Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Cezayir'deki Imedghassen Piramidi 2 bin 300 yıldır ayakta

Yüzlerce yıl önce Amazig Numidya Krallığı tarafından inşa edilen piramit, Cezayir’in güneybatısındaki Batna kentinde bulunuyor Imedghassen Piramidi, dünyada en çok tehlike altında olan 100 tarihi eser arasında gösteriliyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

CEZAYİR (AA) - EBU BEKİR AŞKIN - Cezayir'de Amazig (Berberi) Numidya Krallığı tarafından inşa edilen Imedghassen Piramidi, 2 bin 300 yıldır bütün ihtişamıyla ayakta durmaya devam ediyor.


Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Imedghassen, "Kuzey Afrika bölgesinin en eski kraliyet anıt mezarı" özelliğini taşıyor.


Cezayir'in güneybatısındaki Batna kentinde bulunan piramit, MÖ 3. yüzyılda bölgenin asıl yerlileri olarak bilinen Amazig Numidya Krallığı tarafından inşa edilmiş.


Adını Numidya'nın eski krallarından aldığı tahmin edilen piramit, Mısır'daki piramitlerin aksine 59 metre çapında dairesel bir yapıya sahip. 60 sütun üzerine inşa edilen devasa yapının yüksekliği ise 19 metreye ulaşıyor.


- Bölgede kazılar devam ediyor


Avras dağlarının eteklerinde yer alan Imedghassen'de bölge tarihine ışık tutan arkeolojik kazılar günümüzde sürüyor.


Bölgede 2006'da yapılan araştırmalar sonucu piramidin alt kısmında 7 metre derinlikte, içinde değerli madenler, cam kalıntıları ve mezar büstünün bulunduğu bir oda keşfedildi.


- Dünyada tehlike altındaki 100 tarihi eser arasında


Cezayir'in 2002'de UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınması için başvuruda bulunduğu “Imedghassen” henüz bu statüyü elde etmiş değil.


Öte yandan UNESCO'ya Dünya Mirası Listesi konusunda tavsiyeler sunan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS), Imedghassen Piramidi'ni dünyada en çok tehlike altında olan 100 tarihi eser arasında gösteriyor.


- Amazig medeniyetine ışık tutuyor


AA muhabirine konuşan Cezayirli tiyatro oyuncusu Hürriye Behlül, dünya genelinde çok bilinmese de Cezayir'deki piramitlerin önemli tarihi eserler olduğunu söyledi.


Imedghassen'in bölgenin asıl yerlileri Amazig kültürüne ışık tuttuğunu kaydeden Behlül, kendisinin de eserin bulunduğu Batna kentinden olduğunu dile getirdi.


Piramidin etrafında zaman içinde kaybolan birçok anıt mezar bulunduğunu aktaran Behlül, “Umarım bütün Cezayirliler bu eşsiz eseri ziyaret etme fırsatı bulur." dedi.


Piramidi ziyaret etmek için ülkenin batısındaki Vahran'dan gelen Sara Alvaş da Cezayir tarihi açısından önem taşıyan bu eseri görmekten mutlu olduğunu söyledi.


Alvaş, "Dilerim bu eseri layıkıyla korumayı başarır ve diğer ülkelere de tanıtırız." diye konuştu.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”