ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, özel güvenlik görevlilerinin terörle mücadeleden asayişe, uyuşturucuyla mücadeleden göç kaçakçılığına kadar ortaya koyduğu çabanın millet ve devlet nezdinde karşılığı olduğunu belirtti.
Bakan Soylu, "Özel Güvenlik Görevlileri Günü ve Haftası" dolayısıyla Güvenlik ve Savunma İşçileri (Güvenlik-İş) Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.
Kabulde yaptığı konuşmada Soylu, kamu hizmetine katkı sağlayan özel güvenlik görevlilerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Dünyada ve Türkiye'de artan nüfus yoğunluğuyla birlikte güvenlik ihtiyacının günlük hayata daha fazla temas etmeye başladığını belirten Soylu, "Dolayısıyla suçun miktarı, çeşitliliği ve ürettiği tehdidin boyutu da artmaktadır." dedi.
Soylu, görevlerinin, önleyici hizmetler ve suçun aydınlatılması olduğunu anlatarak, sivil alanı daraltmadan vatandaşın mağduriyetini giderecek adımlar atmanın ve devlet ile vatandaş arasında güveni tesis etmenin önemine değindi.
- "Sektöre ilişkin 6 hizmetimiz e-Devlet üzerinden sunulmaktadır"
Özel güvenlik sektörünün suçun oluşumunu engelleme ve caydırıcı olma noktasında sivil bir karakter olarak önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Soylu, özel güvenlik personellerinin kamusal alanlar başta olmak üzere, farklı yerlerde fedakarca hizmet verdiğini aktardı.
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, sektörde eğitim ve denetime yönelik hedefleri koordine amacıyla Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Otomasyonu (ÖGNET) projesini hayata geçirdiklerini anlatan Soylu, şöyle devam etti:
"ÖGNET projesiyle 3 milyar avro ticaret hacmine sahip 340 bini aşkın özel güvenlik görevlisinin istihdam edildiği, 1651 özel güvenlik şirketi, 495 eğitim kurumu, 87 alarm izleme merkezinin faaliyet gösterdiği sektöre ilişkin iş ve işlemlerin tümü dijital platforma taşınmıştır. Ayrıca, sektöre ilişkin 6 hizmetimiz e-Devlet üzerinden sunulmaktadır.
Bir diğer önemli adımımız ise özel güvenlik ve genel kolluk arasındaki iş birliğini arttırmaktı. Bu kapsamda Genel Kolluk-Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyon Projesi (KAAN) adlı yine ciddi bir dijital altyapıya sahip projeyi hayata geçirdik. Bu projeye dahil 190 bin 327 kişiye eğitim verdik. Eğitimlerimizin yanı sıra 13 bin 575 polis okulu öğrencisi ve 2 bin 346 emniyet hizmetleri sınıfı personelinin katıldığı KAAN farkındalık konferansları düzenledik. Halihazırda KAAN EGM mobil uygulaması 155 bin kişi tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır."
- "15 Temmuz'da nasıl dik durduklarına bizzat şahidim"
Özel güvenlik izni verilen alanların tamamında görev yapan personele yönelik eğitimlere 854 bin 684 kişinin katıldığı bilgisini veren Soylu, özel güvenlik alanında hazırladıkları kitapla literatür oluşturmanın ilk adımını attıklarını söyledi.
Soylu, turizm tesisleri, havalimanları, alışveriş merkezleri, toplu taşıma alanları, şehir hastaneleri ve stratejik binalar gibi 5 ayrı branşta eğitimler planladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Her ne kadar özel sektör olsalar da biz bu arkadaşlarımızı, bu sektörü mesai arkadaşı olarak görüyoruz. Şehit olan pek çok özel güvenlik mensubumuz vardır. Cenab-ı Allah hepsine gani gani rahmet eylesin. Gazilerimizden Allah razı olsun. 15 Temmuz'da nasıl dik durduklarına bizzat şahidim. Görevlerini yaparken nasıl risk aldıklarına, tıpkı Mehmetçik, polis, jandarmanın yaptığı gibi yüksek bir ruhla işlerini yaptıklarına bizzat şahidim. Edirne'den Ardahan'a, Kars'tan Muğla'ya, Hakkari'den İzmir'e kadar görev yapan bu eğitimi alan tüm özel güvenlik mensuplarımıza, tüm kamudaki güvenlik mensuplarımızın her birine ve ailelerine şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Terörle mücadeleden asayişe kadar uyuşturucudan mücadeleden göç kaçakçılığına kadar ortaya koyduğunuz sürecin bu millet ve devlet nezdinde karşılığı olduğunu bir kere daha söylemek istiyorum. Sizlerle, yaptıklarınızla ve görevlerinize olan sadakatinizle gurur duyuyoruz."
Kaynak: