Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Depremin büyüklüğü ve şiddeti ne anlama geliyor?

Depremin büyüklüğü ve şiddeti, sıkça karıştırılan iki kavram. Depremin büyüklüğü sismoloji merkezleri tarafından ölçülen değeri, şiddeti ise sonrasında yarattığı etkiye göre belirleniyor.

Depremin büyüklüğü ve şiddeti ne anlama geliyor?
Türkiye’nin güneydoğusu sabah saatlerinde şiddetli bir depremle sarsıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremden birçok il etkilendi.
Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye’de yıkıma sebep olan deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Bu yıkıcı deprem sonrası pek çok kavram yeniden gündemde... “Depremin şiddeti ve büyüklüğü aynı kavramlar mı?” sorusu da bunlardan biri. Sıkça karıştırılan bu kavramlar ne anlama geliyor. 
Depremin büyüklüğü nasıl hesaplanıyor?
AFAD tarafından açıklanan 7,7 rakamı depremin büyüklüğünü ifade ediyor. Bu deprem sırasında açığa çıkan enerjinin bir ölçüsü olarak tanımlanıyor.

Depremin büyüklüğü ile ilgili ilk ölçümleme sistemi Amerikalı sismologlar Charles Richter ve Beno Gutenberg tarafından 1935’te geliştirildi. Richter ölçeğine göre tabiri de buradan geliyor. Bu sisteme göre deprem sırasında açığa çıkan enerjinin ölçüsü ise magnitüd olarak tanımlanıyor. 
Depremin şiddeti neye göre belirleniyor?
Peki depremin şiddeti ne anlama geliyor? Herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü anlamına geliyor. Yani depremin yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin ölçüsü depremin şiddeti olarak ifade ediliyor.
Bu şiddet, uzun yıllar boyunca diğer depremler göz önüne alınarak hazırlanan şiddet cetveline göre değerlendiriliyor. Bir deprem meydana geldiğinde o bölgede meydana gelen etkiler gözleniyor. Ardından bu etkiler, şiddet cetvelinde hangi dereceye uygunsa o şekilde sınıflandırılıyor. Deprem şiddet cetvellerinde, şiddetler romen rakamıyla gösteriliyor.
“Mercalli Cetveli (MM)” ve “Medvedev-Sponheur-Karnik (MSK)” günümüzde kullanılan başlıca şiddet cetvelleri. Bu cetvellere göre şiddeti “V” ve daha küçük olan depremler, genellikle yapılarda hasar meydana getirmiyorlar. Ve insanların depremi hissetme şekline göre bir değerlendirmeye tabii oluyor. “VI-XII” arasındaki şiddetler ise, depremlerin yapılarda meydana getirdiği hasar ve kırılma, yarılma, heyelan gibi bulgulara dayanılarak değerlendiriliyor.

Bir deprem meydana geldiğinde, sismoloji merkezleri tarafından açıklanan değerlere göre sadece büyüklüğü ifade edilebiliyor. Şiddeti ise deprem sonrası, etkilenen bölgelerdeki yarattığı sonuçlara göre belirleniyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English