GAZZE (AA) - Gazze'de Filistin Kültürel Miras Günü dolayısıyla açılan fuarda el sanatları, geleneksel el işleri ve yöresel ürünler sergileniyor.
Filistinli kadınlar, Gazze Belediyesinin Ulusal Kültürel Miras Günü dolayısıyla düzenlediği fuara, geleneksel el işleri ve çeşitli yöresel ürünleriyle katıldı.
Tahta veya cam üzerine işlemeli Filistin bayrağı ve milli sembollerin yanı sıra geleneksel hamur işleri tatlılar, nakış, kozmetik, ev mobilyası gibi ürünler de fuarda ziyaretçilere sunuluyor.
Filistin kültürünü yansıtan el işi çantalar, elbiseler, şallar, kıyafet ve aksesuarlar, çeşitli duvar süsleri, el işi ve örgü kültürünün modernize edilerek harmanlanmasıyla ortaya çıkan yeni ürünler de fuarda yerini aldı.
"Kültürel mirasımız kimliğimizdir" sloganıyla Reşad eş-Şeva Kültür Merkezinde açılan fuar 3 gün sürecek
- Fuarlar küçük girişimcilere katkı sağlıyor
Gazze Belediyesine bağlı Sanatlar ve El Sanatları Müdürü Nehad Şekalih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu fuarla Filistin toplumuna ve yeni nesile Filistin'in ulusal kültürel mirasını tanıtmak ve hatırlatmak istediklerini söyledi.
Şekalih, "Kültürel mirası ve kimliği olmayanın vatanı da yoktur. Biz bu etkinliklerle bu topraklardaki varlığımızı teyit ediyoruz. Filistin kimliğimizi dünyaya ispatlıyoruz." dedi.
Şekalih ayrıca Filistinliler Gazze'de zorlu ekonomik koşullarla mücadele ederken, bu gibi sergilerin küçük işletme sahiplerinin ürünlerini pazarlamasına da imkan tanıdığını vurguladı.
Fuarda el işi standı açan Suhad el-Burnu, 20 yıldan uzun süredir nakış işlemeler yaptığını, Filistin toplumunda nakışın hâlâ yerini koruduğunu, modern şekliyle birçok üründe yer aldığını belirtti.
Modern kıyafetlerin yanında Filistin halkına özel işlemeli elbiselerin yerinin ayrı olduğunu, özellikle son dönemde yeni gelinlerin çeyizlerinde ve düğünlerde bu elbiselerden bulunduğunu söyleyen Filistinli kadın, "El işlemesi ve nakış ürünlere gösterilen rağbet, Filistin kültürünü korunması ve canlı tutulmasına katkı sağlıyor." diye konuştu.
Yöresel yiyecekler standında bulunan Rena Fellah da Filistin mutfağında yöresel yiyeceklerin yerini koruduğunu, düğünlerde ve özel günlerde tercih sebebi olduğunu belirtti.
Ekonomik zorluklar içinde bulunurken bu yöresel yiyeceklerin kendisi ve kız kardeşi için geçim kaynağı olduğuna, yöresel tatları hazırlayarak sattıklarına işaret eden Fellah, bu gibi fuarların, kadınların temel ihtiyaçlarını ve geçimlerini karşılamalarına da katkı sağladığını söyledi.
Kaynak: