Son Dakika Haberler

Ilgın Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Altan, "Küçükbaş sürü yöneticilerinin mera ve çoban köpeği yüzünden çıkan tartışmalarda yaşanan can kayıpları göze alınarak, artık çobanlığa yazılı kural getirilmesi elzem hale geldi." dedi.

Çobanlara meslek kanunu talebi
Altan, yaptığı açıklamada, son zamanlarda yaşanan ve ölümle sonuçlanan mera kavgalarının ve cinayetlerinin bir bölgenin değil Türkiye'deki küçükbaş yetiştiricilerinin sorunu olduğunu belirtti.

Bu sorunların meraların küçülmesi ve bakımsızlığı ile doğrudan ilişkili olmakla birlikte, meraların yetersiz oluşu ile de alakalı olduğunu dile getiren Altan, şunları kaydetti:

"Sürü sahipleri ve sürü yöneticilerinin eğitilmesi ile aşılabilecek bir problem olduğu gibi yazılı kurallarla sınırlar belirlenmelidir. Bölgelerde mahallelerde barınabilecek beslenebilecek hayvan sayılarının belirlenmesi mevcut üretim kalitesi artırılarak hedef sayıya ulaşılmalıdır. Geçmişten bugüne yazılı olmayan mesleğe dair kuralların, görgü kurallarının mesleğe yeni başlayan üreticilerce benimsenmemesi ve eski üreticilerimizin de yeni başlayan üreticileri kabullenmemeleriyle doğrudan alakalıdır. Yazılı bir kural olarak kayıtlara geçilmesi yaşanabilecek problemlerde hak kaybını da önleyecek, problemler en aza inecektir. Böylece üreticiler haklarını hukuk önünde arayacak kaba kuvvete başvuran üreticilerin sayısı azalacak, caydırıcı olacak problemler bu sayede en aza inecektir. Bakanlık yetkililerince, sivil toplum kuruluşları başkanlarıyla ve üreticilerle ortak bir masa kurulmalı çalışma yapılmalı kurallar belirlenmeli ve artık üretici kaybına son verilmelidir. Küçükbaş sürü yöneticilerinin mera ve çoban köpeği yüzünden çıkan tartışmalarda yaşanan can kayıpları göze alınarak, artık çobanlığa yazılı kural getirilmesi elzem hale geldi."

Altan, "Nasıl ki ehliyetsiz bir sürücü araç kullanamıyor ehliyetli sürücülerin uyacağı kurallar yazılı olarak belli ise kurallara uyulmadığında caydırıcı cezalar var ve yazılı yasalarla belirlenmiş ise küçükbaş hayvancılıkta da yazılı kurallara ihtiyaç vardır. Sürü yönetimi elemanı kurslarına ek bir modül daha ekleyerek, yazılı kurallar üreticiye aktarılmalıdır. Sürülerde bölgesine göre kaç çoban köpeğinin bulundurulacağı, iki sürü merada karşılaştığında aralarında kaç metre kare mesafe olacağı gibi kurallar netleştirilmelidir." diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English