ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Siyasi Bölüm Başkanı Elçi Müsteşarı Stefano Fantaroni, Türkiye'de 2012'de kurulan Kamu Denetçiliği Kurumunun (Ombudsmanlık) 10 yıl içinde olgunlaştığını ve çok şey başardığını belirtti.
AB tarafından finanse edilen "İnsan Haklarının Korunması ve Tanıtımında Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolünün Güçlendirilmesi için Teknik Destek Projesi" kapsamında, Kamu Denetçiliği Kurumu ev sahipliğinde İstanbul'da bir otelde "Göç ve İnsan Hakları Konulu Uluslararası Bilgi ve Deneyim Paylaşımı Konferansı" düzenlendi.
Konferansa, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve AB Türkiye Delegasyonu Siyasi Bölüm Başkanı Elçi Müsteşarı Fantaroni katıldı.
3 gün sürecek konferansın açılışında konuşan Fantaroni, ombudsmanın faaliyetlerinin vatandaşların devlet kurumlarına güven duymalarını sağladığını söyledi.
Fantaroni, Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumunun kuruluşuna tanık olma fırsatı bulduğunu belirterek "Bu 10 yıl içinde ombudsmanın çok şey başardığını fark ettim. Kurumunuzun yayımladığı vaka, başvuru ve tavsiye sayısı etkileyici." dedi.
Türkiye'nin bu genç ombudsmanlığının 10 yılda olgunlaştığını ve büyüdüğünü kaydeden Fantaroni, bunun önemli bir başarı olduğunu vurguladı.
Fantaroni, konferansın teması olan "insan hakları ve göçün" çok önemli ve karmaşık olduğuna dikkati çekerek çatışma ve krizlerin artmasıyla yerinden edilen insan sayısının arttığını ifade etti.
Dünya çapında yerinden edilmiş insanların sayısına ilişkin bilgiler paylaşan Fantaroni, göç konusunda uluslararası iş birliğinin öneminin altını çizdi.
Fantaroni, Türkiye'nin dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını hatırlatarak Türk hükümetinin bu konudaki çabaları için Türkiye'ye teşekkür etti.
AB olarak bu baskının üstesinden gelmesi için Türkiye'ye güçlü bir şekilde destek verdiklerini aktaran Fantaroni, Türkiye'deki mülteciler için yapılan AB mali yardımlarına değindi.
- "Bu, birbirimize destek olmamız gereken ortak bir zorluktur"
Fantaroni, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yeni bir göç baskısı dalgasıyla daha karşı karşıya olunduğunu belirterek Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre AB üye ülkelerinde geçici koruma altında olan 4 milyon civarında Ukraynalının olduğunu söyledi.
Bu büyüklükte bir göç dalgasının her ülke için zorluk olduğunu vurgulayan Fantaroni, "Bu, birbirimize destek olmamız gereken ortak bir zorluktur. İş birliğini geliştirmek, göçmenlere yardım etmek, düzensiz göçle mücadele etmek ve Türkiye üzerinde daha fazla göç baskısını önlemek için Türkiye ile ortak çıkarlarımız olduğuna inanıyoruz." dedi.
Fantaroni, öte yandan, düzensiz göç dalgalarıyla baş etmeye çalışırken insan haklarını savunmanın "zor bir iş" olduğunu vurgulayarak "Sığınmacılara, mültecilere ve dünya genelindeki düzensiz göçmenlere yönelik muamelelerdeki endişe verici eğilimin farkındayız. AB üye devletleri de dahil olmak üzere ülkeler, genellikle kamuoyunun baskısı altında göçmenlerin kendi topraklarına girişini engellemeye çalışan sınır devriyelerini daha yoğun bir şekilde yürütüyor. Ancak göç suç değildir. Düzensiz göçmenler de uluslararası hukuk kapsamında saygı gösterilmesi gereken belirli haklara sahiptir." değerlendirmesinde bulundu.
Fantaroni, Kamu Denetçiliği Kurumunun 10. yıl dönümünü kutladı.
Kaynak: