Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

HAK-İŞ'ten vergi düzenlemesine ilişkin rapor

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine ilişkin hazırlanan rapordan: "Tüm ücretliler üzerinden alınan vergi oranı yüzde 10 olarak belirlenmeli, her bir vergi dilimi miktarı gözden geçirilerek 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 42,5 oranında artırılmalı" "Ücretli çalışanların da kira, elektrik, doğalgaz, eğitim, sağlık gibi temel giderleri gelir vergisi matrahından mahsup edilmeli"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - HAK-İŞ tarafından Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine ilişkin hazırlanan raporda, tüm ücretliler üzerinden alınan vergi oranının yüzde 10 olarak belirlenmesi, her bir vergi dilimi miktarının gözden geçirilerek 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 42,5 oranında artırılması talebinde bulunuldu.


HAK-İŞ'ten yapılan açıklamada, Genel Başkan Mahmut Arslan'ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine ilişkin olarak hazırlanan raporu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile AK Parti Grup Başkanvekillerine sunduğu bildirildi.


"HAK-İŞ Konfederasyonu Ücret Gelirlerinin Vergilendirilmesine İlişkin Tespitleri ve Önerileri" başlıklı raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde yüksek enflasyon karşısında çalışanların korunmasına yönelik birçok tedbirin hayata geçirildiği anımsatıldı.


Temmuzda ücretlere önemli oranda zam yapılmasına karşın ikinci 6 aylık dilimde vergi dilimleri arasındaki farkı belirleyen miktarın değişmediği aktarılan raporda, bu durumun çalışanların eline geçecek net ücretlerde azalma yaşanmasına neden olduğu vurgulandı.


Raporda, ücret gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin, "Acil olarak kriz sürecinde tüm ücretliler üzerinden alınan vergi oranının yüzde 10 olarak belirlenmesi, vergi dilimlerinin son dönemde ücretlere yapılan zam oranlarına paralel olarak yeniden düzenlenmesi ve her bir vergi dilimi miktarının gözden geçirilerek 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 42,5 (6 aylık enflasyon oranı) oranında artırılması gerekmektedir." ifadesine yer verildi.


- "Ücretli çalışanların temel giderleri gelir vergisi matrahından mahsup edilmeli"


Aile yükümlülükleri dikkate alınarak, ailelere indirim içeren sürdürülebilir bir vergi sisteminin hayata geçirilmesi talebinin de aktarıldığı raporda, şunlar kaydedildi:


"Ücretli çalışanların da diğer kazanç sahiplerinde olduğu gibi kira, elektrik, doğalgaz, eğitim, sağlık vb. temel giderlerinin gelir vergisi matrahından mahsup edilmesi, vergi dilimlerindeki artış oranının enflasyon oranının üstünde belirlenmesi ve her bir vergi dilimi miktarının aynı oranda artırılması ve aylık gelir vergisi istinası hesaplaması yapılırken asgari ücretin ilgili aydaki gün sayısının dikkate alınmasını talep etmekteyiz."


- "Dolaylı vergilerin azaltılmasına yönelik politikalar geliştirilmeli"


Raporda ayrıca özellikle dar gelirli çalışanların tasarruf yapabilir duruma gelmeleri için tüketim üzerinden alınan vergi yükünün yani dolaylı vergilerin azaltılmasına yönelik politikaların geliştirilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.


Çalışanların vergilendirilmesine ilişkin uygulamada yaşanan sorunların da aktarıldığı raporda, vergi dilimi miktarlarının düşük ve vergi oranlarının yüksek olmasından kaynaklı çalışanların eline geçen net ücretlerin yıl içinde azaldığı, vergi dilimi artış oranının yıllar içinde asgari ücret artış oranının çok gerisinde kaldığı, brüt asgari ücret üzerinden gelir elde eden çalışanların yıl ortasında net asgari ücretin altında ücret aldığı kaydedildi.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”