Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dede Efendi 243. doğum yıl dönümünde yad edildi

Fatih Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "243. Doğum Yıl Dönümünde Dede Efendi" etkinliğinde ünlü bestekarın hayatına ilişkin bilgi ve görsellere, seçkin eserlerinden hazırlanan dinleti eşlik etti Türk müziği sanatçısı ve yazar Mehmet Güntekin: "Dede Efendi'nin bugün hala Türk musikisinin en önde gelen bestekarı olarak adı dillerden düşmez, eserleri hafızalarımızdan silinmez"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Müzikli Maarif Takvimi etkinliğinde 19. yüzyılın en büyük bestekarlarından biri olarak gösterilen İsmail Dede Efendi yad edildi.


Fatih Belediyesinin kültürel etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "243. Doğum Yıl Dönümünde Dede Efendi" konser ve söyleşisi, belediyenin sosyal medya hesaplarından yayınlandı.


Farklı konuların ele alındığı Müzikli Maarif Takvimi programını hazırlayıp, görsel ve belgesel bilgiler eşliğinde sunan Türk müziği sanatçısı ve yazar Mehmet Güntekin, Dede Efendi'nin 243 yaşında bir delikanlı olduğunu söyledi.


İsmail Dede Efendi'nin eserlerinin tazeliğinden ve gençliğinden hiçbir şey kaybetmediğini vurgulayan Güntekin, "Dede Efendi'nin bugün hala Türk musikisinin en önde gelen bestekarı olarak adı dillerden düşmez, eserleri hafızalarımızdan silinmez." ifadesini kullandı.


İsmail Dede Efendi'nin Cankurtaran'daki evinin eski bir fotoğrafını gösteren Güntekin, "Bu ev uzun süre metruk kalmış, öncesinde karakolmuş ve daha önce de Balkan göçleri sırasında Balkanlardan göçen soydaşlarımızın başlarını soktukları bir yermiş. Bugün ayakta olan kısmı bu evin Dede Efendi'nin konağının sadece bir bölümü. Haremlik ve selamlık bölümlerinden biri." şeklinde konuştu.


Görseller eşliğinde Dede Efendi'nin hayatına ilişkin bilgi veren Güntekin, Dede Efendi'nin babası Süleyman Ağa'nın, Fransa'yı ağır bir yenilgiye uğratan Cezzar Ahmed Paşa'nın mühürdarı olduğunu anlattı.


- "Lakabı, babasının işlettiği hamamdan geliyor"


Güntekin, Süleyman Ağa'nın ömrünün ilerleyen yıllarında payitaht olan İstanbul'a yerleşerek bir hamam işletmeye başladığını belirterek, şunları kaydetti:


"Acemoğlu Hamamı, askerlikte bir sınıfın adı olan acemi oğlanların devam ettiği bir hamam olduğu için böyle anılır olmuş. Süleyman Ağa emekliliğini isteyip İstanbul'a payitahta gelince bu hamamı satın alıyor ve onu işletmeye başlıyor. Daha sakin bir hayata ihtiyacı var. Dede Efendi'nin lakabı olarak anılan 'Hammamizade' yani 'hamamcının oğlu' da buradan geliyor."


İsmail Dede Efendi'nin 5 yaşında "Amin Alayı" ile Çamaşırcılar ilk mektebinde öğrenime başladığını dile getiren Güntekin, "İsmail derhal okulda hocasının dikkatini çekiyor. Öğretmenleri sınıfta bir ilahi meşk ederken çocuklardan birinin müthiş farklı ve güzel sesini hissediyor. Dikkat kesilince onun İsmail olduğunu anlıyor ve onunla ayrıca ilgileniyor. Komşusu olan o zamanın çok ünlü bir bestecisine Uncuzade Mehmet Emin Efendi'ye götürüyor." bilgisini paylaştı.


Bestelediği bir eserin Osmanlı padişahlarından 3. Selim'in huzurunda okunmasının ardından, padişahın Mevlevihane'den özel olarak çağırdığı Dede Efendi'yi saray hanendeleri arasına aldığını dile getiren Güntekin, ünlü bestekarın 1846 yılında hac görevini tamamladıktan sonra Mekke'de hayatını kaybettiğini ve Hz. Hatice'nin ayak ucuna defnedildiğini anlattı.


- Dede Efendi'nin eserleri icra edildi


Etkinlikte ayrıca kanunda İsmail Karaşin'in refakatiyle İbrahim Suat Erbay, ünlü bestekarın müziğini dile getirdi.


Dinletide Dede Efendi'nin eserlerinden sultaniyegah makamında "Nihan ettim seni sinemde ey meh-pare canımsın", hicaz makamında Yunus Emre'nin güftesinden ilahi formunda bestelediği "Gelin gidelim efendim Allah yoluna" ile "Sevdim Bir Gonca-i Rana", "Bi Vefa Bi Çeşm-i Bidat" ve hac esnasında bestelediği sözleri Yunus Emre'ye ait "Yürük değirmenler gibi dönerler" dizesiyle başlayan şehnaz ilahisi seslendirildi.


Hayatı boyunca 500'den fazla eser besteleyen, Türk sanat musikisi çevrelerinde "Derviş İsmail", "Dede", "Dede Efendi", "Hammamizade İsmail Dede Efendi" ve "İsmail Dede" isimleriyle anılan musikişinas İsmail Dede Efendi, Türk musikisinin ayin, durak, tevşih, savt, ilahi, peşrev, saz semaisi, kar, karçe, kar-ı natık, murabba, semai, şarkı, türkü, köçekçe gibi dini ve diğer sahalardaki pek çok formda verdiği eserlerle tanınıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”