ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ilahiyat tedrisatının medeniyetin müktesebatı bağlamında derin ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.
Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Erbaş, Ordu Üniversitesince düzenlenen "27. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Toplantısı"na çevrim içi katıldı.
Erbaş, yaptığı konuşmada İslam dünyasının son birkaç asırdır siyasi, iktisadi ve kültürel tehditlere maruz kaldığını anımsattı.
Sahih dini bilgiden yoksun din anlayışlarının toplumda gelişigüzel yer bulmasının, İslam dünyasının sorunlarının başında geldiğini ifade eden Erbaş şöyle devam etti:
"Bugün küresel boyutta bir tehdit haline gelen İslam karşıtlığı da dinin doğru anlaşılması alanında yaşanan sorunlardan kendisine malzeme üretmektedir. Bu bağlamda, özellikle son iki asırlık süreçte yeryüzünde yaşananlar iyi analiz edilmelidir. Sömürge düşüncesinin tetiklediği savaşların ve işgallerin sosyal, siyasal, kültürel ve ahlaki yansımaları sağlıklı bir şekilde değerlendirilmelidir. Yaşanan sorunların sebepleri sağlıklı tespit edilemezse dini hayatın geleceği hususunda kapsamlı, doğru ve onarıcı bir yaklaşım ortaya konulması mümkün olmayacaktır."
İlahiyat ve İslami ilimler fakültelerinin değerli bir imkanı ifade ettiğini aktaran Erbaş, "İlahiyat tedrisatı, medeniyet müktesebatımız bağlamında derin ve köklü bir geçmişe sahiptir. Bugün ulaşılan fakülte sayısı, akademik kadro ve öğrenci potansiyeli açısından ortaya çıkan tablo önemlidir. Ancak, daha önemlisi, burada üretilen bilginin hayata, topluma, insanlığa ve dünyanın geleceğine katkı sağlayacak bir niteliğe sahip olmasıdır." ifadesini kullandı.
Söz konusu fakültelerin sahih dini bilginin aktarımın yanı sıra aynı zamanda nesillerin sağlam bir şuur ve duruş kazanmaları için de değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Erbaş, "Ülkemizin ve bu çağın tüm gençlerini hesaba katarak hizmet üretmek zorundayız. Bizim derhal, inanç ve düşünce düzleminde sorunlar yaşayan nesilleri sağlam limanlara ulaştıracak fikri çalışmaları ve şahsi örnekliği güçlendirmemiz gerekir." diye konuştu.
İlahiyat alanında yükseköğrenim görenlerin büyük bir çoğunluğunun Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalıştığını açıklayan Erbaş, "İlahiyat alanındaki öğrencilerin mesleki yönlendirme ve kariyer gelişimi noktasında desteğe ihtiyaç olduğu açıktır. İlahiyat ve İslami ilimler fakülteleri bünyesinde mevcut pedagojik formasyon eğitimleri yanında Diyanet Hizmetleri Formasyonu ve hizmet çeşitliliğimize yönelik sertifika programları açılması öğrencilerimizin hem hizmet alanlarımızı tanıması hem de hizmet çeşitliliğimiz noktasında yeterliklerini geliştirmesi bakımından önemli bir adım olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: