İSTANBUL (AA) - İstanbul Valiliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 83. yılı dolayısıyla anma programı düzenledi.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki programa, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile 1. Ordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni'nin yanı sıra askeri görevliler ile bazı davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda konuşan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Atatürk'ün kullandığı idari, siyasi ile kültürel politikaların günümüz ve gelecekte de yolu aydınlatmaya devam edeceğini söyledi.
Çağdaşlarının, yüzyıla yakın bir süre içerisinde tarihe mal oldukları, unutulmaya başladıkları bir ortamda her geçen gün ve yıl daha bir büyük arzu ile heyecanla Atatürk'ü ve onun fikirlerini anlamaya çalıştıklarını ifade eden Eraslan, “Mustafa Kemal, donmuş, kalıplaşmış bir doktrin adamı değildi ve millete böyle bir şey de bırakmadı. Herhangi bir ülkede ortaya çıkan bir sistemi alıp Türkiye'de uygulamadı. Atatürk ‘Biz bize benzeriz, benzetmemekle ve benzememekle iftihar ederiz' diyordu.” ifadelerini kullandı.
Mustafa Kemal'in, 4 bin yıllık tarih ve kültür varlığıyla insanlık aleminin en önünde muasır medeniyet seviyesinin temsilcisi olma idealini gösterdiğini kaydeden Eraslan, şöyle devam etti:
"Etrafındaki bu ummandan, himaye fikirlerine, teslimiyet fikirlerine mukabil, kendine güvenmeyi, Türk milletine güvenmeyi ve mensubu olmakla övünmeyi öğretti. 'Ne mutlu Türküm diyene' sözünü onun kadar samimi, onun kadar içten telaffuz edebileni gördünüz mü? O yüzden Mustafa Kemal önemli. Neden hala taze ve yol gösterici her dem? Çünkü müspet ilim ve aklın dışında, ülkenin coğrafi ve sosyolojik şartlarını tarihten aldığı derslerle değerlendiren ve ona göre yön çizen, istikamet veren bir lider olduğu için önemli. Böyle bir fikri miras bıraktığı için önemli. Tarih her gün akıyor ve değişiyor ama ülke şartları, coğrafyamız, toplumumuzun temel özellikleri çok yavaş değişiyor. O yüzden bu fikirler her dem taze olma durumundadır."
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Albay Cengiz Cici ise Atatürk'ü, ebediyete intikal edişinin 83. yıl dönümünde büyük bir özlem, minnet ve rahmetle andıklarını söyledi.
Bugün bütün Türkiye'nin bir sükut içinde Atatürk'ü sevgi ve saygıyla andığını anlatan Cici, “Doğadaki tüm canlılar gibi insanoğlunun da yaşamının bir sınırı vardır ancak bazı insanlar vardır ki yaşamları boyunca yaptıkları eserlerle, insanlığa yapmış oldukları hizmetlerle, yaşamlarından sonra da varlıklarını sürdürürler. İşte bu insanlardan biri de ölüme meydan okuyan, öldükten sonra da yaşayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Atatürk, milli mücadelede, milli birliği temin eden eşsiz bir lider, muharebe meydanlarında efsanevi bir komutan, devlet kuran, büyük siyaset adamı, milletin çehresini değiştiren kudretli bir inkılapçıdır.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından "10 Kasım Atatürk'ü Anma Haftası" etkinlikleri kapsamında düzenlenen şiir yarışmasında birinci olan Beylikdüzü Sevim Çuhadaroğlu Ortaokulu Öğrencisi Ecrin Hanne Dağdelen, "Mustafa Kemaliz" adlı şiirini okudu.
Başakşehir İTÜ İsmail Dede Efendi Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Atatürk Bizimle" oratoryosunun ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle program sona erdi.
Kaynak: