Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Filistin: Netanyahu ile Ben-Gvir'in anlaşması uluslararası hukukun ihlalinde yeni bir aşamadır

Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu'nun, Yahudi Gücü Partisine verdiği 3 bakanlık ve bunların yetki alanları, Filistin yönetiminin tepkisini çekti

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Filistin yönetimi, İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu'nun, koalisyon müzakereleri kapsamında aşırı sağcı Milletvekili Itamar Ben-Gvir'in liderlik ettiği Yahudi Gücü Partisiyle vardığı anlaşmanın, uluslararası hukukun ihlalinde yeni bir aşama olduğunu belirtti.


İsrail'de 1 Kasım seçimlerinden zaferle ayrılan ve hükümet kurması beklenen Netanyahu'nun 25 Kasım'da Yahudi Gücü Partisine geniş yetkilerle donatılmış Ulusal Güvenlik Bakanlığı ile Banliyöler, Necef Çölü ve Celile'yi Geliştirme Bakanlığı ile Yahudi Mirası Bakanlığını vermesi, Filistin'in tepkisine neden oldu.


Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, söz konusu anlaşmanın, uluslararası meşruiyete açıkça bir meydan okuma ve uluslararası hukukun ihlalinde yeni bir aşama olduğunu belirtti.


Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerine meşruiyet kazandırılması yönündeki her türlü girişimin reddedildiğini ve kınandığını kaydeden Ebu Rudeyne, "Bu girişimler kimseye meşruiyet kazandırmaz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2334 sayılı kararı, Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki topraklardaki tüm yerleşim birimlerinin yasa dışı olduğunu ilan etmektedir." ifadelerini kullandı.


ABD'ye çağrıda bulunan Ebu Rudeyne, Washington yönetiminin, uluslararası meşruiyete meydan okuyan bu anlaşmaya karşı pozisyonunu belirlemesi ve vaatten uygulama aşamasına geçmesi gerektiğini bildirdi.


Ebu Rudeyne, Filistin halkının ve yönetiminin, başta "kendi kaderini tayin" hakkı ve 1967 sınırlarında Filistin devletinin kurulması olmak üzere Filistin'in meşru haklarının ihlal edilmesine izin vermeyeceğini vurguladı.


Mescid-i Aksa baskınları gibi provokatif eylemleriyle tanınan Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilerin şiddet eylemlerini teşvik etmesiyle biliniyor. Ben-Gvir'in partisiyle varılan bu anlaşmayla, Batı Şeria'daki sivil idare, savunma ve maliye bakanlıkları arasında paylaştırılıyor. Buna göre, Yahudilerin işlerinden Maliye Bakanlığının, Filistinlilerden ise Savunma Bakanlığının sorumlu olması öngörülüyor.


Ulusal Güvenlik Bakanlığına verilen geniş yetkiler arasında da Batı Şeria'daki kaçak yerleşim birimlerinin meşrulaştırılmasının yer aldığı ifade ediliyor.


İsrailli insan hakları kuruluşu Peace Now (Barış Şimdi), daha önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada, anlaşmayla birlikte, "Ağır ilerleyen ilhak ve Batı Şeria'da kanunların gevşek tutulması politikasından turbo ilhak ve Yahudi yerleşimcilerin terörünün desteklenmesi politikasına geçiş yapıldığı" değerlendirmesinde bulunmuştu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English