Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Denizli'de yol yapım çalışması sırasında bulunan tarihi yerleşim yerinde kazılar sürüyor

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Turhan Veli Akyol: "Alanda Helenistik, Roma ve Doğu Roma gibi dönemlerde yaşantının var olduğu, 7. yüzyılın sonlarına doğru yerleşimin deprem sebebiyle bittiği anlaşılıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

DENİZLİ (AA) - Denizli'de Honaz Tüneli'nin bağlantı yolu yapımı çalışması sırasında bulunan Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı'nda kazılara devam ediliyor.


Şehirler arası trafiğin, kent merkezine girmeden geçişini sağlayacak yolun inşaatı sırasında işçiler, 2 ay önce, Cankurtaran Mahallesi'nde baca benzeri bir yapıya rastladı.


Haber verilmesi üzerine Denizli Müze Müdürlüğünden gelen ekip, alanda kazı çalışmaları başlattı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı tescil edildi.


Duran yol çalışmaları ise alternatif güzergahın belirlenmesinin ardından yeniden başlayacak.


- Alanda 77 noktada çalışma yapılıyor


İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Turhan Veli Akyol AA muhabirine, Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı'nda 77 noktada kazı çalışması yapıldığını belirtti.


Dikdörtgen ve kare formlu moloz taş örgülü duvarlara sahip mekanlar ile 4 ila 8 santimetre kalınlığında pişmiş toprak yer döşemelerinin tespit edildiğini aktaran Akyol, bir seramik satış dükkanının da bulunduğunu aktardı.


Bulunan seramiklerin çoğunun Geç Roma dönemine ait olduğunu aktaran Akyol, şöyle dedi:


"Buluntular arasında sağlam durumda tabak, geniş ağızlı yayvan iki küçük kulplu pişmiş toprak kap, kulplu ayaksız ve kaidesiz omuz bölümü işlemeli aydınlatma amaçlı sırsız seramik kandiller var. İki parça halinde bulunan kandil kalıbı ise bize burada üretimin yapıldığını göstermektedir. Ele geçirilen kandil formları geç Roma dönemine ve 5-6. yüzyıla tarihlenmektedir. Cam buluntularda yonca ağızlı formlu kaplar, kadeh dipleri, pencere camları ele geçirilmiştir. Kazısı yapılan alandan çıkarılan buluntular ve mimari kalıntıların ışığında alanda Helenistik, Roma ve Doğu Roma gibi dönemlerde yaşantının var olduğu, 7. yüzyılın sonlarına doğru yerleşimin deprem sebebiyle bittiği anlaşılıyor."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”