Son teknolojiye uygun olarak tasarlanan yeni Bilim Tırı’nda incelemelerde bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Bilim Tırını ziyaret eden öğrencilerle de sohbet etti.
“GELİŞEN TEKNOLOJİYE UYGUN ŞEKİLDE YENİ BİLİM TIRI YAPTIK”
Başkan Altay, “Okulların ve öğrencilerin ihtiyaçları göz önünde tutularak gelişen teknolojiye uygun şekilde yeni Bilim Tırı’nı öğrencilerimizin istifadesine sunduk. Yeni Bilim Tırımızın içinde Müslüman bilim alimlerimizin buluşları ve çalışma yaptığı alanlar ışığında günümüzde yapılan yerli ve milli ürünler sergileniyor. Eğlen-Öğren-Keşfet sloganımızla 31 ilçemizdeki çocuklarımıza ulaşarak onlara bilim sevgisini aşılamak için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, onlar bilime ne kadar meraklı olursa ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefine ulaşmamız da o kadar hızlı olur. Yenilenen Bilim Tırımızın öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Yeni Bilim Tırı’nı keşfeden öğrenciler de Başkan Altay’a teşekkür etti.
BİLİM TIRI YENİ ÖZELLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk ve en büyük bilim merkezi Konya Bilim Merkezi bünyesinde hizmet veren Bilim Tırı son teknolojiyle tasarlanan yeni özellikleriyle dikkat çekiyor.
GÜNEŞTEN ALDIĞI ENERJİYLE ÇALIŞIYOR
Şebeke elektriğine bağlı kalmadan güneş enerjisi sitemi ile kablosuz faaliyet gösterebilme özelliği bulunan Bilim Tırı, yazılım kodlaması ile kurulum yapabiliyor ve kendini toparlayabiliyor. Tavanında toplam 24 adet güneş paneli ve içerisinde 20 adet akü ile kendi kendini gün ışığında şarj edebilen Bilim Tırı, tüm materyallere 10 saat elektrik sağlayarak aktif faaliyet gösterebiliyor.
Müslüman bilim alimlerinin buluşları ve çalışma yaptığı alanlar ışığında günümüzde yapılan yerli ve milli ürünlerin sergilendiği yeni Bilim Tırı şunlardan oluşuyor: “Ali Kuşçu Ay’ın Krater Haritası, El Biruni Dünya Haritası, El Cezeri Abdest Alma Makinesi, Piri Reis Haritası, Fatih Sultan Mehmet Şahi Topu, Cahit Arif Geometrik Şekiller, Aziz Sancar DNA Onarım, İbn-i Sina Şırınga, ROKETSAN Sage Som, Cezeri Bayraktar, TÜRKSAT 6A, Bayraktar TB2, Kızılelma Bayraktar, Akıllı Şehir Maketi, drone, robotlar, robot kol, kalp davulu, biyomimikri, aerojel, nitinol, pixel, euler disk, manyetik alan, Newton topları, anamorfik ayna, küpilizyon, striling motor, manyetik levitasyon, plazma küre, mikroskop, Van de Graaff jeneratörü, praksinnoskop.” (Yunus Köroğlu)
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.