Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ekonomi alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin 33 maddesi komisyonda kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ekonomi alanında düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 33 maddesi kabul edildi.

Ekonomi alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin 33 maddesi komisyonda kabul edildi

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerin görüşülmesine geçildi.


CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, 80 maddelik teklifte en çok görülen düzenlemenin, Cumhurbaşkanına verilen yetkilerin artırılması ile parlamentonun devre dışı bırakılması olduğunu öne sürdü.


Şevkin, birbirine benzemeyen, ilgisi olmayan onlarca maddenin yer aldığı teklifin karmakarışık olduğunu savunarak, "Seçim Kanunu ile ilgili iki maddenin, tam da yerel seçimler öncesi bu torbada yer alması düşündürücü. Teklifin 2'nci maddesine baktığımız zaman burada bir şartsız teminatla bir gemi serbestisi verilmesi sorunlu bir madde olarak görünüyor. Şartsız teminat gösterilmesi halinde gemi serbest bırakılacak. Yine 8'inci maddeye baktığımızda Cumhurbaşkanına yüzde 0'dan yüzde 100'e artırma yetkisi veriliyor. Cumhurbaşkanı başka bir partiden de olabilir; bu artırma yetkisinde yandaş şirketlere nasıl tavır sergileyeceğiyle ilgili nasıl bir teminat var?" diye sordu.


CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, teklifin 12 maddesinin Anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek, söz konusu maddelerin geri çekilmesi gerektiğini söyledi.


İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, sosyal medya fenomenlerine yönelik düzenlemenin olumlu olduğunu ifade ederek, "Kazançların vergilendirmesinde bunlar tamamen kayıt dışıydı, şimdi yüzde 15'lik sabit bir vergi getiriliyor. Ben bunun artırılması gerektiğini düşünenlerdenim. Yani bunun en az kurumlar vergisi kadar artırılması gerekiyor." dedi.


Özlale, sosyal medya üzerinden yapılan ürün ve hizmet satışları için daha net, daha basit ve denetimi daha yüksek bir vergi sistemi oluşturulması gerektiğini kaydetti.


MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklifte, Cumhurbaşkanına verilen bazı yetkilerin daha önce Bakanlar Kurulu'na verildiğine dikkati çekerek, "Burada yeni bir vergi koyulması da söz konusu değil. Vergiyi ancak kanunla koyarız. Bunda hemfikiriz ama uygulamayı uzatma konusunda, yürütme yetkisi Anayasaya göre Cumhurbaşkanında." ifadelerini kullandı.


"Haziran ayına kadar KKM'nin sonlanması bizim de arzumuz"
Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Cumhurbaşkanına verilen yetkilerle ilgili eleştirilere katılmadıklarını; mevcut, onlarca kanunda Cumhurbaşkanının yetkisiyle ilgili düzenlemeler bulunduğunu ve Anayasaya aykırılığın söz konusu olmadığını dile getirdi.


Hava yolu firmalarının uçak kiralaması konusundaki düzenlemeye de değinen Özkaya, "Sadece kiralama ihtiyacı olduğu dönemde kiralama yapılacak. Yabancı bir şirketten ancak Türk şirketleri kiralayabilecek ve 2 nokta arasında yolcu, yük ve posta taşımacılığını Türk şirketleri yapacak. Burada paranın yurt dışına gitmesi söz konusu değil. Yerli ve milli bir düzenleme yapıyoruz." dedi.


Kur korumalı mevduat uygulamasıyla ilgili eleştirilere değinen Özkaya, şunları kaydetti:
"Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Merkez Bankamız bu kur korumayı bitirmeye doğru gidiyor, azalıyor. Devlet bunun bir anda çıkmasını değil, bir kademe içinde çıkmasını arzu ediyor. İnşallah, haziran ayına kadar bunun sonlanması bizim de arzumuz. Buradaki oranların artırılmasıyla sayın Cumhurbaşkanımıza verilen yetki... Belki onların artırılarak buradan daha hızlı bir çıkışı temin etme açısından da faydalı olacaktır."


Komisyonda teklifin 33 maddesi kabul edildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, teklifin 33'üncü maddesinin kabul edilmesinin ardından komisyonun çalışmalarına yarın saat 11.00'de devam edeceğini söyledi.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • BU
    Bağkurlu, üvey evlat mı?
    151 gün önce

    Bağkur 7200 gün ne oldu hemşerim???

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English