamda çok engelli engelsiz ayrımı yok, orada daha eşitiz. Restoran ve kafelerde çok sıkıntı yaşamıyoruz" Mimar Melek Zeynep Bulut: "Erkek meslektaşlarımla aynı işi yapıyoruz. Onlar tanımlanırken 'bey' olurlar ama biz 'bizim kız' oluruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen "Kadın ve Mekan" temalı 8. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi'nin açılış panelinde "Engelli Bir Bireyin Mekanda Deneyimleri" ile "Mekan ve Kimlik" başlıklı konuşmalar yapıldı.


İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı panelde görme engelli öğretmen Şengül Aydın günlük hayatta karşılaştığı sorunları anlattı.


Aydın, metrolarda görme engelliler için yapılan sarı çizgilerin işe yaradığını ancak hastane gibi kalabalık yerlerde zorluk çektiğini belirterek, şöyle devam etti:


"Yoldaki sarı çizgi hastanede beni nereye götürüyor, bilmiyorum. Bilsem bile çok kalabalık, herkes ayakta duruyor, bu yüzden sorun yaşıyorum. Kulağımla sesleri dinleyerek görevli bulup yardım istiyorum. Noterler ve bankalarda da benzer sorunu yaşıyoruz. Mesela bir bankaya gittim, sıra numarasını nereden alacağım? Alsam bile numaram kaç onu bilmiyorum. Onu bilsem, numaram yandı mı, sıra bana geldi mi bilmiyorum. Mümkün olduğunca dijital bankacılığı kullanıyorum. Dijital ortamda çok engelli engelsiz ayrımı yok, orada daha eşitiz. Restoran ve kafelerde çok sıkıntı yaşamıyoruz."


AVM ve mağazaların görme engelliler için çok zor mekanlar olduğunu kaydeden Aydın, mağazaları bulmakta zorluk yaşadığını, bulsalar bile içindeki ürünün rengini, fiyatını ve markasını öğrenme gibi konularda çok zorlandığını belirtti.


- "Herkes yaşımın çok genç olduğunu söyledi"


Panelde "Hiçbir Yerde, Her Yerde" konulu konuşma yapan mimar Melek Zeynep Bulut ise mekan tasarımlarında kadının yerini ele aldığını söyledi.


Bulut, "İnsan bir mekana girdiğinde sağ elini kullanıyorsa 12-13 derece sağa bakar, solu kullanıyorsa sola bakar. Bu ilk etapta bizim orayla ilgili fikrimizi şekillendirir. Mekanlarda kurgulanırken, tasarımlar yapılırken bilinen kurullar bunlar." dedi.


İş hayatında karşılaştığı tepkileri de anlatan Bulut, "Herkes yaşımın çok genç olduğunu söyledi. Atölyelerde çalıştığımız için ağır işler vardı ve narin olduğumu söyleyenler vardı. Bazı analizlerim var: Erkek meslektaşlarımla aynı işi yapıyoruz. Onlar tanımlanırken 'bey' olurlar ama biz 'bizim kız' oluruz. Bu toplumun artık diline yerleşmiş literatürler. Bu analizleri ister istemez yapıyorsunuz." şeklinde konuştu.


Kongreye katılan KADEM Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, konuşmacılara katılım belgesi takdim etti.


İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhanettin Tatar'ın da katıldığı kongre, 4. oturumun ardından açıklanacak sonuç bildirgesiyle sona erecek.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”