İnsanların uyanış anlarını ifade eden 'görürsün Hanya'yı Konya'yı' deyimindeki coğrafi noktalar, aslında beklenenden farklıdır. Çevirmen Bahar Çetiner, burada bahsedilen yerin Konya değil, Girit adasında bulunan Gonia olduğuna vurgu yapıyor.
Hanya, Girit adasında bir liman kenti iken, Anadolu'nun merkezindeki Konya ile yollarının kesişmesi oldukça ilginç bir durumu ortaya koyuyor. Türkçede sıkça kullanılan 'gör Hanya'yı Konya'yı' deyimi, bir kişinin yaşadığı olayların ardından aklının başına gelmesi anlamında kullanılır. Ancak editör ve çevirmen Bahar Çetiner, Konya'nın bu deyimde doğru bir kullanım olmadığını belirtiyor.

KONYA DEĞİL, GONİA
Bahar Çetiner, Hanya'nın Girit adasında bir liman kenti olduğunu belirterek, deyimde geçen ve yanlışlıkla Konya olarak söylenen yerin aslında Girit adasındaki Gonia olduğunu vurguluyor.

Efsaneye göre Konya'dan gelen vali... Halk bilimci Nail Tan, 2019'da Türk Dili dergisinde deyimin kökeni hakkında yazdığı yazıda, deyimdeki Konya ifadesinin doğru olduğunu belirtiyor. Osmanlı döneminde Konya'dan Girit'in Hanya şehrine atanan vali, acımasız ve kötü yönetimiyle halkı canından bezdirmiş. Halk, valinin kötü yönetiminden bıkıp bir gece yarısı onu dövmüş ve yerde bitkin halde yatan valiye, "gör bakalım Hanya'yı Konya'yı" demiş.

Kaynak: Haber Merkezi
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
Böyle şeyler görmek istiyoruz teşekkürler konhaber ekibi
Yorum Yap
Yapay zekayla kız arkadaşlarının müstehcen fotoğraflarını oluşturdular! 2 liseli tutuklandı
Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 3 milyar doları geçti
Ümit Özdağ hakkında beraat kararı
Başkan Altay 31 ilçedeki 220 bin çocuğa şivlilik mutluluğu yaşattı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ile görüştü
Numan Kurtulmuş: Komisyonumuzun son eşiğine gelinmiştir
Trendyol Süper Lig'de ilk yarının penaltı karnesi
Yeni asgari ücretin detayları belli oldu
Başkan Kavuş: Üç aylar ve Regaip gecesi, mağfiret dolu sığınaklardır
Uğur İbrahim Altay: Regaip Kandilimiz mübarek olsun
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uygur: Karatay Alzheımer Gündüz Yaşam Merkezi örnek bir merkez
Aydınlar Ocağı’nda “Aile ve Doğurganlık” konusu tartışıldı