Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İngiliz Üniversitesi, Çin ortaklığındaki havacılık araştırma merkezlerini kapatıyor

Imperial College Üniversitesi, Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC) ve Pekin Havacılık Malzemeleri Kurumu (BIAM) ortaklığında kurulan araştırma merkezlerini yıl sonuna kadar kapatacağını açıkladı

Anadolu Ajansı haberine göre;

PEKİN (AA) - İngiltere'nin Imperial College Üniversitesi, Çinli havacılık endüstrisi şirketleri ortaklığında kurulan iki araştırma merkezini kapatma kararı aldı.


Guardian gazetesinin haberine göre, üniversitenin kararı, ulusal güvenliği ilgilendiren kritik konulardaki bilimsel bilgi ve araştırmaların yabancılarla paylaşılması denetleyen hükümet bağlı Müşterek İhracat Kontrol Biriminin (ECJU), merkezlerin yaptığı iki lisans başvurusunu reddetmesinin ardından geldi.


Üniversiteden yapılan açıklamada, Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC) sponsorluğundaki Yapısal Tasarım ve İmalat Merkezi ile Pekin Havacılık Malzemeleri Kurumu (BIAM) ortaklığındaki Malzeme Karakterizasyon, İşleme ve Modelleme Merkezinin yıl sonuna kadar kapatılacağı bildirildi.


Çin'in önde gelen askeri ve sivil havacılık tedarikçilerinden AVIC sponsorluğundaki araştırma merkezi, ileri teknoloji havacılık malzemeleri üzerinde çalışırken, BIAM ortaklığındaki merkez ise yüksek performans bataryalar, jet motoru parçaları ve darbeye dayanıklı uçak camları geliştirilmek üzere araştırmalar yürütüyordu.


Çinli şirketler iki araştırma merkezine 10,5 milyon sterlinden fazla yatırım yapmıştı.


Her ne kadar söz konusu araştırma merkezlerinin amacı sivil havacılığın geliştirilmesi olarak açıklansa da, AVIC ve BIAM'ın Çin ordusunun tedarikçisi olması, geliştirilen teknolojilerin askeri modernizasyon için kullanılabileceğine dair endişeler doğurduğu anlaşılıyor.


Son dönemde Çin ile başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler arasındaki ilişkilerin bozulması, Sincan ve Hong Kong'daki insan hakları ihlallerine dair eleştiriler teknoloji alanındaki akademik ortaklıkları da etkiliyor.


İngiltere'de son 3 yılda Imperial College bünyesindekiler dışında Çinli şirketlerin ortak olduğu 5 araştırma projesine son verildi. Bunlar arasındaki roket üreticisi Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi (CALT) ile iş birliğinden vazgeçilmesinde, kuruluşun bünyesinde bulunduğu şirketin ürettiği dronların Sincan Özerk Bölgesi'nde yürütülen kitlesel takip programlarında kullanıldığı iddiası rol oynadı.


Müşterek İhracat Kontrol Birimi, 2018'den bu yana, Çinli ortaklarla iş birliği ile geliştirilen Imperial College'ın 3, Manchester Üniversitesinin ise 5 lisans başvurusunu geri çevirdi.


İngiliz istihbarat kurumu MI5 ve ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın başkanları, temmuzda ayında yaptıkları açıklamada, Çin'in İngiltere'deki üniversitelere yönelik casusluk tehdidine dikkat çekmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”