Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Filistinli mühendisler, ülkelerinin tarihini "sembol yapıların maketleriyle" canlı tutmaya çalışıyor

Mühendis Hüseyin Naim: "Ortaya çıkacak onlarca çizimlerle kalıcı bir sergi açmayı hedefliyoruz. Sergiyi gezecek birinin Filistin şehir ve köylerinde yaşadığını hissetmesi için de ülkedeki birçok tarihi binanın modellenmesini umuyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan bir grup Filistinli mühendis, ülkenin sembol yapılarını üç boyutlu teknolojinin de yardımıyla canlandırarak "Filistin tarihini Yahudileştirme ve yok olmaktan" korumayı amaçlıyor.


Yaklaşık iki yıldır ülkedeki tarihi yapıların tasarımlarıyla uğraşan ekip, şu ana kadar aralarında Memlükler ve Osmanlı döneminden kalma eserlerin de bulunduğu 22 sembol yapının maketini hazırladı.


- İlk olarak bilgisayar ortamında çiziliyor


Maketlerin tarihi eserlerin dış tasarımlarıyla birebir uygun şekilde hazırlandığını söyleyen mühendis Tarık el-Ömer, AA muhabirine, yapıların gerçeğe daha yakın olması için öncelikle bilgisayar ortamında üç boyutlu (3D) olarak çizildiğini belirtti.


Ömer, maketi tasarlananların arasında, Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi, 1631 yılında inşa edilen ve Kudüs'ün Eski Şehir surları içinde yer alan Memlükler döneminden kalma Mancikiyye Medresesi ile işgal altındaki Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde bulunan Osmanlı döneminde 1897'de kurulan "Şark Evi" adlı yapıların yer aldığını ifade etti.


Mühendis Ömer, 2020'den bu yana yaklaşık 22 model tamamladıklarını belirterek, "Projenin uygulanmasının ilk aşaması, modele dönüştürülecek yapı, mühendislik planları ve görüntüleri hakkında bilgi toplamaktı." dedi.


Söz konusu bilgi toplama adımının ardından, zeminde var olanla tamamen aynı maketi çizmek için hedef binanın temel boyutlarına ve kurulduğu hammaddelere göre elektronik modelleme sürecinin başladığını dile getiren Ömer, işgal altındaki Filistin şehir ve köylerinde bulunan tüm arkeolojik yapılarla ilgili çalışma hedeflerinin bulunduğunu aktardı.


Projede çalışan bir başka mühendis Hüseyin Naim de hazırlanan çizimlerin öncelikle kartonla şekillendirildiğini ardından renkli mukavva malzemelerle desteklendiğini ifade etti.


Şeklini gerçeğe daha yakın gösterecek bazı modeller tasarlamak için bazen kil kullandıklarını aktaran Naim, tüm yapılar kitap ve eserlerde belgelenmediği için maket yapımının en zor aşamasının bina hakkında bilgi arama süreci olduğunu aktardı.


Mühendis Naim, Filistin topraklarındaki tarihi binaları modelleme fikrinin "İsrail'in 2019'da Kudüs'teki tarihi binalara ve işgal altındaki şehirlere Yahudileştirme veya yok etme amacıyla düzenlediği saldırıların tırmanmasıyla aynı zamana denk geldiğini" söyledi.


"Ortaya çıkacak onlarca çizimle kalıcı bir sergi açmayı hedefliyoruz. Sergiyi gezecek birinin Filistin şehir ve köylerinde yaşadığını hissetmesi için de ülkedeki birçok tarihi binanın modellenmesini umuyoruz." ifadesini kullanan Naim, tasarladıkları maketlerle, 2021'de Filistin Kültür Fonu ile Gençlik ve Spor Heyeti tarafından düzenlenen iki ayrı sergiye katıldıklarını belirtti.


Çizimi yapacak kişinin ülkesindeki mimarinin tüm tarihi detaylarına ve birbirini izleyen medeniyetlere aşina olması gerektiğine işaret eden Naim, "Ortaya çıkan sanatla, Filistinlileri bu eserlerin daha sonra Yahudileştirilmesi veya yok edilmesi tehlikesine karşı da uyarıyoruz." diye konuştu.


İsrail işgalinden önce Filistin şehirlerinin, çok ince estetik detaylara sahip, mimari açıdan da zengin olduğunu hatırlatan Naim, İsrail'in 1948'de tarihi yapılarıyla birlikte bazı köyleri yıktığını ve Filistin'in o zamanki kentsel kimliğini yok etmeye çalıştığını sözlerine ekledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”