Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Erzurum'da prolin değeri 1058 çıkan "geven balı" tescil yolunda

Zengin bitki örtüsüne sahip Erzurum'un yüksek rakımlı dağlarında üretilen ve prolin (balın olgunluk ve saflık seviyesi) değeri 1058 çıkan "Erzurum geven balı"nın coğrafi işaret alması için çalışma yürütülüyor.

Erzurum’da prolin değeri 1058 çıkan “geven balı“ tescil yolunda

 

Erzurum, mera ve yüksek rakımlı dağlarında kendine has endemik bitki türlerinin yaygın bulunması, zengin bitki florası, temiz havası ve düşük nem miktarı gibi avantajlarıyla gezgin arıcıların da tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.


Sezonda ortalama 150 bin kovanda üretim yapan 2 bini aşkın arıcıya destek olmak için Palandöken Kaymakamlığı çalışma yürüttü.


Bu kapsamda, yöreye özgü geven balının kalitesinin belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Laboratuvarında analizler yapıldı.


Sonuçlarda prolin değeri 1058'e kadar çıkan geven balının tescili için Palandöken Kaymakamlığı koordinesinde hazırlanan ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen "Yüksek Rakım Erzurum Geven Balının Markalaşması" projesi kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru için tüm hazırlıklar tamamlandı.

"Erzurum genelinde geven bitkisi çok yaygın"
Palandöken Kaymakamı Uğur Tutkan, kış turizmiyle ön planda olan Palandöken'in, ismiyle uluslararası sınırları aşan marka ilçe olduğunu söyledi.


Palandöken'in niteliğini artırmak için valilik, belediyeler ve kentteki kamu kurumlarının tüm imkanları seferber ettiğini anlatan Tutkan, "3 bin rakımın üzerindeki ilçemizde geven bitkisinin yaygın bulunduğu dağlarda üretilen balın prolin değeri binin üzerinde çıkınca kaymakamlığımızca KUDAKA desteğiyle tescil ve markalaştırma çalışması başlattık, projemiz de onaylandı." dedi.

Tutkan, geven balının marka ve tescilinin Palandöken'e, Erzurum'a önemli katkı ve değer sağlayacağını belirterek, bu sayede geçimini arıcılıkla sağlayanların da önemli kazanımlar elde edeceğini dile getirdi.


Kayıtlarda 2 bin yerli arıcının olduğunu ifade eden Tutkan, "Yayla ve çayırlarıyla, yüksek rakımıyla ve kış turizmiyle meşhur Erzurum'da, 2 bin yerli arıcımız ve bir o kadar da gezgin arıcımız var. Yüksek rakımda olduğumuz için Karadeniz, Güney ve Doğu illerinden gezgin arıcılar ciddi rağbet gösteriyor. Bu büyük bir lütuf. Erzurum'un coğrafyası müsait olduğu için bu işe girdik. Geven balımız Erzurum için, Palandöken için hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

 

"Kovan başı 40 kilo bal üretiyoruz"
Eşiyle arıcılık yapan Murat Turan da 90 civarında arı kovanlarının olduğunu belirterek, "Üretim dönem dönem değişiyor, geçen yıl kovan başı yaklaşık 40 kilo ortalama bal ürettik. Bu yıl üretim biraz daha azaldı. Dumlu'daki sıra dağlar etrafında yoğunlukla geven türleri var, üretimi orada yapıyoruz. Geven ağırlıklı olduğundan dolayı balımızın kalitesi, tadı çok farklı ve tercih ediliyor." ifadelerini kullandı. Turan, ürettikleri bal için yakında organik belgesi de alacaklarını vurguladı. 


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English