DOLAR : 42,89₺
EURO : 50,17₺
STERLİN : 57,43₺
GRAM : 6.018,41₺
ÇEYREK : 9.889,25₺
CUMHURİYET : 39.238,25₺
Güncel

"İnşallah Meke Gölü de kurtulacak"

Eklenme: 13.07.2021 - 22:19 Güncelleme: 13.07.2021 - 23:40

TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu ve beraberindeki milletvekilleri, Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl Sazlığı ve Karapınar ilçesindeki Meke Gölü'nde incelemelerde bulundu.

"İnşallah Meke Gölü de kurtulacak"
Reklam alanı
Eroğlu, Akgöl Sazlığı'nda, bölgenin Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu söyledi.

- Sulamadan artan sular gölete aktarılacak

Binlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapan sulak alanın, kuraklığın etkisinden kurtarılması için yürütülen çalışmaları anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bu alan kuş geçit alanları üzerinde. Bakanlığımda 2014'te bu alanı 6 bin 400 metre uzunluğunda, 1,65 metre yüksekliğindeki sette ile çevirdik. Neticede suyu bu kısımda topladık ve 3 bin 434 dekar alanı kurtardık. Fakat bu yeterli değil. Şu faydası oldu; kuş göç yolları üzerinde olduğu için kuşlar geliyor, bazıları da yuva yapıyor, bazıları da su ihtiyacını karşılıyor. Şimdi yapılacak şey, bu ovada çok sulama ve yeraltı su kullanımı var. Ereğli'ye çok ileri modern sulama sistemlerini kurmaya başladık, inşaat başladı. Geri kalanı da Dünya Bankası kredisiyle yapılıyor. 15 bin hektarı modern sistemlerle sulanacak, artan su buraya gelecek. Az su ile sulama yapacağız, artan suyla da sulak alanları kurtarmış olacağız."

Eroğlu, sulak alanların karbon salınımı önlenmesindeki önemine işaret ederek, bunun küresel iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli olduğunu değerlendirdi.

Sera gazlarının atmosferi kapladıkça dünyada sıcaklığın arttığına işaret eden Eroğlu, "Güneşten gelen ışınlar yansıyamıyor. Dolayısıyla dünyada sıcaklık git gide artıyor. Buna sera etkisi diyoruz. Seralarda nasıl içerisi hamam gibi oluyor. Dünya da eğer tedbir almazsak zaman içinde hamam gibi olacak. Bu maksatla sulak alanlar ve ormanlar yutak alanlardır, karbondioksiti tutuyor, oksijen veriyor. Hayat kaynağı, bunları korumamız lazım." diye konuştu.

Komisyon üyeleri daha sonra Karapınar'da bulunan ve son yıllarda kuruma noktasına gelen Meke Gölü'nde incelemelerde bulundu.

Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, gün boyu yaptıkları ziyaretlerde, alınacak tedbirleri ilgililerle görüştüklerini söyledi.

- "İnşallah Meke Gölü de kurtulacak"

Ülkenin önemli sulak alanlarını gezdiklerini anımsatan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Meke Gölü'ndeyiz, inşallah Meke Gölü de kurtulacak. Küresel iklim değişikliğinin etkileri ortada. Özellikle sera gazlarını aşırı şekilde atmosfere bırakılması neticesinde sıcaklık artıyor. Kuraklık ve ani yağışlarla sel baskınları olabiliyor. Dolayısıyla bunlara karşı Türkiye'de çok ciddi tedbir alınması gerekiyor. Bütün partilerin oy birliğiyle böyle bir araştırma komisyonu kuruldu. Arkadaşlarla birlikte bütün kurum ve kuruluşları davet ettik. uzmanları hocaları çağırdık çok güzel bir toplantı oldu. Bunlarla ilgili uzman arkadaşların desteğiyle raporlar hazırlayacağız. Lafta kalmayacak, kurumlara yol gösterecek, bir kitapçık ve araştırma komisyonun öneri-sonuç raporunu taktim edeceğiz."

Kaynak:

Reklam alanı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Kanala Katıl

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.

Abone Ol
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

⚡ BU HABERE EMOJİYLE TEPKİ VER!

👏 15
❤️ 0
😊 13
😡 6
👎 10
😂 3
😢 1
😲 2
Toplam 50 tepki

Yorumlar

  • Hakkı Güleç 1617 gün önce

    Mavi tünele Gevne çayını dahil etmediniz. Bildik meşhur kişiler santral yaptı. Eğer Gevne çayı Mavi Tünele aksaydı Konya ovasının su sorunu çözülürdü. Bir de çılgın proje olarak Manavgat çayını oymapınar barajından suğla gölüne pompalayan. Boşunu denize akmasın. Olur mu demeyin? Azerbeycan\'dan petrol gelir de Oymapınardan su gelmez mi?

  • Murat 1619 gün önce

    Mısır ve ayçiçeği iç Konya ovasının sonunu getirecek, Meke sağolsun.. :)

  • Karapınarım 1619 gün önce

    Kesinlikle konya ovasında orantısız yer altı suyu kullanılmakta olup bunun önüne geçmek gerek.mesela alternatif mahsuller ekilip bu hoyratça su kullanımına çareler bulunması lazım gece gündüz hiç durmaksızın kuyular çalışıyor al sana sonuç.

  • Canan Arslan (Cihanbeyli 1619 gün önce

    Yazık yazık. Kulu Cihanbeyli kan ağlıyor. Çiftçi zor durumda sen mekke gölü derdine düşmüssün. AK Partiye sülalece oy veriyorduk artık yok. Kızılırmaktan su getireceksen acil bu dediğim ilçelere de getir. Tuz Gölü, Düden Gölü kuruyor.

    • muhtar 1619 gün önce

      eminim bir kere ak partiye oy vermedin. iş menfaatine gelince oy aklına geldi. bölge insanı olarak yapılanları biliyoruz.

  • Yusuf 1619 gün önce

    Tuz gölü kurallıktan flamingo mezarlığı olmuş, meke de kurudu kuruyacak, yetkılılerin icraatları nerede? Hotamış kurudu. İşin özü kurtaracağız kelimesinde değil kurtardık kelimesinde saklı.

    • muhtar 1619 gün önce

      yetkililerden ne bekliyorsunuz tankerle su getimesinimi gubuzluk yapacaz diye kapının önüne sıraladığınız traktörler yerine modern sulama unsurları edinseydiniz. ama su bedava yumurta ağzına gelince holluk arıyorsunuz kardeşim. kızılırmak değil tunayı bağlasalar vahşi sulama ile malı mundar edersiniz

  • Semih 1619 gün önce

    Orayada çökecekler

  • Fatih 1619 gün önce

    Beyşehir gölünü kurtardığınız gibi mi?

  • Konya 1619 gün önce

    Hikaye anlatılmış yer altında su yok nasıl kurtaracaklar mısır ekerek mı? getir ovaya Kızılırmak dan su o zaman belki...

    • sss 1619 gün önce

      Göksudan gelecek kışın artanı gelse yeter

Yorum Yap