Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İzmir'de "Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı" başladı

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey: "Son 20 yılda orman varlığımızı 2 milyon 300 bin hektar artırarak bugün itibarıyla ülkemizin karasal alanının yüzde 29,6'sına ulaştırmış durumdayız"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İZMİR (AA) - Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Son 20 yılda orman varlığımızı 2 milyon 300 bin hektar artırarak bugün itibarıyla ülkemizin karasal alanının yüzde 29,6'sına ulaştırmış durumdayız." dedi.


Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Ege Üniversitesinin ev sahipliğinde "Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı" düzenledi.


Orman Genel Müdürü Karacabey, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştayda, "Türkiye'nin Doğal Zenginliği: Biyoçeşitlilik" başlıklı konuşma yaptı.


Biyolojik çeşitliliğin korunmasının sürdürülebilir ormancılığın en önemli amaçlarından biri olduğunu vurgulayan Karacabey, Dünya Doğayı Koruma Vakfının Avrupa'da belirlediği en önemli 100 orman alanından 9'unun Türkiye'de bulunduğunu hatırlattı.


Türkiye'deki ormanların biyolojik çeşitlilik açısından zengin olduğunu dile getiren Karacabey, yapılan bir araştırmaya göre Avrupa kıtasında yayılış gösteren yaklaşık 12 bin 500 bitki türünün 11 bin 500'ünün Türkiye'de bulunduğu, bunların da yaklaşık 3 bin 500'ünün endemik olduğunu kaydetti.


Dünyadaki orman alanlarının azaldığını ancak Türkiye'nin orman varlığının her geçen gün arttığını anlatan Karacabey, şöyle devam etti:


"Bugün bu ülkemiz adına sevindirici bir durum ancak yeterli değil. Atmosferde ülke sınırları yok, olumsuz şartlar bütün dünya ülkelerini etkiliyor. FAO'nun 2020 yılı raporuna baktığımız zaman dünyada orman varlığını en çok artıran ülkeler sıralamasında Türkiye dünya altıncısı, Avrupa birincisi. En çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında da dünya dördüncüsü, Avrupa birincisi durumda. Son 20 yılda orman varlığımızı 2 milyon 300 bin hektar artırarak bugün itibarıyla ülkemizin karasal alanının yüzde 29,6'sına ulaştırmış durumdayız. Orman varlığı açısından dünyada 46. sıradan 27. sıraya yükselmiş durumdayız. Bunlar ülkemiz adına sevinilecek durumlar. Maalesef dünyadaki genel olarak ölümcül tablonun içerisinde bu gelişmeler çok dikkat çekmiyor. Ama biz inanıyoruz ki gelecekte özellikle genç neslin ormanlara, ağaçlandırmaya vereceği önem geleceğin de bugünden daha güzel olacağını gösteriyor."


Orman Genel Müdürlüğü olarak biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir yönetimi için üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini aktaran Karacabey, 2022 yılında 335 bin hektar alanda biyolojik çeşitlilik planlaması yapıldığını sözlerine ekledi.


TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Biyoçeşitlilik ve Ekosistemle Odağında Ortak Çözümler için Birlikte Başarma" başlıklı sunum gerçekleştirdi, çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Biyoçeşitliliğin azalmasının iklim değişikliği, sıcak hava dalgaları, kuraklık, aşırı yağmur ve fırtınalara neden olduğunu ifade eden Mandal, bu sorunlara karşı her bireye görev düştüğünü dile getirdi.


Programda TÜBA Başkanı Prof. Dr. Sayın Muzaffer Şeker ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da birer konuşma yaptı.


İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in de katıldığı çalıştayın bugünkü oturumlarında uzmanlar "Türkiye ve Biyoçeşitlilik", "Tarımsal Biyoçeşitlilik: Dünyayı Sürdürülebilir Bir Şekilde Beslemenin Zorlukları ve Çözüm Önerileri" başlıklı konuları ele alınacak.


Çalıştayda yarın ise "Sucul Ekosistemler Biyoçeşitliliği", "Karasal Ekosistemler ve Değişen Biyoçeşitlilik", "Sağlıklı Ekosistem Göstergeleri" ve "Türkiye'de Biyoçeşitliliğin Sürdürülebilirliği" konulu oturumlar gerçekleştirilecek.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”