DOLAR : 42,98₺
EURO : 50,57₺
STERLİN : 58,13₺
GRAM : 6.267,33₺
ÇEYREK : 10.296,23₺
CUMHURİYET : 40.856,24₺
Güncel

'Hayvanlara Merhamet' Cuma Hutbesine taşındı

Eklenme: 29.01.2021 - 12:03 Güncelleme: 29.01.2021 - 12:28

Diyanet İşleri Başkanlığı yeni haftanın hutbesini yayımladı. Bu haftanın konusu “Hayvanlara merhamet: dini ve insani sorumluluğumuz” olarak belirlendi. Hutbede peygamberin hayatından örneklere de yer verildi.

'Hayvanlara Merhamet' Cuma Hutbesine taşındı
Reklam alanı
Hayvanlara merhamet: Dini ve insani sorumluluğumuzdur

Muhterem Müslümanlar! Bir gün Peygamber Efendimiz, çölde susuz kalan bir köpeğe kuyudan ayakkabısına su doldurup içiren bir adamın Allah’ın rızasını kazandığını ve günahlarının bağışlandığını anlatmıştı. Ashâb-ı kirâm, “Ey Allah’ın Resûlü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için de mi sevap var?” diye sorunca Peygamberimiz şöyle buyurmuştu: “Her canlıya yapılan iyilikte sevap vardır.”

Bir başka gün ise Peygamberimiz (s.a.s), bir kediye kızıp onu hapseden ve açlıktan ölmesine göz yuman bir kadının Allah’ın azabını hak ettiğini anlatmıştı. Zavallı hayvana yaşama hakkı tanımayan merhametsiz kadının, Cenâb-ı Hakk’ın gazabına uğradığını ifade etmişti.  Zira her canlıya yapılan eziyetin de bir günahı ve ilâhî cezası vardı.

Aziz Müminler!

Kâinattaki her varlık gibi, hayvanlar da Yüce Allah’ın varlığına ve kudretine delil olarak anlam taşır. En küçüğünden en büyüğüne kadar her hayvan, Allah’ın eseri olarak değerlidir ve O’nun tarafından insana emanet edilmiştir. İnsanoğlu, hayvanlara karşı insaflı, şefkatli ve merhametli olmakla mükelleftir.

İslam, hayvanlara zulüm ve işkence anlamına gelen, onları yaratılış amacına aykırı biçimde zorlayan her türlü davranışı yasaklar. Resûl-i Ekrem (s.a.s), bir hadisinde bizi şöyle uyarır: “Hiçbir kimse yoktur ki bir serçeyi yahut ondan daha büyük bir canlıyı haksız yere öldürsün de Yüce Allah ona bunun hesabını sormasın!”

Kıymetli Müslümanlar!

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Yeryüzünde yürüyen hayvanlardan ve gökyüzünde iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi sizin gibi birer topluluktur.”  Evet, hayvanlar da tıpkı bizler gibi yeryüzünün sakinleridir. Onların da yaşama, korunma, barınma gibi temel hakları olduğunu unutmayalım. Varlık âlemine sevgi, şefkat ve ibret nazarıyla bakalım. Hiçbir canlıyı incitmeyelim. Özellikle kış şartlarında hayvanlara karşı daha duyarlı olalım. Dinî, vicdanî ve insanî sorumluluğumuzu yerine getirerek Rabbimizin rızasına talip olalım.

Kaynak:

Reklam alanı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Kanala Katıl

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.

Abone Ol
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

⚡ BU HABERE EMOJİYLE TEPKİ VER!

👏 4
❤️ 0
😊 4
😡 2
👎 2
😂 1
😢 0
😲 0
Toplam 13 tepki

Yorumlar

  • ahmet 1789 gün önce

    cuma namazından sonra şükür bugün para istemediler derken hoca efendi suriyelilere ev yaptırcaklarmış ev başı 6 bin tl diyanet vakfı organize edeceklermiş onun için açıklama yaptılar sergi açmayacağız namazdan sonra özel görüşelim dediler yardım yapmak isteyenler imama yada müftülüğe başvursunlar diye açıklama yaptılar bu ülkede suriyeliler kadar değerimiz yok arkadaş yazıklar olsun

  • DİYANET 1790 gün önce

    AZİZ MÜSLÜMANLAR; BÜTÜN HAYVANAR CENNETLİKTİR. BİZ İSE NEYUDUĞU BELİRSİZ KİŞİLERİN HAYVANLARA DAHA SAYGILI OLALIM.

  • RTE 1790 gün önce

    DEĞERLİ MÜSLÜMANLAR: HER TÜRLÜ HAYVANA EZİYET ETMEYİN

  • DAVUT 1790 gün önce

    AZİZ MÜMİNLER; HAYVANLARDAN UZAK DURUN.

Yorum Yap