Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili "Geçen yüzyıl içinde yaşanan en büyük felaketlerden biri bu." ifadesini kullandı ve dayanışma mesajı verdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında
Cohen ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretinin amacının depremlerin ardından İsrail'in Türkiye ile dayanışmasını göstermek, bu arada da ikili ilişkileri ele alma fırsatı olduğunu belirten Cohen, "Bu ilişkiler son bir yıl içinde gerçekten çok daha iyi bir noktaya geldi. İsrail hükümeti ve İsrail halkı adına en içten başsağlığı dileklerimizi ve destek vaatlerimizi iletmek istiyorum." dedi.
Cohen, depremlerden etkilenen herkese desteklerini sunmaya çalışacaklarını belirterek, "Geçen yüzyıl içinde yaşanan en büyük felaketlerden biri bu." dedi.

İnsani yardımın siyasi hiçbir sınırı olmadığının altını çizen Cohen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu, bu zor günlerde dayanışmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ve biz elimizden gelen her türlü yardımı sağlayarak sadece ihtiyacı olanlara şu anda değil, gelecekte de yardıma devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum çünkü anladığım kadarıyla önümüzdeki sorunlar gerçekten son derece büyük."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraşlı depremlerin ardından Türkiye'ye ilk destek gönderen ülkelerden birinin İsrail olduğunu belirterek, bu zor zamanda gösterdikleri dayanışma ve destek için İsrail devleti ve halkına teşekkür etti.

Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak taziye ve desteklerini ilettiğini hatırlattı.

Türkiye'ye ilk destek gönderen ülkelerden birisinin İsrail olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, İsrailli arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin Türkiye'ye geldiğini ve Kahramanmaraş'taki çalışmalara çok ciddi destek verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, İsrailli arama kurtarma ekibinin 19 kişiyi enkazdan kurtardığını aktararak, görevlerini tamamlayan ekiplerin bir bölümünün İsrail'e döndüğünü ifade etti.
Bakan Çavuşoğlu, öte yandan İsrail'in Kahramanmaraş'ta bir sahra hastanesi kurduğunu ve bir askeri kargo uçağını da Türkiye'ye tahsis ettiğini kaydetti.

Acil ihtiyaç olan çadır ve konteynerlerin sadece Türkiye değil yurt dışından da getirmeye çalıştıklarının altını çizen Çavuşoğlu, "Bulduğumuz, gerek ülkelerin verdiği gerekse Birleşmiş Milletler'in verdiği ve vereceği ve bizim satın aldığımız çadırların ülkemize bir an önce taşınması için kargo uçaklarına da ihtiyaçlarımız oldu. Bu destek için de ayrıca İsrail'e teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansının (MASHAV) Türkiye'ye 70 tonluk yardım malzemesi gönderdiğini, dün Kahramanmaraş'a ilave personel de geldiğini söyledi.

Dayanışma ve desteği için İsrail'e teşekkür
İsrail'deki belediyelerin, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin de Türkiye'ye yönelik ayni ve nakdi yardımlarının olduğunu belirten Çavuşoğlu, İsrail'deki bazı belediye binalarının da Türk bayraklarının renkleriyle ışıklandırıldığını ve Türkiye'yle dayanışma gösterildiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, "Bu zor zamanda gösterdikleri dayanışma ve destek için bir kere daha İsrail devletine ve halkına çok teşekkür ederim." dedi.

Depremde yaşanan can kayıplarının arasında Antakya Yahudi Toplumu Başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşi Tuna Cenudioğlu'nun da olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, tarihi Hatay Sinagogu'nun da depremden zarar gördüğünü hatırlattı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm kurumlarıyla ve uluslararası toplumun desteğiyle depremin yaralarının sarılması için her türlü çabayı harcadıklarını dile getirdi.

"İlişkilerimiz yeni bir döneme girdi"
İsrailli mevkidaşı Cohen'le bugün ilk kez yüze bir araya geldiklerini kaydeden Çavuşoğlu, bugünkü görüşmede depremle ilgili devam edecek destekler ve mevcut durumun yanı sıra ikili ilişkileri değerlendirdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "İlişkilerimiz, yeni bir döneme girdi. Büyükelçilerimizi tekrar görevlendirdik. İlişkilerimizi geliştirmek için yoğun çalışıyorlar. Üst düzey ziyaretler gerçekleştirildi, gerçekleşiyor. İlişkilerimizdeki potansiyeli en iyi şekilde kullanmak için iki tarafta da siyasi iradenin mevcut olduğunu bugün bir kere daha gördük. Ortak çıkarlar ve karşılıklı saygı temelinde işbirliğimizi geliştirmeye yönelik çabalarımız ve istişarelerimiz de sürecek." diye konuştu.

Filistin meselesi
Filistin meselesinde yaşanan tırmanmanın sona ermesine yönelik beklentilerini de değerlendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Özellikle yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesi ve iki devletli çözüm çabalarına zarar verecek adımlardan kaçınılmasının önemini vurguluyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, ramazan ayında özellikle gerilimin tırmanmaması gerektiğine dikkati çekerek, Mescid-i Aksa'nın statüsünün korunmasının önemli olduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, yaptığı görüşmelerde, İsrail'deki yeni hükümetin de bu statünün korunmasına yönelik taahhütlerini gördüklerini belirterek, "Bu herkes için, tüm dünya için hassas. İsrail'in kendisi için de hassas. Artık bölgemizde istikrar olsun, barış olsun istiyoruz. Bizim de bölge ülkeleriyle, İsrail başta olmak üzere ilişkilerimizi normalleştirmek için attığımız adımlar ortada." diye konuştu.

Deprem zamanındaki dayanışmanın Yunanistan'la da yeni bir sayfa açmaya vesile olması temennisinde bulunan Çavuşoğlu, tüm bölge ülkeleri olarak bölgenin istikrarı, ekonomik kalkınması ve huzuru için çalışmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

Mevkidaşının bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edileceğini kaydeden Çavuşoğlu, Cohen'in daha sonra Kahramanmaraş'a giderek oradaki İsrailli ekiplerin ve sahra hastanesinin faaliyetlerini yerinde göreceğini ifade etti.Bakan Çavuşoğlu, ziyareti nedeniyle mevkidaşı Cohen'e teşekkür etti.

"İsrail'in iki gün içerisinde uçuşları tekrar başlayacak"
Cohen, "İsrail'in iki gün içerisinde uçuşları da tekrar başlayacak ve üç temel hava yolumuz uçuşlarını başlatacaklar Türkiye'ye. 800 bin İsrailli, son yıl içerisindeTürkiye'yi ziyaret ettiler ve kesinlikle bu rakamı bir milyona çıkaracağız." dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi hakkında konuşan Cohen, "8 milyar dolar civarına yaklaştı bunu da artıracağız. Kesinlikle bu çok önemli ilişkileri bir sonraki aşamaya taşıyacağız, bu son derece önemli ve güzel ülkeyle, İsrail arasındaki ilişkileri tekrar eski seviyesine getireceğiz." diye konuştu.

Cohen, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileğini yineleyerek "İsrail, Türkiye'nin yanındadır." dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English