Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İmece usulü kışlık yufka ekmeği yapımı başladı

Konyalı ev hanımları yaklaşan kış öncesi komşuları ile birlikte imece usulü kışın tüketeceği yufka ekmeği hazırlığına başladı. Şükran Arıcı, "Yufkasız yapamayız. Allah ağız tadı ile yedirmek nasip etsin" dedi.

İmece usulü kışlık yufka ekmeği yapımı başladı
Konya’nın Seydişehir ilçesi Taraşçı Mahallesinde kadınlar bir araya gelerek kışlık yufka ekmek yapıyor. Sonbaharda havalar tam soğumadan başlanan kışlık yufka ekmek hazırlığı imece usulü yapılıyor.
Kadınlar hem aile bütçesine katkı sağlıyor, hem de yöresel geleneklerini sürdürüyor. Taraşçı Mahallesinde gelenekselleşen yufka yapımı mesaisi için sabahın erken saatlerinde bir araya gelen kadınların bir kısmı hamur yoğuruyor, bir kısmı ise diğer hazırlıkları yaparak ateşi yakıyor. Her gün bir evde ya da bahçede bir araya gelen kadınlar, hummalı bir şekilde tek tek elleriyle açtıkları yufkaları saç üzerinde odun ateşinde pişiriyor. 
Ev hanımı Bahriye Çelik, kışlık yufka ekmek yapımına başladıklarını söyledi. Çelik, “Komşularım ile bir birimize ödünç yapıyoruz. Bu iş yalnız olmaz. Bunda ne kadar fazla adam olursa o kadar iyi olur. Günde bir iki çuval undan ekmek yapıyoruz. Sabah erken saatlerde kalkarız. Bir çuval undan yaklaşık 400-450 adet yufka ekmek çıkar. Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez ekmek yapıyoruz. 2 çuval un ile kışı çıkarıyoruz. Biz çocukluğumuzdan bu yana yufka ekmek yaparız. Yufkasız yapamayız” dedi. 
 
“Beraber yufka ekmek yapıyoruz” 

54 yaşındaki Şükran Arıcı da yufka yapmayı annesinden öğrendiğini ve çocuk yaştan bu yana yufka ekmek yaptığını söyledi. Kış hazırlıklarına başladıklarını anlatan Arıcı, “5-6 arkadaş birleşip beraber yufka ekmek yapıyoruz. Kendim hem komşulara imece yapıyorum, hem de ödünç yapıyorum. Bazen de ücretli olarak yufka yapıyorum. Sabahın erken saatlerinde kalkıyoruz. Akşama kadar yufka yapıyoruz. Bir aydan beri komşulara arkadaşlar ile birlikte ekmek pişirmeye gidiyoruz. Biz yufka ekmeğine alışkınız. Yufkasız yapamayız. Allah ağız tadı ile yedirmek nasip etsin” ifadelerini kullandı.  
Ev hanımı Gurbet Çakmak, komşuları ile birlikte kışın tüketeceği ekmeğin hazırlığına başladıklarını belirterek, bu sayede aile ekonomisine de katkı sağladıklarını söyledi. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 7
  • 2
  • 1
  • 2
  • 2
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English