Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

GÜNCELLEME - Sudan'da askeri müdahale sonrası feshedilen Egemenlik Konseyi yeniden kuruldu

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Konseyin başkanlığına kendisini, yardımcılığına ise Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu'yu getirdi Her bölgeden temsilcilerin yer aldığı Konsey'de, 14 sandalyenin 6'sı sivillere, 5'i orduya, 3'ü silahlı hareketlere ayrılırken, doğuyu temsil edecek isim istişareler sonrası açıklanacak DETAYLAR EKLENDİ

Anadolu Ajansı haberine göre;

HARTUM (AA) - Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, yayımladığı kararnameyle daha önce feshettiği Egemenlik Konseyi'ni (Devlet Başkanlığı) yeniden kurdu.


Sudan devlet televizyonuna göre, Burhan, Konseyin başkanlığına kendisini, yardımcılığına ise Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu'yu getirdi.


Her bölgeden temsilcilerin yer aldığı Konsey'de, 14 sandalyenin 6'sı sivillere, 5'i orduya, 3'ü silahlı hareketlere ayrılırken, doğuyu temsil edecek isim istişareler sonrası açıklanacak.


Burhan ve Dagalu ile feshedilen konseyde de yer alan Orgeneral Şemseddin Kebbaşi, Korgeneral Yasir Abdurrahman el-Ata ve Koramiral İbrahim Cabir İbrahim konseyin askeri üyeleri oldu.


Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da silahlı hareketlerle Ekim 2020'de imzalanan barış anlaşması gereğince Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'in (SPLM-N) Mavi Nil eyaletindeki lideri Malik Agar, Devrimci Cephesi Başkanı El Hadi İdris ve Sudan Kurtuluş Güçleri Birliği lideri Ettahir Ebubekir Hacer, konseyde silahlı hareketleri temsil edecek.


İlk konseydeki isimlerden Reca Nikola Abdulmesih'in yanı sıra Yusuf Cak Kerim, Ebulkasım Muhammed Ahmed, Abdulbaki Abdulkadir Zubeyir ve Selma Abdulcabbar el-Mubarek, konseyin yeni sivil üyeleri olarak belirlendi.


Sudan'ın tüm bölgelerini içine alacak şekilde oluşturulan yeni konseyde, doğu bölgesini temsil edecek isim istişareler sonrası açıklanacak.


Konseye ilk kez atanan sivil üyelerden, devrik cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir döneminde milletvekilliği de yapan Ebulkasım Muhammed Ahmed, İsrail ile Normalleşme Halk Girişimi başkanlığını da yürütmüştü.


Sudan'da askerin yönetime el koyması sonrası oluşan yönetim krizinin aşılması için kritik önemdeki konseyin kurulmasının ardından gözler yeni hükümetin oluşturulmasına çevrildi.


Burhan, Egemenlik Konseyinde olduğu gibi bölgesel ve etnik olarak tüm ülkeyi kapsayacak teknokrat hükümeti kurma sözü vermişti.


- Sudan'da askeri müdahale


Sudan'da 25 Ekim sabahı Başbakan Abdullah Hamduk ile çok sayıda siyasetçi gözaltına alınmış, ertesi gün Hamduk'un serbest bırakıldığı açıklanmıştı.


Askeri müdahale sonrası azledilen Hamduk, orduyla herhangi bir diyaloğa girmeden durumun 25 Ekim öncesine döndürülmesi şartına sıkıca bağlı olduğunu belirtmişti.


Sudan Ordusu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”