Hindistan’ın batısındaki Mumbai kentinde kamuya açık alanlarda güvercin beslenmesinin yasaklanması, belediye yetkilileri, halk sağlığı savunucuları ve hayvanseverler arasında sert tartışmalara yol açtı.
Yıllardır kullanılan ve “kabutarkhana” olarak bilinen geleneksel güvercin besleme alanlarının kapatılmasına karşı çıkan yüzlerce kişi, bu ay iki kez polisle çatıştı. Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Mumbai Belediyesi, güvercin dışkısının solunum yolu hastalıklarına neden olduğu gerekçesiyle bu kararı aldığını savundu.
Hindistan’ın diğer büyük şehirlerinde de benzer adımlar atılıyor: Pune ve Thane kentlerinde güvercin besleyenlere para cezası kesilirken, başkent Delhi de kamuya açık alanlarda güvercin beslenmesine karşı uyarı yayımlamayı planlıyor.
Güvercin nüfusu yüzde 150’den fazla arttı
Karar, başta hayvan hakları savunucuları ve dini topluluklar olmak üzere birçok kesimin tepkisini çekti. Özellikle Jain dini üyeleri, güvercin beslemenin dini bir görev olduğunu savunarak protestolarda ön saflarda yer aldı.
Mumbai'deki bazı kabutarkhana’lar kültürel miras yapıları olarak kabul ediliyor. Bu alanlar, toplumların hayır için tahıl bağışladığı yerler olarak doğmuştu.
Bilim insanları ise uzun süre güvercin dışkısına maruz kalmanın zatürre, mantar enfeksiyonları ve akciğer hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. 2023 tarihli “Hindistan Kuşlarının Durumu” raporuna göre, ülkedeki güvercin nüfusu 2000 yılından bu yana yüzde 150 oranında arttı.
Kaynak: Haber Merkezi
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
İyice suyu çıktı bu işin
Yorum Yap
Konya'da 8 bin 14 kişiye trafik güvenliği konusunda eğitim verildi
Sanayi üretim endeksi ekimde yıllık bazda arttı
Bedelli askerlik ücreti değişecek!
Konya'da jandarmadan annelere yönelik narkotik farkındalık semineri
10 Aralık Konya'da hava durumu: Yağış bekleniyor mu? İşte 5 günlük hava tahmini
Konya trafiğinde acı tablo: Kasım ayında 12 can kaybı, 1.591 kaza
Konya'da aranan şahsın yakalandığı yer pes dedirtti
Otomobili ile Sezin'e çarpıp ölümüne neden olan sürücüye 1 yıl 10 ay hapis
45 ilin ihracatı yılın 11 ayında arttı
Google, yapay zekalı akıllı gözlükler için 2026'da geri dönüyor
HİSDER’de MTTB’nin tarihi ve gençlik hareketleri anlatıldı
Konya dahil 52 ilde tefecilere operasyon: 179 gözaltı