Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Fas'ın "Ulu Camisi"nde yüzyıllara dayanan ders halkaları devam ediyor

Rabat'taki Eski Şehir bölgesinde yer alan cami, "Cami-i Kebir" ya da "El-Harazin" isimleriyle de biliniyor Caminin, Meriniler döneminde 14. yüzyılda inşa edildiği belirtiliyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

RABAT (AA) - HALİD MECDUB - Fas'ta tarihe tanıklık eden başkent Rabat'ın "Ulu Camisi" her yaştan kişilerin katıldığı ders halkalarıyla bir ilim merkezi olmayı sürdürüyor.


"Cami-i Kebir" ya da "El-Harazin" olarak da adlandırılan caminin, bölgede 13 ila 15'inci yüzyıllarda hüküm süren Meriniler döneminde yapıldığı belirtiliyor.


Rabat'ta 14. yüzyılda inşa edilen caminin, geçen yıllar içerisinde zaman zaman restore edildiği aktarılıyor.


Fas'ın "Ulu Camisi", 14. yüzyıldan günümüze kadar vakit namazlarının dışında ders halkalarıyla da ilim ve irşat merkezi olarak sosyal hayattaki rolünü muhafaza ediyor.


- Eski Şehir bölgesinin incisi


Rabat'ta ayakkabıcıların yer aldığı "El-Besat Çarşısı" ile tarihi Bab Şellah Caddesi'nin kesiştiği Eski Şehir bölgesinin merkezinde bulunan cami, konumu itibarıyla başkentin tarihine tanıklık ediyor.


Yaklaşık 1800 metrekarelik bir alana inşa edilen 6 kapılı cami, kendine has mimarisiyle öne çıkıyor.


Cami ayrıca konumu hasebiyle Rabat'ın Eski Şehir bölgesini tüm güzelliğiyle gözler önüne seren muhteşem bir manzara sunuyor.


- Ders halkaları aktif şekilde devam ediyor


Rabat'ın "Ulu Camisi", günümüzde hala devam eden her yaştan kişilerin katıldığı ders halkalarıyla ilim ve irşat merkezi olmayı sürdürüyor.


Fas Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı görevlisi Şeyh Hişam Mürşid, camide, Hazreti Muhammed'in ahlakını anlattığı dersler veriyor.


Şeyh Mürşid tarafından verilen bu dersler, camide yüzyıllardır süren, zamana ve koşullara göre isimleri değişen ilim halkalarının bir parçası olarak görülüyor.


- "Derslerden istifade ediyoruz"


Faslı Er-Rudani Abdulfettah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilerleyen yaşına rağmen özellikle ikindi namazı sonrası verilen derslere büyük bir hevesle katıldığını söyledi.


"Bu derslerden hayatımızın her alanında istifade ediyoruz." diyen Abdulfettah, akşam ve yatsı namazları arasında da camide olduğunu, bu zaman diliminde belli miktar Kur'an-ı Kerim okumayı alışkanlık edindiğini dile getirdi.


Camideki din görevlilerinden İmad el-Cenati de çok sayıda imam, şeyh ve öğretmenin bu camide yetiştiğini anlattı.


Cenati, caminin vaaz, ilim ve irşat halkalarının yanı sıra halkın sorularının yanıtlandığı bir merkez olma özelliği de taşıdığını aktardı.


Fas Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığına göre ülkede yaklaşık 51 bin cami bulunuyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”