Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren teklif Meclis'te

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, "Her bir insanımızın inanç ve ibadetlerinden eğitim ve çalışma hakkına kadar tüm temel hak ve özgürlüklerden yararlanabileceği bir Türkiye'nin inşası için çalışmaya devam ediyoruz. Anadolu'daki bin yıllık varlığımızı hazmedemeyenlerin, milletimiz arasında ayrılık tohumları ekmelerine fırsat vermedik, bundan sonra da vermememiz gerekiyor." dedi.

Cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren teklif Meclis’te
TBMM Genel Kurulunda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

- "Kabuğa değil, öze bakmak lazım"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, kanun tekliflerinde torba düzenlemeye gidilmesinin kendilerinin de eleştirdiği ve İçtüzük düzenlemesiyle çözümünü önerdikleri bir konu olduğunu ifade ederek, "Ancak sırf torba düzenleme diyerek teklifin içeriğine karşı çıkmak doğru olmayacaktır. Zira zarfa değil, mazrufa; kabuğa değil, öze bakmak lazımdır. 14 ayrı kanunda değişiklikler içeren kanun teklifinde cemevleri ve maden şehitlerimizle ilgili çok önemli düzenlemelerin yanı sıra uygulamada çeşitli konularda karşılaşılan bazı sorunlara çözüm getirmek amacıyla ilgili kanunlarda değişiklik öngören düzenlemeler yapılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

MHP'nin Alevi İslam inancına sahip olan vatandaşların talepleriyle ilgili görüşlerini hep söylediğine işaret eden Kalaycı, onların haklarının önemli bir kısmının verilmesiyle ilgili alınan karaların milli birlik ve beraberliğe muazzam bir katkı olduğunu kaydetti.

Reform mahiyetindeki kararlardan kanuni düzenleme gerektirenlerin bu teklifte 6 madde halinde bulunduğunu aktaran Kalaycı, "Alevi kardeşlerimiz cemevini ibadethane görüyorsa -ki öyledir- bize düşen buna saygı duymak, yapıcı ve destekleyici bir tavır almaktır ancak Aleviliği ayrı bir din olarak göstermek öncelikle Alevi kardeşlerimize ve yüce dinimiz İslam'a saygısızlık, hatta hakaret niteliğindedir. " diye konuştu.

Kalaycı, teklifte tüm maden şehitlerini kapsayan önemli düzenlemeler yer aldığını da vurgulayarak, Türkiye'nin güçlü bir devlet olarak maden şehitlerinin geride kalan sevdiklerine sahip çıktığını söyledi.

- "Maden şehitlerimizin geride bıraktıkları bizlere emanet"

Şahsı adına söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, 25 maddeden oluşan teklifin geniş toplum kesimlerini ilgilendirdiğini anlattı.

Maden kazalarında vefat edenlerin yakınlarına yönelik düzenlemelerin teklifte bulunduğunu belirten Tunç, "Teklifimiz kabul edildiğinde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kamuoyuyla paylaştığı hususlar kanunlaşmış olacak. Maden şehitlerimizin geride bıraktıkları bizlere emanet. Onların her zaman yanında olmaya, onlara sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm maden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Düzenlemenin madenci yakınlarımız için hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Tunç, teklifte cemevlerine ilişkin önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini de aktararak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda açıkladığı, yasal düzenleme gerektiren hususlara teklifte yer verdiklerini dile getirdi. Ülkedeki 85 milyon insanın her bir ferdinin devletin birinci sınıf vatandaşı olduğuna işaret eden Tunç, "Her bir insanımızın inanç ve ibadetlerinden eğitim ve çalışma hakkına kadar tüm temel hak ve özgürlüklerden yararlanabileceği bir Türkiye'nin inşası için çalışmaya devam ediyoruz. Anadolu'daki bin yıllık varlığımızı hazmedemeyenlerin, milletimiz arasında ayrılık tohumları ekmelerine fırsat vermedik, bundan sonra da vermememiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Cemevlerine ilişkin düzenlemelerin önemine işaret eden Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığımızın kurulacak olmasını önemli buluyoruz. Buna itiraz etmemeniz gerekiyor. Kanun teklifiyle cemevlerine imar planlarında yer ayrılması ve ayrılan yerlerin başka bir amaca tahsis edilmemesi önemli düzenlemedir. Cemevlerinin yapımı, onarımı ve restorasyonu, birtakım giderlerinin kamu tarafından karşılanıyor olması önemli bir adımdır. Bunların daha ilerisini istemek konusunda evet haklısınız ama bunları küçümsemeden, bunların önemli adım, önemli ilerleme olduğunu kabul etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesini oylamaya sundu. Haydar Akar, teklifin maddelerine geçilmesinin kabul edildiğini belirterek birleşime ara verdi. Aranın ardından Akar, komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 2
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English