Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuştu:

"Türkiye ile Bulgaristan arasındaki işbirliği bölgenin güvenliği açısından çok önemli. Doğu Avrupa bölgesi için de önemli" "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ara bulucu rolünü de takdir ediyoruz. Özellikle de Ukrayna'daki durumun diplomatik yollarla çözülmesi konusunda göstermiş olduğunuz çabayı takdirle karşılıyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Türkiye ve Bulgaristan arasındaki işbirliğinin bölgenin güvenliği açısından çok önemli olduğunu belirtti.


Radev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da Vahdettin Köşkü'ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.


Bulgaristan ve Türkiye'nin çok sorunlu bir bölgede bulunduğunu kaydeden Radev, "Ukrayna'daki savaş çok yakınımızda ve başka sorunlu olan bölgeler de sınırımızda. Dolayısıyla Türkiye ile Bulgaristan arasındaki işbirliği bölgenin güvenliği açısından çok önemli. Doğu Avrupa bölgesi için de önemli." dedi.


Radev, öte yandan iki ülkenin önemli ticari ortaklığının bulunduğunu belirterek, karşılıklı menfaatler doğrultusunda ekonomi, ticaret, enerji, ulaşım, turizm, sınırların korunması ve terörizmle savaş konusunda işbirliğinin mevcut olduğunu söyledi.


Bu işbirliğinin en önemli göstergesinin Kapıkule ve Kapitan Andreevo sınır kapılarının ticari hacim olarak dünyada ikinci sırada yer alması olduğunu vurgulayan Radev, yapacakları çok fazla şey olduğunu ve çalışmaya devam etmeleri gerektiğini aktardı.


- İkili ticaret hacmi 6 milyar doları aştı


Radev, Türkiye'nin Bulgaristan'da yatırım yapan bir ülke olduğuna dikkati çekerek, iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 6 milyar doları aştığını dile getirdi.


Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, "Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sadece bizi sınamıyor. Aynı zamanda bizim ekonomik ve sosyal sistemlerimizi de sınıyor. Bazı konuları tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. İşbirliği, arkadaşlık, komşuluk nedir? Çünkü global çapta değişimler çok hızlı oluyor ve bölgemize çok farklı bir açıdan bakmamız gerekiyor. Ortak yaklaşımlar bulmamız gerekiyor. Birçok krizle baş etmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.


Coğrafi konumu nedeniyle iki ülkenin lojistik ve enerji konusunda ortak bir sorumluluğu olduğunu vurgulayan Radev, "Bu da aynı zamanda işbirliğinin derinleştirilmesiyle mümkün. Karşılıklı menfaatler doğrultusunda beklentilerimiz her iki ülkede enerji sistemlerinin daha da gelişeceğidir. Burada da Sayın Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ülkemiz için çok zor bir dönemde bize Hızır gibi yetişip sıvılaştırılmış gaz konusunda destek sağladı." diye konuştu.


Radev, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugünkü görüşmesinin oldukça faydalı olduğunu vurguladı.


Ukrayna'daki savaşın küresel çaptaki tedarik zincirlerini etkilediğinin altını çizen Radev, sınır kapılarındaki trafiğin arttığını söyledi.


- "Sınır kapılarımızın kapasitesini artırmak için gereken adımları atmamız gerekiyor"


Radev, "Sınır kapılarımızda trafik iki kat artmış durumda. Dolayısıyla çok hızlı olmamız gerekiyor. Proaktif olmamız gerekiyor. Ortaklaşa kararlar ve tedbirler alarak sınır kapılarımızın kapasitesini artırmak için gereken adımları atmamız gerekiyor." dedi.


İlgili bakanların görüşmeler yaptıklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de gelecekteki çalışmaların yönüyle ilgili bir yol haritası çizdiklerini kaydeden Radev, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Bu atmış olduğumuz adımların başarılı olması için çok sakin ve korunan bir sınıra sahip olmalıyız. Bunu dikkate alarak Türkiye'nin artan yasa dışı göçün önüne geçmesini takdirle karşılıyoruz. Ortak çabalarımız devam edecek. Yasa dışı göçle ilgili Türkiye'nin bulunduğu durumu dikkate alıyoruz. Dolayısıyla ikili anlaşmalarımızın şartlarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Sayın Erdoğan'la her türlü terörist faaliyetleri kınıyoruz. Çünkü bunlar insanların canına kastediyor. Dolayısıyla ortak çalışmalarımıza da bu konuda devam edeceğiz."


- "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ara bulucu rolünü de takdir ediyoruz"


Radev, Rusya-Ukrayna savaşının çözümü konusunda Türkiye'nin ara buluculuk rolüne de dikkati çekerek, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ara bulucu rolünü de takdir ediyoruz. Özellikle de Ukrayna'daki durumun diplomatik yollarla çözülmesi konusunda göstermiş olduğunuz çabayı takdirle karşılıyoruz. Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletleri de dahil ederek, tahıl koridorunu açarak çok büyük bir başarı elde ettiniz." değerlendirmesinde bulundu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English