Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Demir eksikliği, dünya çapında en yaygın anemi şeklidir. Özellikle gelişmekte olan ve gelişmekte olan ülkelerde demir eksikliğine bağlı anemi oranı yüksektir.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre; Anemi, hemoglobin düzeylerinin gebe olmayan kadınlarda 12 g/dl'nin, erkeklerde ise 14 g/dl'nin altına düşmesi olarak tanımlanır. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerine rengini veren ve kanda oksijen taşıyan bir proteindir. Demir de hemoglobinin temel yapısına giren ve akciğerlerden alınan oksijenin hemoglobine bağlanarak dokulara aktarılmasında büyük önem taşıyan bir elementtir.

Demir eksikliği anemiye ve demir eksikliği anemisi teşhisine yol açar. İstatistiklere göre dünya genelinde kadınların %35'inde, erkeklerin %20'sinde ve hamile kadınların %50'sinde demir eksikliği anemisi (anemi) görülmektedir. Aslında, kadınların erkeklerden daha fazla demire ihtiyacı vardır. 19 ila 50 yaş arası erkekler için ortalama günlük demir ihtiyacı 8 mg'dır. Kadınlar da ise 18 mg'dır. Ayrıca bu oran kadınlarda gebelik ve emzirme döneminde 27 miligramdan 100 miligrama kadar çıkabilmektedir.  

Demir Eksikliğine İyi Gelen Besinler  

Kırmızı et demir açısından zengin bir besindir ancak sanılanın aksine et yemek kansızlığı tedavi etmenin tek yolu değildir. 75 gram organik sığır karaciğeri günlük demir ihtiyacının yaklaşık %23'ünü karşılarken, 1 bardak pişmiş ıspanak günlük demir ihtiyacının %35'ini karşılayabilir. Sağlıklı atıştırmalıklar iyi demir kaynakları olabilir. Türkiye'de bol miktarda bulunan organik kuru üzüm ve antepfıstığı günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılayabilir. Yarım bardak kuru üzüm ve 50 gram fıstık günlük demir ihtiyacınızın %25'ini karşılar. Daha tatlı sevenler için bitter çikolata iyi bir alternatif olabilir. 25 gram bitter çikolatada günlük ihtiyacın %20'sini karşılayan demir bulunur.
 
demir eksikliğ

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

 
Demir eksikliği anemisi bazen hiçbir belirti göstermez. Rutin sağlık kontrolleri sırasında yapılan kan testleri ile demir eksikliği teşhisi konulabilir. Demir eksikliği belirtileri şunları içerir, cildin solgunluğu, zayıflık, yorgunluk, konsantrasyon zorluğu, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, sinirlilik durumu, kulaklarda çınlama, tırnaklar kolayca kırılması ve saç dökülmesi düşünülebilir. Demir eksikliğinin ileri belirtileri arasında; Çarpıntı, pislik veya dondurma yeme, tiroid fonksiyonlarında yavaşlama ve huzursuz bacak sendromu da görülür. Çocuklarda demir eksikliği belirtileri olan çocuklar yürümede, oturmada, konuşmada ve öğrenme güçlüğü çekmede gecikmeler yaşayabilirler. 
 

Demir Eksikliğine Ne Sebep Olur? 

 
Demir eksikliğinin birçok nedeni vardır. Anemi, demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliklerinden kaynaklanır ve tedavi edilmediği takdirde büyük sorunlara yol açabilir. Demir eksikliği nedenlerinden biri olan yetersiz demir alımı, yetersiz beslenme programları nedeniyle yetersiz kalabilmektedir. Ayrıca hamilelik, emzirme, büyüme çağındaki çocuklar, düşük doğum ağırlıklı bebekler ve prematüre bebeklerde de demir ihtiyacı yüksektir. Çocuklara anne sütü yerine demir içermeyen takviyeler verilmesi, 1 yaşından önce inek sütü verilmesi, hazır gıdalarla beslenmesi ve yeterince hayvansal gıdaların tüketilmemesi demir eksikliğine neden olabilir. Erişkinlerde demir eksikliğinin en belirgin nedenleri: aşırı çay ve kahve tüketimi, etin fırında aşırı derecede kavrulması veya pişirilmesi, sosis ve salam gibi işlenmiş gıdaların sık tüketilmesidir. Bazı insanlarda demir, bağırsaklar tarafından yeterince emilmez. Bu da demir eksikliğine neden olan bir diğer faktördür. Kadınlarda aşırı adet kanaması, sık ve aşırı doğum, düşük, düşük, gastrointestinal sistemin iyi veya kötü huylu tümörleri de demir eksikliği nedenleridir. 
 

Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

 
Demir eksikliği tedavisinde doğru teşhis çok önemlidir. Doğru teşhis için hastanın semptomları ve demir eksikliği semptomlarının seyrinin bilinmesi gerekir. Değerlendirme sırasında hastanın özellikle önemli sağlık sorunları, aile öyküsü, aldığı ilaçlar ve mevcut hastalıkları tartışılır. Gerekli testler ile demir eksikliği anemisinin nedeni belirlenir. Demir eksikliğini tedavi etmenin aneminin tipine göre kemik iliği naklinden kan bağışına kadar pek çok yöntemi vardır. Tedavinin en etkili kısmı demir eksikliğinden sorumlu faktörün ele alınmasıdır. Hastanın ülseri varsa, tedavi kanamayı durduracak ve kansızlığın geri gelmesini önleyecektir. Adet sürecini kontrol etmek de demir eksikliği tedavisinde oldukça önemlidir. Adet kanaması ağır olan kadınların hormon desteği almaları ve adetlerini düzenlemeleri önerilir.
Aynı zamanda kandaki eksik madde ve minerallerin de takviye edilmesi gerekir. Demir eksikliği için demir, B12 vitamini eksikliği için B12 vitamini, folik asit eksikliği için folik asit, kronik böbrek yetmezliği olur.. Demir eksikliği anemisi yaşam kalitenizi etkileyecek kadar şiddetliyse, kan nakli başka bir tedavi seçeneğidir. Demir eksikliği tedavisinde de bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar özellikle bağışıklık sisteminin kırmızı kan hücrelerini üretmeyi veya parçalamayı bıraktığı durumlarda kullanılır. Kemik iliği hastalığına bağlı anemi için kemik iliği nakli de seçeneklerden biridir. 
  

Demir Eksikliğinde Ne İyi Gelir Ne Yenir?

"Demir eksikliğimiz varsa ne yemeliyiz?" sorusu toplumda en çok sorulan sorulardan biridir. Demir eksikliğini önlemek için bol kayısı, kuru bakliyat, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Demir eksikliğiniz olduğunda ne yemeniz gerektiğini bilmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri düzenli olarak C vitamini almaktır. C vitamini, demirin bağırsaklardan emilimini artırır. Demir eksikliğiniz varsa ne yememeniz gerektiği sorusu da oldukça önemlidir. Ayrıca demir eksikliği durumunda B 12 vitamininin sağlanması çok önemlidir. Çünkü B12, kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlar ve kansızlığa yol açabilir. 
  

Hamilelikte Demir Eksikliği 

Demir eksikliği hamile kadınların %50'sinde görülür. Demir eksikliği hamile kadınlarda yorgunluk, kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve uyku hali gibi belirtilere yol açabilir. Demir eksikliğini hamilelikten önce tedavi etmek hamilelik sürecini çok daha sorunsuz hale getirir. Demir eksikliğine karşı “kan yapıcı” ve demirden zengin besinlerin tüketilmesi de önerilir. 4. aydan itibaren folik asit alımı da çok önemlidir. Çünkü bu aydan itibaren demir eksikliğine bağlı kansızlık oluşabilir. İlerlemiş demir eksikliği durumunda, hamileliğin erken evrelerinde demir tedavisine başlanabilir. Demir tabletleri asla süt veya çay ile birlikte alınmamalıdır. Çünkü bu ürünler demirin emilimini azaltarak nötralize eder. C vitamini ile birlikte alınması emilimini artırır. Hamilelik sırasında demir ilaçlarının kullanımı tıbbi gözetim altında olmalıdır.  

demir eksikliğine ne iyi gelir

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English