ANKARA (AA) - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, iklim değişikliği ile mücadelede tüm sektörlerden paydaşların yaptığı çalışmaları paylaşmalarına fırsat sunmak için İklim Portalı'nı tamamladıklarını ve yakın zamanda kamuoyunun hizmetine sunacaklarını bildirdi.
İklim Değişikliği Başkanı Solak, Uluslararası Çevre İletişim Derneğince bir otelde düzenlenen "Uluslararası Çevre ve İletişim Zirvesi"nin "Kamu Politikaları" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, iklim değişikliğiyle mücadelenin toplumun tüm kesimleri ile birlikte yürüyebileceğini ifade etti.
Türkiye'nin coğrafi konumundan dolayı iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasında bulunduğunu, bu kapsamda iklim değişikliği ile mücadele edilmesi noktasında bir dizi önemli kararlar aldığını vurgulayan Solak, 29 Ekim 2021'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bakanlığın isminin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştiğini ve İklim Değişikliği Başkanlığının kurulduğunu anımsattı.
Solak, İklim Değişikliği Başkanlığı olarak amaçlarının yeşil dönüşüm sürecini gerçekleştirirken bu süreçteki azami katma değeri Türkiye'ye kazandırmak ve Türkiye'nin kalkınmasına destek sunmak olduğunu kaydetti.
İklim değişikliğinin her zaman teknik boyutunun konuşulduğunu, maliyetinden bahsedildiğini ama burada ciddi fırsatların da olduğunu ifade eden Solak, "Birleşmiş Milletlerin bir raporuna göre 2030 yılına kadar küresel ölçekte iklim değişikliği ile mücadelede yeşil dönüşümün sağlayacağı katma değer 26 trilyon dolar olarak öngörülüyor. Burada ülkeler ne kadar öncü rol alırsa bu pastadan o kadar fazla pay almak ve bu süreçte ülkenin kalkınmasına destek olmak da mümkün." ifadesini kullandı.
İklim Değişikliği Başkanlığının kurulması ile tüm sektör paydaşlarının katılımında İklim Şurası düzenlediklerini ve 217 karar aldıkları bilgisini veren Kaynak, şunları kaydetti:
"İklim değişikliğiyle ilgili önemli bir çalışma olan Uzun Dönemli Strateji çalışmamız devam ediyor. 2053 vizyonu doğrultusunda tüm sektörlerin dahil olduğu bu çalışmayı sürdürüyoruz, önümüzdeki yıl tamamlayacağız. İklim değişikliğiyle mücadelede azaltım boyutu kadar uyum da önemli. Afetlerden çok ciddi bir şekilde etkileniyoruz. Son yıllarda yaşadığımız sel, kuraklık ve orman yangınları Türkiye'de iklim değişikliğinin olumsuz etkileri. Bununla mücadelede uyum çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. İklim Değişikliği Uyum Eylem Planı hazırlıyoruz ve yerel yönetimlerin kapasitelerini geliştirmelerine yönelik de çalışmalarımız var. Tüm paydaşların iklim değişikliğiyle ilgili yaptığı çalışmaları paylaşmalarına fırsat sunmak üzere İklim Portalı'nı tamamladık, yakın zamanda kamuoyunun hizmetine sunacağız."
Bugün başlayan zirve, alanında uzman isimlerin katılacağı oturumlarla yarın da devam edecek.
Kaynak: