Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Deprem diri fay hattı hangi illerden geçiyor, hangi iller deprem bölgesi? Konya da listede!

Türkiye fay hattı haritası, 6 Şubat'ta saat 04.17’de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmesinin ardından vatandaşlar tarafından yoğun olarak aratılmaya başladı. Peki, Türkiye'de birinci, ikinci, üçüncü derece riskli yerler ve az riskli yerler nereler? Deprem fay hatları nereden geçiyor? Hangi iller fay hattı üzerinde? İşte Türkiye fay hattı haritası ile ilgili tüm detaylar...

Deprem diri fay hattı hangi illerden geçiyor, hangi iller deprem bölgesi? Konya da listede!
Fay hatlarının nereden geçtiği sorusu, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin birçok ilde hissedilmesiyle birlikte yeniden gündeme geldi.  AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritasında Türkiye'deki aktif fay hatları ve tehlike dereceleri yer alıyor. 
İşte AFAD Türkiye fay hattı haritası ile Türkiye'deki deprem fay hatları bilgileri...
MTA ve AFAD tarafından listelenen fay hatları, birkaç adımda kolayca görüntülenebiliyor. Fay haritası ile hangi şehir ya da ilçeden fay hatları geçtiğini listeleyen iki kurum, bu bilgileri belirli periyodlarda güncelliyor. 

Türkiye'de 3 büyük fay hattı bulunuyor
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı,  Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkte olanlar ikinci derece deprem bölgesi, sarı olan iller ise üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor. 

İşte Türkiye'de birinci derecede riskli bölgeler, ikinci derecede riskli bölgeler ve üçüncü derecede riskli bölgeler…  
BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, KONYA, Mersin ve Nevşehir.

DEPREM HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ İLLER 
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, KONYA ve Karaman’dır.

DİRİ FAY HATTI NEDİR?
Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara denir. Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere de fay denir.

MTA DİRİ FAY HARİTASI YAYIMLANDI
Yenilenmiş diri fay haritaları MTA tarafından resmi sitelerinde erişime açıldı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hattı haritası yayımladı. Fay üstünde 45 il ve 110 ilçe yer alıyor.
KONYA DA DİRİ FAY ÜZERİNDE
Türkiye'de bir çok il ve ilçesi diri fay üzerinde bulunuyor. Bu iller arasında yer alan Konya da diri fay üzerinde bulunuyor. 

İŞTE DİRİ FAY ÜZERİNDE BULUNAN İLLER
Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya, Tokat’ın yanı sıra 110 ilçe de diri fay üzerinde.
KONYA'DA FAY HATTI GEÇEN İLÇELER
Uzmanlar deprem riski taşıyan ilçeler hakkında açıklamalarda bulunurken, fay hattı üzerinde 110 ilçenin bulunduğunu belirtiyor. Söz konusu ilçeler arasında Konya’nın da 4 ilçesi bulunuyor: AKŞEHİR, ALTINEKİN, DOĞANHİSAR, ILGIN...

FAY HATTI GEÇEN DİĞER İLLER VE İLÇELER
Adıyaman: Gölbaşı
Afyonkarahisar: Çat, Dinar, Kızılören, Sandıklı
Ankara: Şereflikoçhisar
Antalya: Demre
Aydın: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Kuşadası, Nazilli, Söle, Sultanhisar, Yenipazar
Balıkesir: Gönen, Manyas
Batman: Kozluk
Bingöl: Karlıova, Yedisu
Bolu: Gerede, Yeniçağa
Bursa: Kestel, Gemlik, Mustafakemalpaşa
Çanakkale: Çan, Yenice
Çorum: Laçin
Denizli: Babadağ, Çameli, Çardak
Diyarbakır: Lice
Düzece: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı
Elazığ: Palu, Sivrice
Erzincan: Üzümlü
Eskişehir: İnönü
Gaziantep: İslahiye
Hakkari: Şemdinli
Hatay: Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas
Isparta: Eğirdir, Senirkent, Uluborlu
İzmir: Kemakpaşa, Seferihisar, Tire
Kahramanmaraş: Nurhak, Türkoğlu
Kayseri: Talas, Yeşilhisar
Kırıkkale: Keskin
Kırşehir: Akpınar, Mucur
Kocaeli: Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe
Kütahya: Gediz, Simav
Malatya: Akçadağ
Manisa: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu
Mersin: Çamlıyayla, Mut
Muğla: Menteşe, Milas
Niğde: Altunhisar, bor
Osmaniye: Düziçi, Toprakkale
Sakarya: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca
Şanlıurfa: Bozova
Siirt: Eruh
Şırnak: Beytülşehap
Sivas: Altınyayla, Yıldızeli
Tokar: Niksar, Reşadiye, Pazar
Van: Çaldıran, Özalp
Yalova: Altınoava, Çınarcık

MTA DİRİ FAY HATTI HARİTASI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 5
  • 5
  • 1
  • 2
  • 1
  • 1
  • 5
  • 10
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    Ali
    1 yıl önce

    Allah Konya'yı özenerek yaratmış. Kanıt mı işte buyrun:1-Deprem riski yönüden en güvenli tek şehir. 2-Güneş Enerjsinin en verimli olduğu tek il, 3- He ryer tarım arazisi yani dağ tepe değil. Ayrıca verim yönünden örneğin Sivas, Yozgat...vs'nin 1.5 katı. Yozgat veya Sivas ile Ankara ile Konya'nın dekardaki pancar, patetes, ayçiçeği, buğday...vs verimini mukayese edebilirsiniz. 4- Sanayi gelişmesine elverişli Türkiyede tarım alanları dışında en geniş arazilere sahip olması. 5-Sera gazı en düşük il. Bugün örneğin İstanbul, izmir, Adana, Bursa, Antalya'da Sera Gazı Konya'nın 2 katı. 6- Havası Türkiye'de en yaşanılır tek ildir. Diğer iller ya Cehennem sıcağı altında kavruluyor yada çok soğuk veya nemden geçilmiyor. 7- 4 Mevsimi yaşayan tek ildir. Konya dışında pekçok il 2 veya 3 mevsim yaşmaktadır. 8-Anadolunun kalbindedir. Düşün ya kıyıda, köşede kenarında olsaydı. Hepsini yazmak istemiyorum. Onun için Gez Dünyayı Gör Konya'yı demiştir. Bu laf boşu boşuna, laf olsun torba dolsun denmemiştir. İnsanlar başka şehri tanımadan Konya'nın değerini ve kadirini bilmez. Onun için önce diğer şehirleri bileceksin ki Konya ile mukayese edeceksin.

    • Cevapla
    • Begen (18)
    • Begenme (1)
  • A
    Aliveli
    1 yıl önce

    Aman konya bi ile yaramaz yaşanacak yer değil. İnanmayın siz buna. (bidaha yazma böyle de millet üşüşmesin.) eskiden yolda yürürken enaz 3-4 tanıdığa rastlardık şimdi konyayı sevöeyenlerin hepsi burda yaşıyorbakıyorumda

    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English