Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda
CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, cemevlerine yönelik düzenlemelerin, ayrı bir yasa teklifi içerisinde sunulması gerektiğini savundu.

Teklifin bazı maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne süren Kaboğlu, cemevlerinin elektrik giderlerinin, sanatsal faaliyetlere harcama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden karşılanmasının doğru olmadığını söyledi. Kaboğlu, cemevlerine, Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde hizmet verilmesi gerektiğine işaret ederek, teklifin, "size su ve elektrik vereceğiz" söylemiyle Alevi toplumunu aşağıladığını iddia etti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, teklifle, birbiriyle ilgisi olmayan 13 kanunda değişikliğe gidildiğini; TBMM'nin sürekli aynı kanun tekliflerinde değişiklik yapmakla meşgul edildiğini söyledi.

İktidarın seçimleri almak için her şeyi yapmaya çalıştığını anlatan Kuşoğlu, "Türkiye, seçime giderken insaf ölçüleri dikkate alınmıyor. Tam bir yıkım ekonomisi uygulanıyor. Bu ülkenin yarınları var, çoluk çocuğumuz var." sözlerini sarf etti.

Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği limanlara yönelik düzenlemenin geri çekilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kuşoğlu, teklifle, Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlama yetkisinin başka bir kuruma devredildiğini, bunun doğru olmadığını savundu. Kuşoğlu, "Bu, idareyi altüst etmektir. Bunlar sadece ekonomide yıkımı değil, hukukta da toplumsal hayatta da yıkımı getiren düzenlemeler." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, yoksulların yaşam standardının artırıldığı yönündeki söylemin gerçek dışı olduğunu, gelir adaletsizliklerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de arttığını öne sürdü.

2023 yılı bütçesinde yer alan vergi istisna ve afların, bu torba teklifle devam ettirildiğini söyleyen Turan, iktidarın, yoksullardan aldığı meşruiyeti, üst sınıfları desteklemek için kullandığını iddia etti.

Teklifin Fiyat İstikrarı Komitesi'ne ilişkin maddesini hatırlatan Turan, "inzibati yöntemlerle kurulduğunu" öne sürdüğü bu tür komitelerin, fiyatların belirlenmesinde olumlu etki yaratamayacağını söyledi.

Alevilerin, cemevlerinin bir ibadethane olarak tanınmasını ve eşit vatandaşlık hakkından yararlanmayı istediklerini belirten Turan, bir Alevi olarak bugüne kadar birçok sıkıntıyla karşılaştığını dile getirdi. Turan, "Hala bu kadar geri bir yerden yasa teklifi sunmanın Alevileri incitmeyeceğini, bunu alkışlayacaklarını mı düşünüyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

"Eğreti bir gerekçe"
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, kanun teklifinde, ödenecek vergiler için teminat talep edilmesine yönelik bir madde bulunduğunu, bu kaynağın seçim öncesinde nereye kullanılacağı yönünde endişe yarattığını söyledi. Cinisli, "Normal bir ekonomide, ödenecek vergi için önceden teminat alınmaması gerekir. 30 milyon lira alınması herkes için aynı anlama da gelmiyor." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği limanlara ilişkin düzenlemenin tekliften çıkarılmasının doğru olduğunu ifade eden Cinisli, bu konunun tekrar TBMM'nin gündemine getirilmemesi gerektiğini belirtti.

Cinisli, Fiyat İstikrarı Komitesinin, Merkez Bankasının görevlerini devraldığını da iddia etti.
"AK Parti yöneticilerinin bilmediği ve sığ baktığı" bir kesim olan Alevilere yönelik düzenlemelerin teklifte bulunduğunu anımsatan Cinisli, teklifte bu konudaki gerekçenin "eğreti" olduğunu savundu.

"Ayrımcılık yapanlar Yezid'in safından hala çıkmayanlardır"
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklifin 6 maddesinde cemevlerine ilişkin düzenlemeler yapıldığını belirtti.Dini veya mezhebi ne olursa olsun herkesin onurlu bir vatandaş olarak görüldüğüne işaret eden Kalaycı, Alevilerin, milli kimliğin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Kalaycı, Alevi İslam inancına mensup vatandaşların haklı ve meşru talepleri bulunduğunu belirterek, "Artık önyargıları kırmalı, kuşku ve güvensizlikleri yenmeliyiz." diye konuştu.

Bu konuda ortak akıl ve geniş bir uzlaşma zemininin oluşturulması gerektiğini, partisinin görüşünün bu yönde olduğunu dile getiren Kalaycı, "Anlayışımızda Alevi de Sünni de bizimdir; cami de cemevi de bizimdir. Ayrımcılık yapanlar, asırlar geçse de Yezid'in safından hala çıkmayanlardır." ifadelerini kullandı. 

Cemevlerine yönelik düzenlemeleri desteklediklerini vurgulayan Kalaycı, "Tarihi bir adım atılıyor. Yılların kanayan yarasıyla ilgili düzenleme yapılıyor. Hepimizin buna destek vermesi lazım. Çok önemli bir düzenleme olarak görüyoruz. Bunlar, Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin çok öncesinden beri konuşmalarında dile getirdiği konular. Düzenlemeleri destekliyoruz." dedi.

"Limanlar yeniden gündeme getirilsin"
AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, MHP'li Kalaycı'nın Aleviler konusundaki sözlerine katıldığını vurguladı.Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği limanlara yönelik düzenlemenin, tekliften çıkarılacağını anımsatan Öztürk, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının gerekçesinin henüz yayımlanmadığını belirtti. Bazı limanların özelleştirilmesi süreçlerini anlatan Öztürk, "Limanların büyütülmesi, özel sektörün yatırımlarına açılması için bu konunun tekrar çalışılması ve limanların Türk ekonomisine kazandırılması için yeniden gündeme getirilmesini talep ediyorum." şeklinde konuştu.Teklifteki cemevlerine yönelik düzenlemeleri sıralayan Öztürk, "Bunları destekliyoruz. Yeter mi? Yetmez. Alevi-Bektaşi kültürüne sahip vatandaşlarımızın talepleri, mutlaka dikkate alınması ve karşılanması gereken ihtiyaçlardır. Bununla ilgili her türlü düzenlemeye varız." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, "Tekke ve Zaviyeler Kanunu'na göre Alevilik şu anda yasaktır. Bu teklif de Anayasa'ya aykırıdır. 12 Eylül Anayasası değişmeden eşit yurttaşlık hakkı düzenlenemez. AİHM'in cemevleri kararı, din dersi kararı var ama bunlar uygulanmıyor. Anayasa'nın 90. maddesi ihlal ediliyor. Aleviliği torbaya sığdırmaya çalışıyorsunuz." sözlerini sarf etti.

Bülbül'ün "AK Parti'nin Madımak katillerinin tarafını tuttuğunu" iddia etmesi üzerine ise Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, Bülbül'ün iddiasının kabul edilemeyeceğini belirtti. AK Parti Giresun Milletvekili Öztürk de AK Parti'nin Madımak'taki menfur olayı asla savunmayacağını kaydetti. HDP'li Bülbül'ün, "eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner'in bunu dile getirdiğini" öne sürmesi üzerine, AK Parti milletvekilleri, söz konusu ifadelerin, partilerinin görüşünü yansıtmadığını belirtti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 2
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English