GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinli kadınlar, geliştirdikleri çevre dostu projeler sayesinde tamamen doğal yollardan ürettikleri ürünlerle hem "doğayı koruma" mesajı veriyor hem de geçimlerini sağlıyor.
"Çevre Dostu Kadın Girişimleri" adı verilen atölye çalışmasına katılan Filistinli kadınlar, atıkların geri dönüşümüne bağlı olarak insan sağlığı ve çevre için güvenli ürünler üretiyor.
Ürünlerin sergilendiği salonda "insanın çevreyi yok eden bir varlıktan nasıl doğa dostuna dönüştürebileceğine" dair önerilerin yer aldığı afişler dikkati çekiyor.
Bu öneriler arasında "atıkların geri dönüşüm yoluyla yeniden ekonomiye kazandırılması ve suyun korunması" gibi başlıklar öne çıkıyor.
- Filistinli kadın mühendisten çevre dostu meyve kurutma cihazı
Filistinli Yenilenebilir Enerji Mühendisi Hanadi Ebu Herbid, kurutulmuş meyve standının başında ziyaretçilere bilgi veriyor.
Ebu Herbid, "solar food" girişimi kapsamında ürettiği bazı kuru meyveleri vakumlu torbalarda veya mantar kutularda servis ediyor.
AA muhabirine konuşan Filistinli kadın mühendis Ebu Herbid, bu meyveleri 2021'in sonlarında Gazze'de ürettiği güneş ve havayla çalışan bir cihazla kuruttuğunu söyledi.
Ebu Herbid, cihazın tüm parçalarını Gazze Şeridi'nden temin ettiğini ve tam anlamıyla yerel bir üretim olduğunu vurguladı.
Cihazın güneş enerjisi kaynağı ve bir ısı pompası olmak üzere iki kaynakla çalıştığını aktaran Ebu Herbid, cihazın verimliliğini artırabilirse ithal kuru meyvelerle rekabet edebilecek düzeyde ürünler elde edebileceklerini dile getirdi.
Ebu Herbid, cihazın herhangi bir gaz veya karbon emisyonuna neden olmadığını, tamamen çevre dostu olduğunu üstelik kurutma işleminin maliyetini de düşürdüğünü aktardı.
Filistinli kadın mühendis, bu ürünlerin insan sağlığına zarar veren herhangi bir şekerli katkı maddesi veya oksit içermediğinin altını çizdi.
- Filistinli kadınlar çevre dostu projelerle iklim değişikliğine karşı mücadele ediyor
Proje koordinatörü İtimat Veşah, Filistinli kadınların bu çevre dostu girişimlerle küresel iklim değişikliğine karşı bireysel mücadelelerini ortaya koyduğunu belirtti.
Sergide, çevre dostu ekonomik projeler kapsamında 6 girişimin yer aldığını aktaran Veşah,"Sergi için yaklaşık 150 girişim sunuldu. Çevre dostu olması ve kadınlar tarafından üretilmesi başta olmak üzere bazı kriterlere göre 6 girişim seçildi." dedi.
Veşah, artan nüfus nedeniyle Gazze'nin "beton bloklar şehrine" dönüştüğüne işaret ederek yeşil projelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Proje koordinatörü Veşah, Filistinli kadınların ayrıca Gazze Şeridi'nde yeniden yeşilin hakim olması adına evlerin çatılarının veya boş alanların yeşillendirilmesine yönelik özel bir girişim başlattığını kaydetti.
- Klima suyunu krem ve bazı ürünlerin imalatında kullanıyorlar
Katılımcılardan bazılarının klima suyunun yeniden değerlendirilmesine yönelik projeler ortaya koyduğuna işaret eden Veşah, krem ve diğer bazı ürünlerin imalatında bu damıtılmış suların kullanıldığını aktardı.
Veşah bazı girişimcilerin ise çevre dostu organik gübre üretiminde kullanılmak üzere gıda atıklarını geri dönüştürmek için bir proje üzerinde çalıştığını kaydetti.
- Atıkların azaltılması için çalışıyorlar
Filistinli kadınların yaşadıkları bölgelerdeki atık miktarını azaltmak için çalıştığını söyleyen Veşah, kimyasal gübrelerden uzak çevre için olduğu kadar insan sağlığı için de faydalı şeyler yapmaya gayret sarf ettiklerini aktardı.
Veşah, bir katılımcının da marangoz atölyelerinde kullanılmayan atık ahşap parçalarından yeni ürünler yaptığını kaydetti.
Proje koordinatörü ayrıca bu tür girişimlerin kadınlara çevre, iklim ya da toplum tarafından dayatılanlar karşısında durabilme kabiliyeti verdiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: