Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İran'da, Üniversite Öğrenci Günü'nde yönetim karşıtı gösteriler düzenlendi

Anadolu Ajansı haberine göre;

TAHRAN (AA) - İran'da, Üniversite Öğrenci Günü ve Mahsa Emini protestoları kapsamında, şehrin cadde ve sokakları ile üniversitelerde gösteriler yapıldı.


Sosyal medyada yayımlanan görüntülere göre, 5-7 Aralık için yapılan "genel grev ve boykot" çağrılarına katılan İranlılar bazı şehirlerde sessiz yürüyüşler gerçekleştirirken, bazı üniversitelerde ise çeşitli gösteriler düzenlendi.


Paylaşılan görüntülerde, başkent Tahran, İsfahan ve Kürdistan eyaletinin Gorve şehrinde herhangi bir tepki vermeden sessiz yürüyüş yapan protestoculara, emniyet güçlerinin gazlı müdahalede bulunması yer aldı.


Tahran'da, Mahsa Emini protestoları başladığından beri sık sık gösterilere sahne olan Emir Kebir Üniversitesinin kampüsünde öğrencilerin gösterileri sırasında güvenlik güçlerinin müdahalede bulunduğu aktarıldı.


Üniversite Öğrenci Günü dolayısıyla Tebriz Tıbbi Bilimler Üniversitesi öğrencileri bildiri okurken, Mazenderan'daki Noşirevani Üniversitesi öğrencileri ise dersleri boykot etti.


Yine başkentte bulunan Zehra Üniversitesinin öğrencileri, gösterilere destek vermek amacıyla "Anlayış ve kardeşlik ile el ele olacağız" başlıklı basın bildirisi dağıttı. Kirman Tıbbi Bilimler Üniversitesi öğrencileri de okuldan uzaklaştırılan arkadaşları ile gösterilerde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını üniversitenin çeşitli yerlerine astı.


Kürdistan Üniversitesinde toplanan öğrenciler ise arkadaşları Nilüfar Necafpur'un tutuklanmasını protesto etmek için düzenledikleri gösteride, yönetim karşıtı slogan attı.


- Mahsa Emini gösterileri


Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.


Ülke geneline yayılan gösterilerde yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi ise gözaltına alınmıştı.


- İran'da Üniversite Öğrenci Günü


İran'da petrolün millileştirilmesi hareketine önderlik eden Başbakan Muhammed Musaddık'ın 1953'te ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından tertip edilen darbeyle devrilmesinden yaklaşık 4 ay sonra, 7 Aralık 1953'te, dönemin ABD Başkanı Dwight Eisenhower'in yardımcısı Richard Nixon, ülkesinin Muhammed Rıza Şah'a desteğini göstermek üzere Tahran'ı ziyaret etmişti.


Bu ziyareti protesto eden Tahran Üniversitesi öğrencilerinden 3'ü emniyet güçleri tarafından öldürülmüştü.


Bu olaydan hareketle İran'da her yıl 7 Aralık, Üniversite Öğrenci Günü olarak anılıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English