Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Yıllık Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu:

"Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üzerinde tutmamız gerekiyor. Bizim sesimiz yalnızca tüm ümmeti ilgilendiren meselelerle ilgili birlikte hareket edersek duyulabilir" "Kıbrıslı Türkler haksız bir izolasyon ve ambargoyla karşı karşıya. Biz İİT'ye üye devletlerin Kıbrıslı Türklerle bir arada durmasını bekliyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

NEW YORK (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üzerinde tutmamız gerekiyor. Bizim sesimiz yalnızca tüm ümmeti ilgilendiren meselelerle ilgili birlikte hareket edersek duyulabilir." dedi.


Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul Görüşmeleri için ABD'nin New York kentinde bulunan Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Yıllık Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu.


Müslüman dünyası yalnızca dayanışma içerisinde hareket ettiğinde önemli sonuçlar elde edilebileceğini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"BM Genel Kurulu'nun da 15 Mart'ı "Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü" olarak belirlemiş olması, bunun önemli örneklerinden bir tanesidir. Sevgili kardeşlerim, Kur'an, 'İnananlar kardeşlerinizdir ve kardeşleriz ile barış içerisinde olun' diyor. O yüzden bizim de Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üzerinde tutmamız gerekiyor. Bizim sesimiz yalnızca tüm ümmeti ilgilendiren meselelerle ilgili birlikte hareket edersek duyulabilir."


Çavuşoğlu, Pakistan'daki sel sebebiyle yaşanan kayıplar için taziyelerimizi sunduklarını belirttiği konuşmasında, Türk halkı olarak, Pakistanlı kardeşlerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.


Günümüzde dünyanın daha az güvenli ve daha fazla belirsiz bir yer haline geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bugün 2 milyardan fazla kişi çatışma bölgelerinde yaşıyor. Ve bu çatışmaların yaklaşık yüzde altmışı da İslam İşbirliği Teşkilatı'nın coğrafyasında gerçekleşiyor." bilgisini paylaştı.


Bakan Çavuşoğlu, artmakta olan eşitsizlikler, sağlık krizleri, gıda ve enerji belirsizliği, terör ve göç gibi küresel zorlukların, İİT üyeleri üzerinde daha büyük bir etkisinin olduğunu vurgulayarak, "Bu sebeple de bu zorluklara karşı birlikte hareket etmek bizim bir sorumluluğumuz. Biz bu bölgesel, çalışma alanlarında barış ve stabilizeyi, istikrarı sağlamaya çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.


- "Filistin Devleti'ni ve başkenti Kudüs'ü savunmak sorumluluğumuzdur"


Türkiye'nin, Filistinli kardeşlerine desteğinin somut şekilde bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bağımsız ve egemen bir devlet olan Filistin Devleti'ni ve aynı zamanda onun başkenti olarak Kudüs'ü savunmak bizim sorumluluğumuzdadır." sözlerini sarf etti.


Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 numaralı kararının doğrultusunda siyasi süreçle kalıcı bir çözüm elde edilebileceğine dikkati çekti.


Libya'da da yasal bir temeli olan ve somut bir yol haritasıyla hareket edilecek şekilde seçimlerin yapılmasının, büyük önem taşıdığını kaydeden Çavuşoğlu, "Şu anda mevcut barışın altına oymak için gerçekleştirilen çabalarsa bu konuda yardımcı olmamaktadır ve çok tehlikeli şeylere sebep olabilecek durumdadır." düşüncesini dile getirdi.


Çavuşoğlu, İİT İnsani Güven Fonu'nu da desteklediklerini, Pakistan'ın İİT'nin barış ve güvenlik için çabalarını yeniden hareketlendirmek için verdiği teklifi de önemli gördüklerini ve ilerideki adımların atılabilmesi için İslam İşbirliği Teşkilatı ara buluculuk temas grubunun büyük önem taşıyacağını ifade etti.


- "Kıbrıslı Türkler haksız bir izolasyon ve ambargoyla karşı karşıya"


Türkiye'nin İslam dünyasında dayanışmaya ve aynı zamanda dünyanın her tarafındaki Müslümanların haklı davalarının savunulmasına inandığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"Kıbrıslı Türkler haksız bir izolasyon ve ambargoyla karşı karşıya. Biz İİT'ye üye devletlerin Kıbrıslı Türklerle bir arada durmasını bekliyoruz. Ve buradaki, Yunanistan'daki Müslüman Türk azınlığı da aynı zamanda temel haklarından ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmaktadır. Onların müftüleri tanımlanmamaktadır ve onların aynı zamanda etnik kimliklerini ve eğitimdeki özerkliklerini kullanmalarına izin verilmemektedir. Bir kardeşlerimizden onlarla dayanışma göstermesini istiyoruz."


En büyük ikinci uluslararası kuruluş olarak İİT'nin, Müslümanlara karşı yapılan adaletsizliğe karşı müşterek ses olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Biz tekrardan Uygur Türkleri, Arakanlı Müslümanlar, Keşmirli kardeşlerimiz ve aynı zamanda dünyanın her tarafında adaletsizlikle karşılaşan Müslüman camiasıyla dayanışmamızı tekrar dile getirmek istiyoruz." dedi.


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yayımlamış olduğu son raporun, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine karşı yapılan insan hakları ihlallerini açık şekilde ortaya koyduğunu ve aynı zamanda uluslararası camia için de çok önemli tavsiyeler barındırdığını sözlerine ekledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English