Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Eski Nissan CEO'su Ghosn, Kelly'e verilen cezanın "vaziyeti kurtardığı"nı söyledi

Anadolu Ajansı haberine göre;

TOKYO (AA) - Eski Nissan Motor Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Ghosn, şirketin eski Yönetici Direktörü Greg Kelly'nin, kendisine, maaşını düşük göstermesine göz yummaktan verilen cezanın, "vaziyeti kurtardığını" ifade etti.


Ghosn, Kyodo ajansına verdiği çevrim içi röportajda, hafta içi Kelly'nin kendisine yönetilen suçlamalardan hüküm giymesini, "savcılar ve Japon firma açısından vaziyeti kurtaran bir ceza" olduğunu söyledi.


Karar duruşmasında kendisine yönelik "davanın baş sanığı" nitelendirmesini kınadığını bildiren Ghosn, duruşma hakiminin "bir kişi hakkında bu gibi bir kastının 'Japonya'nın adalet sisteminin ukalalığını' gösterdiğini" savundu.


"Hakimin, var olmadığım ortamda, bana yönelik hükmüne tanık olmak üzüntü verici" diyen 67 yaşındaki Ghosn, "Yokluğumda tüm maliyeti üzerime yüklemek istediler." dedi.


Kelly ile Nissan Motor'a verilen cezalara ilişkin de Ghosn, "Öncelikle savcılar ve Japon şirkete yönelik 'vaziyeti kurtarma' amacı taşıdığını" belirterek "Bana göre hüküm, 'yeni bir başarı kazanabilsinler diye savcıların başını dik tutmaları' için." diye konuştu.


- "Adaletsizlikten korktum"


Eski CEO'nun maaşını mali evraklarda "dürüstçe beyan etmediğini" halihazırda kabul eden Japon firmaya yönelik ise Ghosn, söz konusu hükümle "başından beri 'suçlu taraf olan Nissan'ın da' itibarının zedelenmemesinin" istendiğini ileri sürdü.


Aralık 2019'da Japonya'dan Lübnan'a kaçma kararını savunan Ghosn, "Japon adaletinden korktuğum için Japonya'dan ayrılmadım. Japon adaletsizliğinden korktuğum için Japonya'dan ayrıldım." ifadelerini kullandı.


"Japonya'da kalsaydım, basına konuşamayacak ve kendimi savunamayacaktım." diyen Ghosn, artık "pratikte masumiyet karinesine itibar etmediğini" ileri sürdüğü Japonya'nın sisteminin "aleyhinde konuşabildiğini" kaydetti.


- Karar


Tokyo Bölge Mahkemesi, bazı finansal raporlamaların "sahte bilgi" içerdiğini kaydederek Kelly'nin 6 ay hapse mahkum edildiğini ve ceza infazının 3 yıl ertelendiğini açıklamıştı.


Mahkeme, Japon firmayı ise savcıların talep ettiği miktar doğrultusunda, 200 milyon yen (1,7 milyon dolar) para cezasına çarptırdı.


- Ghosn'un gözaltı ve kaçış süreci


Eski Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ghosn, yıllık kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararı şirketine ödettiği gerekçesiyle "mali usulsüzlük" ve "görevini kötüye kullanma" suçlamalarıyla 19 Kasım 2018'de Japonya'da gözaltına alınmıştı.


Bir süre gözaltında kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Ghosn, adli kontrol altında tutulduğu Japonya'dan 31 Aralık 2019'da özel uçakla İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçmıştı.


Brezilya doğumlu 67 yaşındaki Ghosn, Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatının (Interpol) arananlar listesinde yer alıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”