Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İİT, Arap Birliği, Sudan'ın Dostları ve bazı ülkeler, Sudan'daki çerçeve anlaşmasından memnun

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap Birliği, "Sudan'ın Dostları" ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile bazı Arap ülkeleri, Sudan'da siyasi krizi sonlandıracak "çerçeve anlaşma" imzalanmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.


Sudan'ın komşusu Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, çerçeve anlaşmaya tam destek verildiği ifade edilerek, bu anlaşmanın Sudan'daki yönetim yapılarına ilişkin ilkeleri belirlemek adına önemli bir adım olduğu vurgulandı.


Açıklamada, "kardeş Sudan halkının isteklerini" gerçekleştirecek; Afrika kıtasında ve bölgede barış ve istikrarın desteklemesinde Sudan'ın rolünü güçlendirecek nihai bir anlaşmaya varılması adına Mısır'ın, Sudan'daki farklı kesimlerle iş birliğine hazır olduğu belirtildi.


İki ülke arasındaki tarihi bağ ve "Nil Nehri halkının kader birliği" gölgesinde çerçeve anlaşmanın Sudan halkı için yeni bir istikrar ve refah aşamasının başlangıcı olması temennisinde bulunulan açıklamada, Kahire'nin uluslararası tarafları Sudan'a her türlü desteği vermeye çağırdığı kaydedildi.


- Katar


Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Sudan'daki taraflar arasında siyasi çerçeve anlaşması imzalanmasının memnuniyetle karşılandığı; bunun ülkedeki siyasi krizi sona erdirmek için önemli bir adım olduğu ifade edildi.


Açıklamada, Sudanlı taraflar arasındaki diyaloğun devam etmesi ve Sudan halkının tüm kesimlerini kapsayan, istikrar, kalkınma ile barışa zemin hazırlayan geçiş dönemini tesis edecek nihai bir anlaşmaya varılması temenni edildi.


Katar'ın bu anlaşmaya varılmasında katkı sağlayan uluslararası ve bölgesel çabaları taktir ettiği aktarılan açıklamada, ayrıca Doha'nın Sudan'ın birliği, egemenliği ve istikrarına tam desteği yinelendi.


- Suudi Arabistan


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Sudan'daki tarafların, anlaşmaya varmalarından dolayı tebrik edildiği, Sudan halkının taleplerinin yerine getirilmesine katkı sağlayacak bu adımın memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.


Suudi Arabistan'ın Sudan'da barışı sağlayacak, güvenliği, istikrarı ve kalkınmayı koruyacak her şeyi destekleyen tutumunun değişmez olduğu vurgulanan açıklamada ayrıca Riyad'ın Sudan'daki taraflar arasında diyaloğu kolaylaştıran üçlü mekanizmaya desteği de tekrarlandı.


- Kuveyt


Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, çerçeve anlaşmadan övgüyle söz edildi.


Anlaşma, "Sudan'da ulusal uzlaşının sağlanması ve siyasi krizin sona erdirilmesi yönünde atılan önemli bir adım" olarak değerlendirildi.


Açıklamada, Kuveyt'in Sudan'da güvenlik ve istikrarın sağlanması konusundaki desteği vurgulandı.


-Bahreyn


Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, anlaşmadan memnuniyet duyulduğu kaydedildi.


Açıklamada, anlaşmanın "geçiş döneminin başarısı yolunda ve Sudan halkının taleplerinin karşılanmasında önemli bir adım oluşturması" temennisi ifade edildi.


- "Sudan'ın Dostları Grubu"


Sudan'da Aralık 2018'den sonraki süreçte geçiş hükümetine ekonomik ve siyasi konularda verilecek uluslararası desteğin koordinasyonu için kurulan Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, Hollanda, Norveç, Suudi Arabistan, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği'ni kapsayan "Sudan'ın Dostlar Grubu" da anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.


Grup adına yapılan açıklamada, çerçeve anlaşmanın, demokrasiye doğru sivil geçişe dönülmesi ve ordunun siyasetten çekilmesi taahhüdü kapsamında gerekli yapıları tanımladığı belirtildi.


Sudan'ın Dostları, siyasi geçişin desteklenmesi, Sudan halkının özgürlük, adalet ve barış taleplerinin gerçekleştirilmesi konularındaki taahhüdüne bağlı olduğunu yineledi.


- İslam İşbirliği Teşkilatı


İİT tarafından yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Hüseyin İbrahim Taha, bu anlaşmanın Sudan'da güvenlik, barış ve istikrarın güçlendirilmesine yönelik atılan önemli bir adım olmasını umduğunu ifade etti.


Teşkilata üye olan Sudan'daki tarafların, anlaşmaya varılması konusundaki isteklerine övgüde bulunan Taha, İİT'in Sudan'ın desteklenmesi konusundaki değişmez tutumunun altını çizdi.


- Arap Birliği


Arap Birliği de üyesi olan Sudan'da imzalanan anlaşmayı "ülkenin geçiş aşamasından siyasi ve ekonomik istikrar aşamasına geçmesi yolunda önemli bir başarı" şeklinde nitelendirdi.


Birlik açıklamasında Sudan halkının taleplerini gerçekleştirmeye yönelik tüm ulusal çabaların desteklenmesi konusundaki tam kararlılık vurgulandı.


Açıklamada, uluslararası finans kuruluşlarının ülkedeki çeşitli kalkınma programlarını yeniden başlatması da dahil olmak üzere uluslararası topluma Sudan'a gerekli desteğin sağlanması çağrısı yapıldı.


- KİK


Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) de Sudan'da imzalanan çerçeve anlaşmayı önemli bir adım olarak nitelendirdi.


Açıklamada, Sudan'da barışın sağlanması; güvenlik, istikrar ve kalkınmanın sürdürülmesi konusunda KİK'in tam desteği vurgulandı.


- Çerçeve anlaşma


Ordu yönetiminde bulunan, bir yılı aşkın süredir siyasi krizin yaşandığı Sudan'da asker ile siviller arasında yeni geçiş dönemini başlatacak, sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak "çerçeve anlaşma", uluslararası ve bölgesel katılımla başkent Hartum'da imzalandı.


Yeni geçiş döneminde ordunun katılımı olmadan tam bir sivil otoritenin kurulması, savunmada reform yapılması, nizami birliklerin birleştirilmesi ve milis güçlerin orduya entegrasyonuyla tek ve ulusal bir ordu kurulması, çerçeve anlaşmanın maddeleri arasında öne çıkıyor.


Anlaşmaya imza atan siyasi partilerce bir sivil başbakan belirlenmesinin ardından 2 yıllık yeni geçiş dönemi başlayacak.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English