Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Huder Konya Şube Başkanı Yıldız: Kanun teklifi yeniden gözden geçirilmeli

Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifinin TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilmesiyle ilgili Huder Konya Şube Başkanı Avukat Mustafa Yıldız değerlendirmelerde bulundu.

Huder Konya Şube Başkanı Yıldız: Kanun teklifi yeniden gözden geçirilmeli
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Huder Konya Şube Başkanı Av. Mustafa Yıldız: “Ceza Hukukunda geçerli olan suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince suçun unsurları sadece yasama organı tarafından kanunla belirlenebilir. Burada ise bir iç hukuk kurumu olmayan ve hatta yapısı nedeniyle uluslararası bağımsız bir kuruluş dahi olmayan Komite kararlarına aykırı davranmak suç olarak kabul edilmiştir. Bu hükümler suçta ve cezada kanunilik ilkesi ile çelişmektedir. Komite kararları her zaman için değişebilir, bugün suç olmayan bir fiil bir gün sonra suç olarak tanımlanabilir. Bu itibarla iç hukukumuzu tabiri caizse ne olduğu belirsiz bir komitenin hâkimiyetine bırakamayız” dedi. 

Huder Konya Şube Başkanı Av. Mustafa Yıldız sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallığın yoğun baskıları ile kabul ettiğimiz 6415 sayılı Terörizmin Finansmanı Hakkında Kanun, bunun bir örneğini oluşturmaktadır.

Bu Kanunun en büyük sorunu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1267 sayılı Kararı ile kurduğu “Yaptırımlar Komitesinin” belirlediği gerçek veya tüzel kişilere yönelik kayıtsız ve koşulsuz, herhangi bir yargı merciinin kararı olmaksızın malvarlığının dondurulması kararı alınması zorunluluğu getirilmesidir. Sorunlar bununla sınırlı değildir. 

Maalesef hali hazırda bu şekilde sorunlarımız bulunurken 16 Aralık 2020 tarihli Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanın Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifinin 19 Aralık tarihinde Adalet Komisyonundan geçtiğini öğrenmiş bulunmaktayız.Bu Kanun teklifi ile 6415 sayılı Kanunda bulunan sorunlar pekiştirilmektedir. Bu sorunlardan üçünü belirtmek isteriz: 
Öncelikle Kanun teklifinin 6415 sayılı Kanunla yapılan hatayı tekrarladığını belirtmeliyiz. 6415 sayılı Kanunda “Yaptırımlar Komitesinin” kararları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı gibi lanse edilmişti. Halbuki Yaptırım Komitesi kararı ile BMGK kararı aynı anlama gelmemektedir. Söz konusu malvarlığı dondurma kararları bu komitenin verdiği kararlar üzerine yapılmaktadır. Aynı hata Kanun teklifinde de bulunmaktadır. Daha vahimi bu kanun teklifi ile Komite Kararları bir suçun unsuru haline getirilmektedir. 

Ayrıca bu kanun teklifi ile biz avukatlara ihbar zorunluluğu getirilmektedir ki bunu kabul edebilmemiz mümkün değildir. Avukatlık kanunu ile avukatlara yüklenmiş olan sır saklama yükümlülüğü varken bu teklif ile tamamen bu kanunun zıddı bir düzenlemeye gidilmektedir. Mevcut Türk Ceza Kanununda bir suçu ihbar etme sorumluluğu zaten bulunmaktadır, bu yükümlülüğün avukatlara hasredilmesi ve bunun cezai yaptırıma bağlanması kabul edilemez bir düzenlemedir. Huder Konya şubesi olarak mevcut kanun teklifinin bu anlamda yeniden gözden geçirilmesini ve sorunlu bu maddelerin tekliften çıkartılmasını talep ediyoruz."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 1
  • 2
  • 2
  • 1
  • 2
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Büşra
    3 yıl önce

    hayırmı her yaptıkları iyi idi reis bilir işini derdiniz

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English